Rani Plastin maatalouskalvot Suomeen ja maailmalle

26.03.2013 // Visa Vilkuna

Vuonna 1955 teerijärviset Runar, Alf, Nils ja Ingmar Ahlbäck perustivat Rani Plast Oy:n täysin uuden tuotteen, muovin, ympärille. Muovi teki vasta tuloaan markkinoille, mutta mieskvartetti uskoi raaka-aineen mahdollisuuksiin. Alku oli takkuista, sillä muovituotteilla oli ”kuttaperkan” maine.

Yritykselle etsittiin uusia tuotteita määrätietoisella peräänantamattomuudella. Rani Plast teki muun ­muassa kasteluletkuja ja muovimattoja. Ensimmäinen isompi harppaus tapahtui 1960-luvun alussa, kun kotimainen Luhta pyysi yritystä tekemään läpinäkyvän pussin paidoilleen. Paitapussin teko onnistui ja tuotanto sai uutta tuulta purjeisiinsa. Samoihin aikoihin alettiin tehdä kauppaa Neuvostoliittoon.

Maataloudesta 1/3 liikevaihdosta

Rani Plastin ruorissa on Mikael Ahlbäck, jonka isä oli aikoinaan perustamassa yritystä. Mikael on ollut yrityksessä töissä koko ikänsä, ja hänelle on tuttua niin kunnossapito, tehtaan johtajuus kuin vuonna 1998 alkanut toimitus­johtajuuskin.

– Maatalous on kautta aikain ollut meille tärkeää. Yrityksemme liikevaihdosta noin kolmannes tulee maatalouskalvoista, Mikael Ahlbäck kertoo.

Maatalouskalvoja valmistetaan reilu 25 000 tonnia vuodessa, ja kaikki valmistus tapahtuu Suomessa. Tuotannosta jää kotimaahan vain kymmenen prosenttia.

Kilpailutilanne on melkoisen kova, kun raaka-aineet täytyy ensin rahdata Teerijärvelle, ja valmiit tuotteet sitten ympäri maailmaa. Jotta yritys pystyisi toimimaan, ­tehokkuutta ja innovatiivisuutta tarvitaan kilpailijoita enemmän.

Muovialan koulutusta on hankala saada, ja tämän vuoksi Rani Plast on räätälöinyt yhdessä paikallisen Optima-ammattioppi­laitoksen kanssa ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen. Tähän mennessä jo 70 työntekijää on suorittanut tutkinnon, ja tulijoita aloitettaville koulutusjaksoille riittää.

Oma koulutus turvana

– Olen erittäin tyytyväinen Optiman kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Koulutus on suunniteltu meidän tarpeisiimme ja on sen verran kattava, että siitä saadulla todistuksella pystyy pyrkimään jatko-opintoihinkin.

Rani Plastin tuotekehitys työllistää kokopäiväisesti kahdeksan ihmistä, joista kuusi toimii markkinoilla asiakasrajapinnassa. Yksi heistä on keskittynyt pelkästään maatalousmuoveihin.

– Kilpailukyvyn turvaaminen on ainut mahdollisuus pitää tuotanto Suomessa. Oman väen koulutus on yksi tärkeä osatekijä tässä työssä.

Rani Plast toimittaa suomalaisille viljelijöille aumamuovia jopa 16 metriä leveänä. Vientiin aumamuovi menee pääasiallisesti jumborullina, ja näiden osuus on kasvussa myös Suomessa. Jumborullissa muoviin on merkattu juokseva metriluku, josta urakoitsijan on helppo katsoa kulunut metrimäärä ja laskuttaa sen mukaan. Keski-Euroopan koneasemilla on eri levyisiä jumborullia, joista itse kukin voi käydä ottamassa tarvitsemansa metrimäärän, ja joka taloon ei jää rullan pätkiä ajelehtimaan.

Kotimaista laatua

K-maatalous on jo vuosia ollut­ Rani Plastin käärintäkalvojen markkinoija. Ahlbäckin mukaan yhteistyö on toiminut rehdillä suomalaisella periaatteella. Hinnan ja laadun on oltava kohdallaan, jotta yhteistyöllä olisi mahdollisuus jatkua.

– Käärintäkalvon laadun on oltava moitteetonta, jotta arvokas tuorerehu pysyisi huippulaatuisena nautojen ruokintapöydälle asti. ­Valitsemalla kotimaisen RaniWrap- monikerroskalvon asiakas voi olla varma tuotteen laatuominaisuuksista, Mikael Ahlbäck toteaa.

Kotimaisuus on ymmärrettävä laajana, koko yhteiskuntaa tukevana toimintana. Se on arvokas asia eikä sitä läheskään aina voi mitata suoraan euroissa tai senteissä. Kilpailukykyinen hinta on tärkeä, mutta se ei saisi olla ratkaisevan tärkeä seikka valintaa tehtäessä.

Rani Plast on kasvanut niin orgaanisesti kuin yritysostojen kautta. Mikael Ahlbäckin mukaan tärkeintä on ollut halu ja into kasvamiseen. Ensin on kerätty rahaa ja sitten vasta investoitu uusiin laitteisiin. Ja senkin Ahlbäck tunnustaa, ettei kaikissa investoinneissa ole onnistuttu parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta sehän kuuluu yrittäjyyteen.

 

Automatisoinnin myötä robotit ovat ottaneet vastuulleen
raskaimmat ja yksitoikkoisimmat työvaiheet.

 

Toimitusjohtaja Mikael Ahlbäck on tyytyväinen Rani Plastin tiimiin.

 

Rani Plast Oy

  • Perustettu 1955
  • Liikevaihto 170 miljoonaa euroa
  • Henkilökuntaa Suomessa 450
  • Henkilökuntaa kaikkiaan n. 1 000
  • Suomessa kuusi tuotantolaitosta
  • Tehtaat myös Venäjällä, Ukrainassa, Slovakiassa ja Ruotsissa
  • Maatalousmuoveja valmistetaan 25 000 tonnia vuodessa, kokonaistuotanto 100 000 tonnia
  • Kotimaan liikevaihdosta kolmannes maatalousmuoveista


 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita