Pressuhalli palvelee pakkasella, sateella ja auringon paahteessa

04.04.2013 // Visa Vilkuna

Varastoksi ostettu M&T-Farms-pressuhalli osoittautui oivaksi vasikkakasvattamoksi, kun salmonella vaivasi Vetelin maidontuotantoyhtiötä. Vasikat viihtyvät siellä hyvin pakkasellakin.

– Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun muutama vuosi sitten tilallamme havaittiin salmonellaa. Varsin pian uusi lypsykarjanavetta kuitenkin saatiin läänineläinlääkärin päätöksellä pois karanteenista. Mutta vanhan navetan vasikkakasvattamo olikin hankalampi juttu, kertoo Vetelin Tunkkarissa maidontuotantoyhtiön osakkaana oleva Perttu Tunkkari muutaman vuoden takaisista kokemuksistaan.

Vasikoiden kasvattaminen vaatisi oman tilansa, ja lypsykarja­puolella tilaa ei yksinkertaisesti ollut. Pari vuotta aikaisemmin tilalle oli ostettu teräsputkirunkoinen pressuhalli varastoksi. Tämä 6,7 metriä leveä ja 12 metriä pitkä halli ei kuitenkaan ollut löytänyt lopullista pystytyspaikkaansa. Tässä tilanteessa voidaan sanoa, että onneksi ei ollut löytänyt.

Helppo ja nopea pystytys

Kaivinkone tasasi rakennuspaikan muutamassa tunnissa, ja pintaan ajettiin tasoitteeksi vaaksan verran mursketta. Pressuhalli on joko ankkuroitava maahan sauva-ankkureilla tai kiinnitettävä betonipainojen tai -pilareiden päälle. Kolmelta mieheltä meni päivä siihen, että kaarihalli oli pystyssä. Jonkin verran aikaa piti käyttää sen miettimiseen, kuinka 12 vasikkaiglua saataisiin parhaalla mahdollisella tavalla sovitettua pressuhallin yhteyteen. Pystyttämisen jälkeen halliin ei ole tarvinnut tehdä mitään huolto- tai muutostöitä. Pressua on kiristetty pariin otteeseen helppokäyttöisellä räikkäkiristimellä.

– Olimme miettineet vasikoiden kasvatusvaihtoehtoja jonkin aikaa. Iglukasvatus oli meille lyhyen harkinnan jälkeen selvä ratkaisu. Hankkimamme kevythalli oli varsin näppärä täydennys igluille ja niiden edessä oleville yksilökarsinoille, Perttu Tunkkari kertoo.

Eteläkankaan maitotilalla vasikat ovat varttuneet kevythallin reunoilla olevissa igluissa jo parin vuoden ajan. Lehmävasikat viedään parin vuorokauden päästä poikimisesta igluihin, joissa ne ovat niin kauan kun juovat maitoa. Reilun parin kuukauden iässä on edessä muutto naapurilta vuokrattuun välikasvattamoon, josta eläimet palaavat tiineinä hiehoina takaisin.

Perttu Tunkkarin kokemuksen mukaan pakkanen ei haittaa vasikan viihtymistä. Päinvastoin, kuiva pakkasilma pitää karsinan kuivana ja vasikan virkeän terveenä. Syksyn märät kelit ovat hankalimpia, kuivikkeita kuluu enemmän ja joskus vasikat saavat yskääkin.

– Viime kesänä halli oli oivallinen sateensuoja iglujen edessä oleville yksilökarsinoille. Toissa kesän helteillä halli oli taas oivallinen suoja auringon porotusta vastaan, Perttu Tunkkari muistelee.

Monikäyttöisyys iso valtti

Sinä aikana, kun vasikka on pressuhallissa, kuiviketta ainoastaan lisätään. Ennen uuden vasikan saapumista iglu ja karsina puhdistetaan perusteellisesti. Tilalla on suunniteltu pressuhallin jatkamista 12 metrillä, jolloin iglut saataisiin yhteen riviin kokonaan hallin sisälle.

Tällöin talviaikainen lannanpoisto helpottuisi. Nykyisessä mallissa ulkona olevat iglut jäätyvät maahan kiinni, ja ne ovat työläät puhdistaa etuaukon kautta.

Hallia voi käyttää moneen muuhunkin maatilalla esiintyvään tarpeeseen. Paalivarastona halli on erinomainen, ja sitä voi käyttää vaikka tilapäisenä remontti­hallina. Betonilattialla ja puolitoistametrisillä seinillä varustettu halli on mainio irtotavaran kuten hakkeen tai viljan varasto. Hallin voi näppärästi pystyttää myös laakasiilojen päälle.

Oikeastaan vain mielikuvitus asettaa rajat hallin käytölle. Jos käyttöä ei kerta kaikkiaan löydy, halli on helppo purkaa ja myydä eteenpäin.

– Kun tämän tyylistä vasikkahallia suunnittelee, pitää varata tarpeeksi tilaa sille koneelle, jolla aikoo vasikoille tuoda juomat sisälle. Myös iglujen ja karsinoiden puhdistamiseen on varattava reilusti tilaa, sillä käsipelillä mainituista askareista ei selviä. Me käytämme juoman kuljetukseen mönkkäriä ja puhdistukseen sekä kuivitukseen pienkuormaajaa, Perttu Tunkkari neuvoo.

 

M&T-Farms pressuhallit

 • Teräsrunko joko kuumasinkitty tai maalattu
 • Pressu PVC-kangasta, jonka neliöpaino yli 900 grammaa
 • Kangas UV-suojattu, kestää vähintään 15 vuotta
 • Suomen tuuli- ja lumiolosuhteisiin testattu ja hyväksytty
 • Leveydet 6,7 ja 9,2 metriä
 • Enimmäispituus 40 metriä
 • Valikoimassa on myös 3x6-metrinen autokatos

 

FAKTAA

 • Eteläkangas Ay
 • Yhtiömiehinä Perttu, Jussi ja Susanna Tunkkari
 • Neljä palkattua työntekijää, joista yksi Pertun vaimo Anette
 • Lypsyssä 240 Ay ja Hol lehmää + nuorkarja
 • Keskituotos 9 000 kiloa
 • Lypsy 2x12 takalypsyasemalla kaksi kertaa päivässä
 • Omaa ja vuokrattua peltoa yli sata hehtaaria
 • Sopimustuotantoa hieman yli 200 hehtaarin alalta
 • Aperuokinta, väkirehu teollisesti tuotettua

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita