Pienten possujen kastrointi

13.11.2013

Possuja kastroidaan, jotta niiden liha ei haisisi karjulta. Kivuliaalle toimenpiteelle etsitään vaihtoehtoja
maailmalla ja Suomessa.

Miksi sikoja kastroidaan?

Kun karjut tulevat sukukypsiksi, niihin tulee karjun haju. Haju muistuttaa lähinnä virtsan ja ulosteiden hajua, ja se pistää esiin vasta lihan kypsennysvaiheessa. Karjunhaju johtuu pääasiassa kahdesta yhdisteestä, ­androstenonista ja skatolista.

Osa ihmisistä on herkempiä karjun hajulle, herkistyminen riippuu esimerkiksi geneettisestä taustasta ja tottumuksesta. Skandinaviassa ja Aasiassa kuluttajat ovat hyvin herkkiä hajulle, Keski-Euroopassa sitä huomata niin helposti.

Lihan haju ehkäistään kastroimalla karjut ennen kuin ne tulevat sukukypsiksi. Kastrointi helpottaa myös karjujen hoitoa, sillä kastroimattomat karjut tappelevat enemmän ja niiden hoidolta vaaditaan enemmän. Tämä ei kuitenkaan ole kastroinnin alkuperäinen syy.

Miten siat kastroidaan?

Suomen eläinsuojelulain mukaan asiansa osaava tuottaja saa kastroida possun alle viikon ikäisenä itse. Kastroinnissa possun ihoon tehdään joko yksi tai kaksi viiltoa kivesten kohdalle ja tämän jälkeen kivesnuora leikataan tai vedetään poikki. Toimenpide on epämiellyttävä sekä possulle että sen tekijälle.

Pienillä possuilla kastrointi on hyvin veretön toimenpide, mutta isoilla karjuilla saattaa tulla massiivisia veren­vuotoja. Siksi isompien karjujen kastroinnin suorittaa eläinlääkäri nukutuksessa tai rauhoituksessa ja paikallis­puudutuksessa.

Miten kastrointi vaikuttaa sikojen terveyteen?

Tätä on tutkittu paljon, koska eläinten hyvinvointiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Kun kastrointi tehdään ilman nukutusta ja paikallispuudutusta, possu huutaa, ääntelee ja liikehtii osoittaen, että sitä sattuu. Akuutti leikkaushaavan kipu kestää hetken, mutta possu on toimenpiteen jälkeen kivulias muutaman päivän. Se vetäytyy sivuun, on apaattinen ja hiljainen eikä syö kunnolla.

Tuottaja voi helpottaa possun oloa antamalla kipulääkityksen ja tekemällä kastroinnin mahdollisimman puhtailla välineillä, ammattimaisesti ja stressaamatta possua. Toimenpiteen jälkeen possulle pitäisi järjestää hyvät, rauhalliset olosuhteet.

Mitä vaihtoehtoja kastroinnille on tulevaisuudessa?

Tällä hetkellä tuottajalla ei ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä toimenpide itse. Eläinlääkäreiden tekemänä puolen­toista miljoonan suomalaisen possun kastroiminen vuodessa tulisi liian kalliiksi, ja lihan hinta nousisi kestämättömälle tasolle. Viimeiset viisi vuotta on kuitenkin haettu uusia vaihtoehtoja kastroinnille.

Yksi vaihtoehto olisi jättää karjut kastroimatta. Tällöin ne teurastettaisiin vähän nuorempina ennen sukukypsää ikää, jolloin myös todennäköisyys hajusta olisi huomattavasti pienempi. Possut kuitenkin kasvavat tässä vaiheessa hyvin nopeasti, jolloin menetettäisiin kannattava lihasikavaihe ennen teurastusta. Vaihtoehto tulisi myös erittäin kalliiksi tuottajalle ja loppujen lopuksi tämä vaihtoehto nostaisi lihan hintaa olennaisesti.

Markkinoilla on myös rokote, jolla rokotetaan sukukypsyyteen tulevat karjut niiden omia hormoneja vastaan. Rokote sitoo karjun omia hormoneja, eivätkä kivekset kehity normaalisti. Rokote on yksi lupaava vaihtoehto, joka kuitenkin toisi lisää työtä lihasika­vaiheeseen. Maailmalla rokote on käytössä ja Suomessakin se on hyväksytty. Mutta päätös rokotteen käytöstä pitäisi tulla koko lihaketjulta. Jos tuottaja rokottaa katraansa, kehittyy niille kivekset, jotka jäävät normaalia pienemmiksi. Teurastamo taas maksaa tällä hetkellä kaikista kiveksellisistä sioista huonosti.

Ihan kaikki karjut eivät haise, vaikka ovat suku­kypsiä. Teurastamoilla voitaisiin kehittää edellen tunnistamismenetelmiä, joilla teuraista pystyttäisiin erottamaan pois ne siat, jotka haisevat. Karjun haju on epämiellyttävä vain kokolihatuotteissa paistuessaan pannulla tai grillissä. Hajua ei huomaa esimerkiksi makkaroissa tai eineksissä. Näin karjulta haisevat teuraat voitaisiin käyttää muihin kuin kokolihatuotteisiin.
 

Mari Heinonen
Sikojen sairauksien ja terveydenhuollon professori
Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita