Palkittu MF 7600 -sarja

16.01.2013 // Matti Anttila

Massey Ferguson 7615 Dyna-4 kuuluu hiljattain esiteltyihin 7600-sarjan malleihin ja tarjoaa nykyaikaisen 6-sylinterisen traktorin ominaisuudet niin vilja­tiloille, karjatiloille kuin urakointiinkin. Taloudellisena ja luotettavana voiman­lähteenä toimii suomalainen 6-sylinterinen 6,6-litrainen Sisu Power. SCR-järjestelmä pitää huolta siitä että päästöt alittavat Tier 4i -tason. Moottorin maksimiteho Power Management lisäteholla on 165 hevosvoimaa ja maksimivääntö on 677 newtonmetriä.
 

Massey Ferguson 7600-sarjassa on käytössä toisen sukupolven SCR-järjestelmä, joka optimoi niin tehon kuin polttoaineen ja urean kulutuksen. Järjestelmässä on turbon jälkeen hapetuskatalysaattori, joka tuo happea pakokaasujen yhdisteisiin ja helpottaa siten SCR-järjestelmän työtä sekä vähentää urean kulutusta.

SCR-katalysaattorit on muotoiltu sivupakoputkeen ja näin ne eivät vie tilaa rungosta eivätkä ole haittaamassa näkyvyyttä. Anturit mittaavat typenoksiditasoa turbon jälkeen ja pakoputkesta, jolloin moottoriautomatiikka osaa jatkuvasti syöttää oikean määrän ureaa pakokaasuvirtaan.

Vaihteistotekniikka

16+16-nopeuksisen Dyna-4-vaihteiston hallinta on hyvin selkeää ja vaivatonta. Vaihteita voi vaihtaa joko oikean konsolin T-kahvalla tai suunnanvaihtovivulla. Kaikki vaihteet ovat vaihdettavissa kytkinpolkimeen koskematta.

Aluetta vaihdettaessa SpeedMatching-automatiikka hakee seuraavalta alueelta parhaimman powershift-vaihteen. AutoDrive-vaihteistoautomatiikka voidaan kytkeä päälle yhdellä painikkeella sivukonsolista. Kahdella sivukonsolin rullalla voidaan toisella määritellä suurin vaihde, jolle automatiikka saa vaihtaa ja toisella kierrosluku, jossa vaihto tapahtuu. Automatiikan käyttöönotto ja säätäminen sujuvat siten nopeasti vaikka vauhdissa.

Power Control -suunnanvaihtovipu sisältää Massey Fergusonille ominaiset toiminnot, eli suunnanvaihdon lisäksi vivulla voidaan vaihtaa vaihteita, ja vipua nostamalla saadaan veto vapautettua. Monissa töissä on etua siitä, että oikea käsi voidaan pitää esimerkiksi hydrauliikan vivuilla, ja suunnanvaihtoa sekä vaihteita voidaan käyttää vasemmalla kädellä. Matriisinäytön kautta voidaan aktivoida vedonvapautustoiminto, jolloin jarrupolkimen painallus vapauttaa vedon, ja taas kun nostetaan jalka jarrulta veto kytkeytyy. Erittäin kätevää esimerkiksi kuormaustöissä.

Dyna-4-vaihteisto tuli markkinoille jo vuonna 2006. Se on rakenteeltaan hyvin suoraviivainen ja välittää tehon pyöriin ja voiman­ottoon tehokkaasti. Vaihteiston ensimmäisessä osiossa planeettapyörästöillä tehdään 4 powershift-vaihdetta (kuvan vasemmassa reunassa). Keskellä vaihteistoa on suunnanvaihdon monilevykytkimet, eli oma monilevypakka taaksepäinajolle ja oma eteenpäinajolle. Viimeisessä osiossa on nelivaihteinen aluevaihteisto, jota käytetään robotisoidusti.

Tehokas kuormantunteva 110 l/min-hydrauliikka takaa sen, että virtausta saadaan riittävästi silloin, kun sitä tarvitaan. Toisaalta kun virtausta ei tarvita, tehoa ei käytetä turhaan öljyn pumppaamiseen. Traktorissa on vakiona kolme kappaletta mekaanisesti hallittavia hydrauliikan lohkoja sekä lähdöt Power Beyond -liittimille.

Nostolaite on sähköisesti ohjattu, ja 7 100 kilon nostovoima riittää raskaampienkin työkoneiden käyttöön. Lisävarusteena saatava 3,2 tonnin etunostolaite on integroitua mallia, ja se on suunniteltu osaksi traktorin eturunkoa. Näin ollen se ei häiritse kääntyvyyttä ja tuo monipuolisia mahdollisuuksia työn tehostamiseksi. Etuvoimanotto on myös saatavissa, jos eteen halutaan kytkeä esimerkiksi niittokone.

Ohjaamo

Täysin uudistunut ohjaamo asettaa kuljettajan paraatipaikalle. Uudet kaarevat tolpat ja lasit tuovat lisää tilaa ohjaamoon ja mahdollistavat entistä laajemman esteettömän näkökentän. Uusi kapea kojetaulu yhdessä hyttiin päin kapenevan konepeiton kanssa antavat erinomaisen näkyvyyden. Matala 70 dB(A) melutaso tekee pitkistä päivistä merkittävästi kevyempiä. Ilmastointi ja ilmajousitettu istuin ovat vakiovarusteita. Myös apumiehen tai -naisen pehmustetulla ja turvavyöllä varustetulla penkillä on riittävästi tilaa.

Oikeasta sivukonsolista löytyy T-kahva, jolla hallitaan kaikkia vaihteita. Vaihdevivun läheisyydestä löytyy vaihteistoautomatiikan painikkeet ja rullat. Hydrauliikan vivut löytyvät myös ergonomisesti viistoon sijoitettuna sivukonsolista.

Oikeaan sivutolppaan on koottu työvalojen hallintapaneeli, sähköisen nostolaitteen säätönupit sekä paneeli, josta löytyvät nelivedon, lukkojen ajovalojen ynnä muun hallinta. Myös virta-avain löytyy oikeasta sivutolpasta.

Mekaaninen ohjaamonjousitus on lisävaruste, jolla ajomukavuutta voi edelleen parantaa. Se koostuu iskunvaimentimesta ja jousista, jotka sijaitsevat ohjaamon takareunoissa.

Pimeässä työskentely ei ole ongelma, sillä työvaloja on vakiona reilusti. Edessä konepeiton etureunassa on neljä kappaletta työvaloja, ohjaamon yläreunassa on neljä eteenpäin suunnattavaa valoa ja saman verran taaksepäin. Lisäksi vyötärötasolta löytyy kaksi työvaloa eteenpäin ja taaksepäin, vyötäröajovalot saa lisävarusteena. Kaksi majakkaa kuuluu vakiovarustukseen.

Moottoriöljyn määrän tarkistaminen on mahdollista konepeittoa avaamatta, ja muut huoltokohteen paljastuvat helposti yksiosaisen konepeiton avaamalla. Ilmanpuhdistin on sijoitettu eteen, ja sen irrottaminen puhdistusta varten sujuu kätevästi ilman kiipeilyä koneen päälle. Ohjaamon ilmansuodatin voidaan helposti irrottaa puhdistusta varten traktorin rappusilla seisten.

Massey Fergusonin pitkä akseliväli parantaa vetotehoa pellolla ja vakauttaa kulkua maantiellä. Silti traktori kääntyy todella ketterästi, koska runkoon on muotoiltu pyörille tilaa kääntyä. 7615 Dyna-4 on monipuolinen ja ketterä 6-kone, josta löytyy rutkasti ominaisuuksia.

 

 

Oikeaan pilariin on ryhmitelty muun muassa valojen, nostolaitteen säätöjen, nelivedon ja lukkojen hallinta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MF7615 Dyna-4 on tyylikäs paketti tehoa, taloudellisuutta ja mukavuutta.

 

Dyna-4-vaihteisto on rakenteeltaan hyvin suoraviivainen, joten voima välittyy tehokkaasti.
 

92–145 hevosvoiman mallit vielä Tier3 versioina

5430 ja 5450

Suuren suosion heti esittelystä lähtien saaneet MF5430 (92 hevosvoimaa) ja MF5450 (107 hevosvoimaa) tarjoavat huippuominaisuuksia 100 hevosvoiman teholuokassa. Viisto konepeitto on ollut jo vuosia tarjolla Massey Fergusonin pienemmän pään traktoreihin, ja malleissa MF5430 ja 5450 se onkin vakiovaruste. Viiston keulan ansiosta näkyvyys kuormaajalle ja etunostolaitteelle on erinomainen. On todellakin eri asia nähdä työkohteeseen kuin arvailla, että mitähän siellä tapahtuu.

5455 ja 6455

Jos tehoa tarvitaan hieman enemmän, niin katseet kääntyvät malleihin 5455 ja 6455. Molemmissa on 125 hevosvoimainen Common Rail -moottori. 5455-mallissa vaihteistona on Dyna-4, ja 6455-mallissa Dyna-6. Molempiin on saatavana viisto konepeitto. Tehokas hydrauliikka tekee kuormaintyöstä joutuisaa, 5455-malliin on saatavissa 100 l/min avoin järjestelmä, ja 6455-mallissa on 110 l/min kuormantunteva järjestelmä vakiona.

6470

Vahvasti vetävä neljäsylinterinen, 4,4-litrainen, 145 hevosvoiman Sisu Power tekee 6470-mallista monipuolisen traktorin, jolla hoituu niin voimaa tarvittavat vetotehtävät kuin ketteryyttä tarvittavat kuormaustyöt. Dyna-6-vaihteisto tarjoaa 24 vaihdetta eteen ja taakse. Esimerkiksi 3-alueen kuusi pikavaihdetta kattavat nopeusalueen noin 6–20 km/h, joka on erinomaisen sopiva alue peltotöihin.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita