Nurmi 2013: Tehoja nurmista

25.09.2013 // Essi Saarinen

Nurmi 2013 -tapahtuma keräsi Ylivieskaan yli 4 500 nurmiviljelijää. – Juuri sopivan kokoinen tapahtuma, kommentoivat tapahtuman kävijät.

Nurmi 2013 -tapahtuma järjestettiin toista kertaa Ylivieskassa, keskellä Nurmi-Suomea. Tapahtuma  täytti järjestäjien ennakko-odotukset, kun paikalle kerääntyi reilu 4 500 nurmiviljelijää. Kävijöille oli luvassa 30 näytteilleasettajan osastot, elintarvike­yritysten tarjoamat maistiaiset, viime kertaa laajemmat koekentät ja tietenkin massoittain hevosvoimia nurmityönäytöksen muodossa.

Runsaasti uusia lajikkeita

K-maatalous esitteli tapahtumassa runsaasti uusia lajikkeita. Hauhon koetilalla tutkijana työskentelevä Milla Välisalo kertoi uuden Switch-timotein olevan erinomainen sadon­tuottaja. Kehuja lajike sai myös MTT Ruukin nurmitutkija Raija Suomelalta. Tutkijat kehuivat erityisesti kolmen niiton taktiikkaan soveltuvan Switchin lehtevyyttä ja mahtavaa jälkikasvukykyä.

Pohjoisempiin oloihin, kahden niiton taktiikkaan, Välisalo suositteli Tryggve-timoteita. Tryggvellä on maltillisempi jälkikasvu, joten se säilyy laadukkaana pidempään.

Nurminata-uutuus SW Minto on myös vakuuttava.

– Lajike säilyttää hyvin D-arvonsa ja on myös erinomainen siementuottaja, Välisalo kertoi.

SW Minton sadontuottokyky korostuu etenkin kolmannessa niitossa. Myös uusi puna-apila SW Yngve on osoittautunut hyväksi siementuottajaksi. K-maatalouden koetilan kokeissa Hauholla SW Yngve on ollut Betty-puna-apilaa hieman parempi sekä ensimmäisessä että toisessa niitossa, etenkin korkeamman D-arvonsa ja paremman valkuaistason ansiosta.

Nurmien suojaviljaksi Välisalo suositteli esimerkiksi erittäin lujakortista ja satoisaa uutuusohra Ragnaa. Lajikkeen lakoprosentit ovat olleet kokeissa pienet, vastaavat kuin jo tutulla Vilde-ohralla. Ragnalla on hieman Vildeä pidempi kasvuaika. K-maataloudella on erinomainen tarjonta monitahoisissa ohrissa, uusina aikaisempi Brage ja myöhäinen ja samalla erittäin satoisa Toria.

Entistä suurempia ja tehokkaampia koneita

Näyttelyn työkonenäytöksiin oli valittu tehokkaita koneita, joilla saadaan rehumassa pois pellolta laadukkaasti ja hygienisesti. Esillä oli muun muassa markkinoiden levein nostolaitekiinnitteinen perhosniittomurskain Elho Arrow Delta 10500, Elho V-Twin 750 -kaksoiskarhotin hygieeniseen nurmilogistiikkaan ja paalainten lippulaiva Claas Rollant 455 RC Uniwrap. Kaikkiaan koneita oli näytteillä yli 50.

Yara lanseerasi tapahtumassa kolmen niiton taktiikan, jolla saavutetaan edullisin säilörehu. Kolmella korjuulla saadaan sulavinta säilörehua, eikä syksyn aikana ehdi muodostua seuraavan kevään sadon laatua pilaavaa jälkikasvua.

– Kolmannen sadon korjuuaika määrittyy ensimmäisen ja toisen sadon korjuiden mukaan. Viimeistään se on tehtävä syyskuun alussa tai sitten vasta kasvukauden loputtua, neuvoo Yaran kehityspäällikkö Minna Toivakka.

Tuplaseleeni lannoitteesta

Lannoitepuolella uutuustuotteiden hitti on ollut Seleeni­salpietari. Tuote on tuttu 27 prosenttia typpeä sisältävä salpietari, lisänä lähes kaksinkertainen seleeni­pitoisuus, 25 mg/kgka.

Kyseessä on tehokas ratkaisu kotieläintilalle tai lantaa vastaanottavalle viljatilalle, sillä seleeni kulkeutuu peltolannoitteen mukana kätevimmin ja myös edullisimmin karjan hyödynnettäväksi. Karjanlannan mukana seleeniä ei kulkeudu kasveille käyttöön merkittävästi.

 

 

Perävaunuista esillä oli Tuhti WS 170 K varustettuna tuorerehulaidoilla ja 710–22,5-renkailla.

 

 

 

Työkonenäytöksissä esiteltiin kattavasti nurmikoneketjuja.

 

Nurmen havaintoruuduilla Yaran kehityspäällikkö Minna Toivakka kannusti viljelijöitä lannoittamaan nurmet ajoissa keväällä ja heti korjuiden jälkeen.

– Keväällä tärkeää on aloittaa lannoiterakeiden levityksellä, jotta nurmi saadaan heti vahvaan kasvuun. Pelto kuivahtaakin tällöin nopeammin ja sen jälkeen lietteen levitys onnistuu paremmin.

 

Keskipohjalaiset lypsykarjatilalliset Jukka Timlin ja Janne Isohanni ovat tyytyväisiä tähänastisiin nurmisatoihin:

– Siilot täyttyvät tänä vuonna, he tuumivat. Isohanni on aiempina vuosina joutunut kyntämään kosteiden korjuuolosuhteiden vuoksi tiivistyneitä nurmia. Tuloksena tiheästä uusimistahdista ovat nyt sankat ja elinvoimaiset nurmikasvustot.

 

– Brage on satoisa, lujakortinen ja taudinkestävä uutuuslajike, esitteli tutkija Milla Välisalo K-maataloudesta.

 

 

 

Viljalajikkeiden viimeisimmät uutiset

Viimeisimpiä K-maatalouden lajikeuutuuksia ovat Demonstrant-kevätvehnä, SW Mitja- ja Ragna-ohrat, sekä Bettina-kaura. Viljelyohjelma-tuotepäällikkö Juho Urkko listasi niiden tärkeimpiä ominaisuuksia.

Laadukas Demonstrant

Graminorin päätyypin kevätvehnä Demonstrant on yhtäaikainen Zebran kanssa, mutta vielä satoisampi. Demonstrantia käytetään etupäässä leipä­viljana ja rehun raaka-aineena. Leivontalaatukokeissa Demonstrant on ollut poikkeuksellisen hyvä. Viljelyyn se sopii tärkeimmille vehnän viljely­alueille. Siementä on hyvin saatavilla, joten sitä pitäisi riittää kaikille halukkaille.

Lujakortinen Ragna

Graminorin Ragnalla on monitahoisten ohrien paras laonkesto. Poikkeuksellisen korkea tuhannen jyvän paino on 46 grammaa ja hehtolitrapaino on 67 kiloa. Ragna sopii hyvin rehu- ja tärkkelysohratuotantoon. Kasvuajaltaan Ragna on monitahoisten keskivertoa, mutta kuitenkin kaksi­tahoisia aikaisempi. Siementä kannattaa varata ajoissa, koska sitä saa vain rajoitetusti.

Erinomainen SW Mitja

SW Mitja on satoisuudeltaan parhaimpia kaksitahoisia ohria, samalla kun sen kasvuaika on aikaisimpien joukossa. Tuhannen jyvän paino ja hehtolitrapainot ovat kokeissa ja käytännön viljelyksillä olleet todella hyviä. SW Mitja sopii erinomaisesti tärkkelys- ja rehuohrantuotantoon. Sen korren­lujuus on kaksitahoisten parhaimmistoa. Siementä on saatavilla runsaasti.

Satoisa Bettina

Lantmännen SW Seedin myöhäisten lajikkeiden kaura sopii suurimo- ja vientikaurantuotantoon sekä rehukäyttöön. Sadoltaan Bettina on laajalti viljeltyä Belindaa hieman parempi, mutta kasvuaika on vuorokauden aikaisempi. Bettinalla on korkea tuhannen jyvän paino ja hehtolitrapaino. Viljakauppaa tehdessä laatuhinnoittelu onkin yleensä ollut viljelijälle myönteistä. Korrenlujuus Bettinalla on erinomainen. Siementä on saatavilla hyvin.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita