Nokka ja HakkiPilke Easy – puut pinoon ja halki

16.01.2013 // Seppo Nykänen

Teemu Vikmanin päätoimialana on puunajo sekä mökki- ja rakennustonttien puuston raivaus. Tämän lisäksi hän tekee erikoishakkuita rakennetuilla tonteilla ja puistoalueilla. Metsävaunukuormaajayhdistelmänä on Nokka 5482HP -kuormain sähköisellä esiohjauksella ja käteen sopivilla joystickvivuilla sekä 1530-metsäperävaunu. Koska pilkkeen teko on lisääntynyt, Teemu hankki äskettäin HakkiPilke Easy 38 -pilkekoneen.

Teemu Vikman, Koitista on varmaan rokotettu moottorisahaviilalla. Ainakin jotakin siihen suuntaan voi arvella, kun kuuntelee miehen puheita. Alle kouluikäisestä on metsässä oltu.

– Jos ei aina niin viimeisen päälle työntouhussa, niin ainakin oppia ottamassa, Teemu sanoo.

Oppi on tarttunut, ja nyt 29-vuotiaana mies pyörittää omaa yhden miehen yritystään T:mi Pilke.

– Yritys alkoi pienimuotoisesta naapuriavusta, metsätöitä oli tullut tehtyä ja puutkin kaatuivat siihen suuntaan, mihin halusin. Siitä toiminta on laajentunut useamman kunnan alueelle. Poistan puita mökkitonteilta ja raivaan tontteja. Hyvälaatuiset tukit menevät sahaukseen ja loput tehdään yleensä polttopuuksi tilaajalle. Teen normaalisti täyden palvelun työn, eli kaadan puut ja teen niistä valmiita tuotteita, kuten polttopuuta ja sahatavaraa. Voin ostaa myös kaikki puut tai osan niistä, riippuen siitä, mitä asiakkaan kanssa sovitaan, Teemu kertoo.

Kevyet koneet, isot kuormat

Koneita Teemu hankkii tarkalla harkinnalla, perävaunun edessä traktorina on Massey-Fergusson 390 vuodelta 1996, perävaunukuormaajayhdistelmä on Nokka Pro -sarjan ammattilaispaketti, Nokka 5482 -kuormain sähköisillä joystickvivuilla ja isorenkainen 1530-metsäperävaunu. Teemu kertoo harkinneensa muitakin yhdistelmiä ja vaunuja, joissa on mekaaninen veto. Tämä oli kuitenkin kokonaisuutta ajatellen järkevin vaihtoehto, kitkarullavetoinen vaunu on rakenteeltaan kevyempi ja siinä kuitenkin tulee kuormaa sen verran, ettei tarvitse terveisiä kuljettaa.

– Minulla on paljon saarisavotoita ja on tärkeää, että saa paljon hyötykuormaa tulemaan. Työaikaa on rajallisesti talvella, yleensä meillä pääsee jääteille helmikuussa ja kausi loppuu viimeistään maaliskuun lopulla, joten sinä aikana on työt tehtävä. Lisäksi tällaisella leveärenkaisella kevyellä kalustolla voi liikkua herkillä piha-alueilla rikkomatta nurmikoita. Kone on ollut työmaalla kiitettävästi, kahdessa vuodessa sillä on ajettu 35 000 kuutiota puutavaraa. Omia metsiä Teemu hoitaa myös jatkuvasti, ja moottorisaha on laulanut paljon.

– Kuitupuun hinta on huono. Olenkin tehnyt viimeaikoina vain tukit ja loput puista korjataan kokopuuna energiaksi. Nokka 1530 -perävaunussa on kuormatilaa mukavasti myös kokopuun ajoon, viime talvena minulla oli siinä vielä reilut jatkotolpat ajossa saaresta.

Jälkihoito tärkeää

Merkittävä syy Nokan valintaan oli erittäin hyvät kokemukset edellisestä vaunusta, joka myös oli Nokan valmistetta.

– Kuormaaja ja vaunu ovat toimineet hyvin, takuuseen on korjattu jatkopuomin hydraulisylinteri, sen Nokka hoiti tyylikkäästi, Teemu hehkuttaa.

Perävaunu noudettiin tehtaalle ja siellä vaihdettiin sylinteri ja samalla vaunun keskirunko, johon oli tullut kaupan teon jälkeen muutoksia.

Yrittäjälle on todella tärkeää, että takuuasiat ja myös myöhemmin eteen tulevat varaosatoimitukset hoidetaan nopeasti. Nokka on kotimainen tuote, joten toimitukset pelaavat varmasti.

Traktori on iäkäs mutta hyväkuntoinen.

– Sitä on nyt hieman paranneltu, hommasin siihen uudet metsärenkaat. Tällä pystyy metsässä ajamaan. Uudemmilla traktoreilla on ongelmia ilman mittavia suojaustoimia, Teemu toteaa.

Puunajon lisäksi traktorilla tehdään lumitöitä ja muuta traktorityötä.

Polttopuun tekoon uutta

Viimeisin isompi koneinvestointi Teemulla on pilkekone HakkiPilke Easy 38.

– Pilkkeen tekoa on alkanut olemaan niin paljon, että oli aika hankkia toinen kone. Viime keväänä kun tämä tuli myyntiin, hankin sen välittömästi. Klapeja tehdään yhä suuremmista puista. Tässä on puun maksimihalkaisja 38 senttimetriä, vanhemmalla koneella suurin puu oli vain 20 sentin luokkaa.

Hankintaan vaikutti puun isomman halkaisijan lisäksi koneen sähköhydraulinen hallinta. Joy­stickvivulla hallitaan koko katkaisu ja halkaisuprosessi yhdellä kädellä. Lisävarusteena olevalla puun nostimella nousee useampikin pölkky kerrallaan ylös, josta ne on helppo vieräyttää syöttö­kuljettimelle. Katkaisu tapahtuu 16 tuuman ketjusahalla, ja terä pyörii vain käyttövivun liipaisinta painettaessa. Halkaisuliike on automaattinen, halkaisuterää nostetaan ja lasketaan hydraulisesti puun koon mukaan. Poistokuljetin kääntyy sivusuunnassa ja siinä on roskanpoisto.

Teemu on hankintaansa tyytyväinen.

–  Teen klapeja vuodessa yli tuhat heittomottia, joten koneen on oltava ammattitasoa. Tällä työskentely on todella helppoa, puunnostin on ehdoton lisävaruste. Etenkin tontinraivauksessa tulee paljon isoa puuta, vaikka ne puut jaksaisikin nostaa syöttöhihnalle, nostin nopeuttaa työtä todella paljon. Asiakkaat usein ihmettelevätkin, että noinkos nopeasti ne polttopuut tulikin tehtyä.

 

Kuormatilaa on sen verran ettei tarvitse terveisiä kuljetella.

 

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita