Multiva TopLine Super riittää ainoaksi muokkaimeksi

30.01.2013 // Erkki Holma

Voitto Pihlava hankki kolme vuotta sitten Multivan TopLine Super -äkeen. Valmistaja ja myyjä lupasivat sen toimivan myös koskemattomassa sänkipellossa tukkeutumatta. Pihlava sanoo että se on ensimmäinen äes, joka ei tukkeudu. Keväällä kerta-ajo TopLine Superilla päivää paria ennen kylvöä saa aikaan sänkipellosta hyvän kylvöalustan.

Voitto Pihlava viljelee Huittisissa 150 hehtaarin peltoalaa. Hän on viime vuosina jättänyt valta­osan pelloista syksyllä sängelle. Pihlavan Multivan TopLine Super -äes on seitsemänmetrinen. Hän vetää sitä 160 hevosvoimaisella traktorilla. Ohjeissa sanotaan vetovoiman tarpeeksi 180 hevosvoimaa.

– Mutta kyllä pienemmällä pärjää. Voimasta ei ole ollut puutetta, sanoo Pihlava.

Voimantarve riippuu työsyvyydestä, mutta hän ei äkeellä syvälle tavoittelekaan.

Ei kaipaa tavallista S-piikkiäestä

Osa pelloista on hyvin kevyitä multamaita. Syysmuokatun pellon äestäminen on perinteisellä äkeellä tuottanut vaikeuksia.

Hieno maa-aines on lähtenyt lauttamaan äkeen edessä. TopLine Superilla ongelmaa ei ole tullut. Äkeen runko on kahdeksan senttiä korkeampi ja piikit ovat peräti kahdeksalla akselilla. Pihlava katsoi parhaimmaksi luopua tavanomaisista S-piikkiäkeistä kokonaan ja myi ne pois – eikä ole takaisin kaivannut.

Toinen tilanne, missä äkeeltä vaaditaan väljyyttä, on runsas­olkisten talvisänkien muokkaaminen kylvökuntoon keväällä. Osan sänkipelloista Pihlava kylvää suoraan, mutta osan hän muokkaa äkeellä.

– Muokkaamista tarvitaan ­tilanteessa, jossa osa peltolohkosta on liian märkää kylvettäväksi. Äestys nopeuttaa pinnan kuivumista. Toisaalta pelloilla on myös kuivumiselle alttiita kovia savitöyryjä. Niiden äestäminen estää liian kuivumisen ja saa aikaan muru­pinnan siemenen peitoksi. Olkimassa ei ole koskaan häirinnyt muokkaamista.

Tasaisempi muokkauspohja

Tilalla on myös lautasmuokkain, mutta Pihlavan mielestä muokkaus­pohjasta tulee TopLine Superilla tasaisempi. Se näkyy tasaisesta orastumisesta.

Sateista johtuen muokkaukset jäivät kokonaan tekemättä viime syksynä, lukuun ottamatta muutaman hehtaarin puimatta jäänyttä kaura-alaa. Sen Pihlava ajoi lautasmuokkaimella.

Kerta-ajo on talvisänkien muokkaamisessa yleensä ollut riittävä, kun kylvö on tehty Tumen Nova Combilla. Jos peltoon on syksyllä jäänyt ajouria tai painanteita, niiden tasaamiseksi on joskus tarvittu toinenkin ajokerta.

Tukipyörät lisävarusteena

Aikaisemmin Pihlavan tilalla peltoja jonkin verran syyskynnettiin sika­lietteen multaamiseksi. Kun ­sioista on luovuttu, kyntämisen tarve on vähentynyt.

– Sen kynnösten kevätmuokkausessa kuitenkin huomasi, että kylvöpohja on hyvin tasainen. Sama äes sopii yhtä hyvin kynnökselle kuin sängelle.

Jos näin jälkikäteen haluaisi tehdä jotain toisin, Pihlava olisi ottanut äkeen etukulmiin tukipyörät. Ne pitävät leveässä äkeessä sivulohkojen työsyvyyden tasaisena. Ne saa toki jälkiasenteisina, mutta hän ei näe puutetta niin suurena, että olisi niitä malttanut hankkia.

– Pitää vain olla hiukan tarkempi sivulohkojen kanssa ja tehdä äkeen perussäädöt huolellisesti.

Kolmen vuoden kehitystyö

TopLine Superin kehitystyö vei tehtaalla kaikkiaan kolme vuotta. Potkua työlle antoi tukiehtoihin tullut kasvipeitteisyysvaatimus. Kun keväällä alettiin muokata talven ajaksi sängelle jätettyjä peltoja, perinteinen S-piikkiäes meni oljesta tukkoon, ja lautasmuokkaimella muokkauspohja jäi liian epätasaiseksi.

– On hyvin haastavaa aikaansaada äes, joka toimii tukeutumatta oljessa ja toisaalta saa tasaisen muokkauspohjan, sanoo Juha Erkkilä äestä valmistavalta Dometal Oy:ltä.

Äkeen piikki on tavalliseen S-piikkiäkeeseen verrattuna vankempi. Jousen paksuus on 12 millimetriä ja leveys 65 millimetriä. Piikin muoto on myös tärkeä, koska piikki on pitempi. Se ei kuitenkaan saa joustaessaan nousta.

Yleisäes, kun muokkauskerroksen ei tarvitse olla syvä

Tavoitteena valmistajalla oli saada äes, joka selviää tilan kaikista muokkaustöistä silloin, kun muokkauskerroksen ei tarvitse olla syvä.

– Kultivaattoria ei TopLine Superista tavoiteltu, sanoo Erkkilä.

Äes soveltuu myös syysviljamaan muokkaamiseen, vaikka se ei ole aivan yhtä toimintavarma kuin lautasmuokkain. Toisaalta se saa aikaan tasaisen kylvöalustan ja hyvän muru­pinnan siemenen syyskylvön itämisalustaksi. Tutkimuksissa muokkauspohjan tasaisuuden on todettu olevan jopa S-piikkiäkeiden kärkipäässä.

Ruotsissa TopLine Superia myydään hyvin, vaikka siellä ei kasvi­peitteisyysvaatimusta olekaan. Mutta Ruotsissa on syysvilja-ala suurempi kuin meillä ja äes on koettu syysviljamaalla olevan tehokas äes.

Hanhenjalkaterillä läpileikkaava kestorikkaruohojen torjuntaan

Tukkeutumattomuutta auttavat äkeen korkeus. Runko on kahdeksan senttiä korkeammalla kuin tavallisessa S-piikkiäkeessä. Läpäisevyydessä auttaa piikkien sijoittelu kahdeksalle akselille. Olkimassa pääsee uimaan piikkien välistä.

Äkeen piikkijako on 100 millimetriä. Kun terälapun leveys on 60 millimetriä, muokkaamatonta aluetta jää piikkien väliin vain neljä senttimetriä. Äkeeseen voidaan ­tavallisten kärkilappujen paikalle asentaa myös 140 millimetriä leveät ja läpileikkaavat hanhenjalkaterät. Ne auttavat kestorikkaruohojen torjunnassa.

 

Sänkien muokkaamisessa Multivan TopLine Super näyttää kyntensä.
Se ei tukkeudu. Äkeen runko on kahdeksan senttiä korkeampi kuin
perinteisissä S-piikkiäkeissä, ja piikit ovat kahdeksalla akselilla.

 

Voitto Pihlavan äes on ensimmäisiä sarjavalmisteisia TopLine Superia.
Äes on lunastanut valmistajan lupaukset: se ei oljessa tukkeudu.

  

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita