Luomutilalla ei muokkauksessa säästellä

16.01.2013 // Erkki Holma

Kestorikkaruohoista selviytyminen on luomutilalla oma taiteen lajinsa. Pekka Kivisaari Somerolta käyttää hanhenjalkaterillä olevaa Potilan Maxer Pro -äestä.

Pekka Kivisaaren tilalle on vuosi sitten valmistunut 12 000 kanan luomukanala, ja se nielee luomurehua, jota Kivisaari tuottaa 250 hehtaarin peltoalalla.

Kyntö on Kivisaaren luomu­tilalla perusmuokkaustoimenpide. Jos pellossa on juolavehnää, hän kultivoi pellon 15 senttimetrin syvyyteen ja myöhemmin ajaa kerran pari hanhenjalkaterillä olevaa Potilan Maxer Pro -äkeellä. Terät ovat 18 senttimetriä leveät, ja kun piikkiväli on 10 senttimetriä, rikkaruohot leikkautuvat koko leveydeltä poikki. Kun työleveys on seitsemän metriä, äkeellä ehtii käsittelemään nopeasti isotkin alat.

Tuo äestys on ikään kuin loppusilaus kestorikkaruohojen torjunnassa.

– Polttoainekulut nousevat luomuviljelyssä väkisin korkeiksi, koska torjunta-aineet on korvattava mekaanisella muokkaamisella. Ja siihen ei yksi ajokerta riitä. Siksi äkeestä pitää löytyä myös työleveyttä, sanoo Kivisaari.

Kestorikkaruohot pitää saada äkeellä katkaistua

Someron savet ovat jäykkiä aitosavia. Kivisaari ei äkeellään tavoittele juuri yli 5–6 senttimetrin työsyvyyttä.

– Jos syvälle tavoittelee, ei mikään voima riitä. Äkeen veturina on nyt 200-hevosvoimainen traktori, kertoo Kivisaari.

Mutta juolavehnätorjunnassa ei äkeeltä syvää muokkausta haetakaan. Matala muokkaus riittää, kun rikkaruohot vain kunnolla katkeavat.

Laahavannaskoneen vaatima tasainen muokkauspohja syntyy Maxer Prolla.

Toinen tärkeä äkeen ominaisuus on Kivisaarelle tasainen muokkauspohja. Hän nimittäin kylvää laahavannaskoneella, ja muokkaussyvyyden kanssa pitää olla tarkkana: muokkaus määrittää kylvösyvyyden.

Työsyvyyden säätävät pyörät on Potilan Maxer Pro -äkeessä sijoitettu neljään riviin ja niitä on kaikkiaan kahdeksan. Kun piikit on sijoitettu kaikkiaan kahdeksalle peräkkäiselle akselille, äkeen rungosta tulee pitkä, mutta se toisaalta auttaa äestä kulkemaan vakaasti. Kun etulata peittää päiste­vaot, pellosta tulee tasainen kylvettävä.

Piikkien sijoittaminen monelle akselille tekee äkeestä väljän: olki pääsee soljumaan tukkeutumatta piikkien välistä. Luomuviljelyssä rikkaruohojen torjunta alkaa nimittäin heti puinnin jälkeen sänki­muokkauksella. Siinä rikkasieme­net saadaan nopeasti itämään. Sänkimuokkaukseen Kivisaari aikoo jatkossa käyttää Maxer Prota. Se on työleveytensä ansiosta tehokas ja sillä hyvin ehtii pysymään puinnin perässä.

Syksy 2012 oli sateisuutensa takia vaikea poikkeus. Märkyys esti osan muokkausajoista.

Syysvehnän Kivisaari joutui kylvämään sateiden takia keski­pakoislevittimellä ja peittämään siemenet Maxer Pro -äkeellä kertaalleen ajaen.

Kuohkea äestysjälki

Maan Kivisaari haluaa muokkauksen jälkeen jäävän kuohkeaksi. Siksi hän vierastaa muokkaimissa raskaita ja maata tiivistäviä pakkereita. Potilan äkeessä on takana varpajyrä ja sen perässä vielä kaksirivinen jälkiäes.

Luomuviljelijä jos kukaan joutuu puntaroimaan sitä, mitkä muokkauskoneet hän tilalleen kelpuuttaa. Kivisaari on tyytyväinen Potilan Maxer Pron tehoon kestorikkaruohojen torjunnassa.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita