Lemken VariDiamant – tehokas puolihinattava paluuaura

24.03.2013 // Torsten Bergström

Sekä myyntiluvut että maanviljelijöiden lausunnot vahvistavat monien palanneen perinteiseen maanmuokkaukseen – kyntämiseen, äestykseen ja kylvöön. Paluuaurojen koko on myös kasvanut traktoreiden tehon lisääntymisen myötä. Paluuauran teräluvun kasvaminen 5- ja 6-teräisiksi aiheuttaa käsittelyssä ja maan tiivistämisessä käytännön ongelmia.

Lemkenin tunnettu puolihinattavien paluuaurojen perhe on nyt päivitetty malleilla Diamant 11 ja 12. Uudet mallit on varustettu monilla uusilla ominaisuuksilla, kuten DuraMaxx-terillä sekä hydraulisella painopisteen siirrolla paluuauralta traktorille. Diamant-paluuaura on saatavana 5–9 terällä, ja siinä on lisäksi vakiovarusteena Hydromatic-laukaisujärjestelmä.

Diamant-paluuaurojen uutuusominaisuus on painopisteen siirto paluuauralta traktorille: Auran kolmipistekiinnityksen ja rungon väliin on asennettu hydraulinen painesylinteri. Traktorin hydrauliikan avulla sylinteri voidaan paineistaa, ja painoa saadaan näin siirrettyä paluuauralta ja traktorin etuakselilta traktorin takapyörille. Pyörien parempi pito lisää tehoa ja vähentää lisäksi polttoaineen kulutusta. Painonsiirtojärjestelmä edellyttää etupainojen käyttöä. Kenttäkokeet ovat osoittaneet luiston vähenevän seitsemällä prosentilla painonsiirtosylinterin ollessa paineistettuna 150 baariin.

Paluuauran uusi teräkonsepti

DuraMaxx-terät edustavat täysin uutta aurojen teräkonseptia. Terän kaikki oleelliset kulutusosat on valmistettu hiiliteräksestä, eikä siinä ole porattuja tai lävistettyjä reikiä. Tämä mahdollistaa aiempaa kovemman karkaisun, ja takaa paremman kulutuskestävyyden sekä pienemmän halkeamisriskin reikien reunoilta.

Kulutusosat asennetaan terään täysin ilman työkaluja: säleen takapuoli on varustettu koukuilla, jotka pujotetaan satulaan reikiin, jolloin ne lukittuvat terän rungon rintalevyä vasten. Säleet  voivat olla terästä, muovia tai niiden yhdistelmää sen mukaan, miten ne parhaiten saadaan mukautumaan erilaisiin maaperiin ja miten maksimaalinen kyntötulos voidaan saavuttaa mahdollisimman vähäisellä polttoaineen kulutuksella.  Käytännön kenttäkokeet ovat osoittaneet DuraMaxx-terien parantavan kulutuskestävyyttä 75 prosentilla sekä vähentävän kulutusosien asennusaikoja 80 prosentilla.  

Lemken Hydromatic laukaisulaite

Kyntöolosuhteet ovat Suomessa haasteelliset. Olosuhteet voivat vaihdella samalla pellolla jäykästä savesta kevyeen hiekkamaahan – kivillä tai ilman. Auran käyttöiän kannalta onkin erityisen tärkeää, että aurassa on luotettava laukaisulaite materiaalien ja hitsaussaumojen liiallisen kuormittumisen välttämiseksi. Lemkenin Hydromatic-laukaisulaite mahdollistaa 38 senttimetrin liikkeen ylöspäin ja 20 senttimetrin sivusuuntaisen liikkeen. Laukaisulaitteen vakiovarusteena on paineensäätöjärjestelmä, joka tarjoaa kuljettajalle mahdollisuuden sopeuttaa laukaisuvastusta maalajin mukaan. Sopeutettu laukaisulaite vähentää ylösvedettyjen kivien määrää.

Työskentelyleveyttä voi säätää portaattomasti 30 ja 55 senttimetrin välillä. Viilunleveyden säädön kaikki nivelet on varustettu vaihdettavilla puslilla, joita voidaan rasvata sekä säädön helpottamiseksi että lian ja kosteuden pakottamiseksi pois nivelkohtien puslista. Rakenne takaa ongelmattoman ja pitkän käyttöiän.

Suuri valikoima lisävarusteita

Lemken paluuaurojen vakiovarusteisiin kuuluvat myös veitsi- ja kiekkoleikkurit viimeisessä terässä. Savimaan ja nurmen kyntöön suositellaan kiekkoleikkureita joka terälle. Halkaisijaltaan 500-millimetriset joustavat kiekkoleikkurit voidaan asentaa helposti jälkeenpäin tai haluttaessa suoraan tehtaalla.

Kuorinvarustuksen valinta aiheuttaa usein keskustelua: kannattaako valita kuorin vai esiaurat? Maanviljelijän valinta pohjautuu usein tietämättömyyteen vaihtoehdoista sekä esiaurojen aiempaan huonoon toimivuuteen ja vaikeaan säädettävyyteen. Usein unohdetaan, että näillä kahdella on täysin erilaiset muokkausominaisuudet.

Kuorin nimensä mukaisesti kuorii viilusta pienen kulman mahdollisimman puhtaan kyntöjäljen saavuttamiseksi. Esiauran muokkausominaisuudet ovat sitä vastoin täysin erilaiset. Esiauralla leikataan pois 4–6 senttiä viilun reunasta. Viilun kääntyessä ympäri viilujen välisestä liitoksesta tulee tiivis ja tasainen, joka estää rikkaruohon kasvun viilujen välistä. Lisäksi maan pinta kuivuu keväällä tasaisemmin kapillaari-ilmiön ansiosta.

Esiaurojen säädön hankaluus on pelkkä muisto vain. Lemkenin kaikkien esiauramallien korkeus- ja kyntökulmansäätö on helppoa tappijärjestelmän avulla ilman työkaluja.

VariDiamant 12 -paluuauroissa on vakiovarusteena elektroninen hallintalaite Turn-Control. Turn-Control helpottaa kyntäjän työtä, sillä tärkeimpiä kyntötoimintoja, kuten auran kaltevuutta, kääntöä, viilunleveyttä ja painonsiirtoa, säädetään helposti traktorin istuimelta.

 

Turn Control hallintalaite helpottaa maanviljelijän työtä.

 

Lemken Diamant 11 on puolihinattava paluuaura tehokkaaseen kyntöön.

 


 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita