Lapsuuden koneleikeistä tuli ammatti

16.01.2013 // Eeva-Kaisa Pulkka

Iisalmelainen Anssi Niskanen on ollut pienestä pitäen konemies, ja aikuisena mies loi koneista itselleen ammatin.

Olin aiemmin muiden palveluksessa, mutta viisi vuotta sitten lunastin sedältä Saarikosken sukutilan, ja hänen perintönään tuli myös kyntöurakointi, Anssi Niskanen kertoo.

Pikkuhiljaa urakointi on laajentunut, ja syksyllä on edessä ensimmäisen vakituisen työntekijän palkkaaminen.

– Vuosittain on tullut jotain lisää ja nyt töitä on enemmän kuin yksin ehtii tehdä.

Sesonkityövoimaa Niskasella on ollut jo aiemmin.

Maatiloille Niskanen kyntää, äestää, kuivaa viljaa ja työllistävimpänä tekee säilörehua noukinvaunulla sekä levittää rehua siilolla.  

– Maatalousurakoinnissa melkein kaikki ovat vakioasiakkaita, Niskanen kertoo.

Vakituiset asiakkaat ovat urakoitsijalle mieluisia, sillä työmäärä on etukäteen suunnilleen tiedossa, eikä töitä tarvitse joka kesä etsiä.

– Nyt ei voi juuri lisää maataloustöitä ottaakaan, mutta aina uusista urakoista voidaan keskustella, Niskanen lupaa.

Asiakkaiden lisääminen maatalouspuolella vaatisi lisää koneistusta ja erityisesti työvoimaa.

Suurin osa urakoinnista on nykyisellään erilaisia tienhoitotöitä. Niskanen urakoi sekä Destialle että yksityisteille lumen aurausta, polanteen poistoa, hiekoitusta, niittoa ja lanausta.

Elho murskaa pientareen pajukot ja heinikot

Pientareiden niittoon Niskanen hankki keväällä Elho SideChopper 520 Pron, ja heinäkuun loppuun mennessä pajukot olivat saaneet kyytiä jo 600 tiekilometrin matkalla.

– Kestävyys on ollut positiivinen yllätys, sillä tienvartta on monen­laista, Niskanen sanoo ja lisää, että niittäessä saa olla tarkkana.

Parhaimmillaan tai pikemminkin pahimmillaan pajukko tai heinikko piilottaa hylätyt polkupyörät ja muut romut, kivistä puhumattakaan.

– Pari tankoa harjaterästä ja kaapelia pyörähti useamman kierroksen terän ympärille, mutta ei kone siitäkään särkynyt, Niskanen huokaisee.

Tilanteesta selvittiin tien päällä traktorin paineilmalla toimivalla kulmahiomakoneella, ja niitto jatkui saman tien.

– Periaatteessa koneella murskautuu ranteen vahvuinen kasvusto, mutta jos niin järeää alkaa enemmän olla, niin olen suositellut motoa ja energiapuuksi korjaamista. Toisille kun pajukko tarkoittaa polveen ulottuvaa pensaikkoa ja toisille kolmimetristä rankapuuta, hän naurahtaa.

– Yksi terä on katkennut ja hihnoja on vaihdettu kolme, mikä on ehkä oma töppi, kun liian tiukalle kiristin. Muuten koneen huolloksi on riittänyt rasvaus, Niskanen kertoo tyytyväisenä.

Ulottuvuus ja koneen vakaus ovat Niskasen mieleen. Sillan kaiteet tai aurausviitat eivät haittaa pientareiden niittoa.

Koneen käyttö vaatii Niskasen mukaan aluksi hieman opettelua, mutta on sen jälkeen sujuva käyttää. Vetojuhdassa Niskasella on reilu 200 hevosvoimaa ja sähköinen hallintalaitteisto, mitä Niskanen koneen käyttöön suosittelee.

Sujuvaa konekauppaa

Niskanen on tehnyt konehankinnoissaan paljon yhteistyötä Veljekset Heiskasen Iisalmen liikkeen kanssa, suurin osa koneista on hankittu Keskon kautta.

– Myyjät ovat asiantuntevia ja ongelmatilanteissa on aina saanut apua. Elhon piennarmurskaimen ostossa myyjän aktiivisuus oli aika ratkaisevaa, Niskanen sanoo.

Koneen valinnassa painaa myös kotimaisuus.

– Mahdollisuuksien mukaan olen valinnut kotimaisen koneen. Varaosapalvelu on silloin lähempänä, mikä on urakoitsijalle hyvin tärkeää, Niskanen painottaa.

Vaikkei Niskasen yrittäjäuralla ole vielä kymmeniä vuosia pituutta, on hän avannut konekaupan oven useaan kertaan, joten hän osaa arvostaa hyvää palvelua ja toimivia koneita.

 

Elho SideChopper 520 Pro ei ole Anssi Niskaselta juuri muuta huoltoa tarvinnut kuin rasvauksen.
 

Saarikosken tila

  • Iisalmen Runnilla pellot nurmella, sato läheiselle emotilalle
  • koneurakointia maatiloille ja tienhoitotöitä Destialle
  • yhden miehen yritys, sesonkityövoimaa tarpeen mukaan
  • nettisivut esittelevät yrittäjän ja työkoneet

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita