Koetilan juhlavuosi täynnä tapahtumia

25.09.2013 // Marjo Serenius ja Milla Välisalo

Koetilan 50. toimintavuosi käynnistyi GEP-laatustandardin myöntämisellä kasvinsuojeluainetestaukselle. Tutkimus ja lajiketestaus ovat edelleen koetilan keskeinen työsarka neuvonnan ohella.

Toukokuun alku oli Hauholla keskiarvoa viileämpi, mutta keskimääräinen sademäärältään. Pääalat kylvettiin toukokuun kahden ensimmäisen viikon aikana, jonka jälkeen alkoi kuiva ja lämmin kausi.

Toukokuun lopusta ja kesäkuun alusta jäi uupumaan 15–20 millimetriä sadetta, ja vastaavasti lämpötilaa kertyi tuolloin tuplamäärä 20 vuoden keskiarvoon nähden. Kasvukauden sademäärä noudatti kuivan vuoden 2011 kertymää juhannukseen asti. Kesäkuun toiseen viikkoon mennessä kasvukausi oli parhaimmillaan +85 astetta edellä lämpösummakertymää.

Kesäkuun puolivälin ja juhannuksen ajan sateet nostivat sademäärää lähemmäs keskiarvoa, mutta elokuun alussa oltiin jälleen samassa tilanteessa kuin kuivana vuonna 2011 eli noin 50 mm jäljessä keskiarvosta. Runsaat sateet yllättivät elokuun toisella viikolla, jolloin satoi lähes 110 millimetriä. Lämpötilan kertymä puolestaan tasaantui kesäkuun alun jälkeen ja noudatti keskimääräistä kertymää heinäkuussa.

Verrattuna kuumaan vuoteen 2010 on tämä vuosi ollut edellä 17.7. asti. Erona vuoteen 2010 on tänä vuonna alkukasvukauden lämpöisyys ja kuivuus – ja heinäkuun normaalilämpötilat.

Panostusta nurmitutkimukseen

Koetilan nurmitutkimuksessa aloitti MMM Milla Välisalo, joka vastaa myös kasvinsuojeluainekokeista. Millan erikoisalaa ovat nurmi­kasvien sokerit ja erityisesti fruktaanit. Vuonna 2013 listattiin myös poikkeuksellisen paljon uusia nurmikasveja.

2013 kasvilajikeluetteloon hyväksyttyjä nurmikasveja ovat Rakel-timotei, SW Minto -nurminata ja SW Yngve -puna-apila. Uusia nurmikokeita perustettiin tänä vuonna myös useampia. Niissä selvitetään muun muassa lajikkeiden ominaisuuksia, nurmiseoksia ja nurmen lannoitusta. Ensi kesänä koetilan nurmikokeissa tulee olemaan paljon mielenkiintoista nähtävää.

Kaikenlaista kasvuston kiusaa

Kesällä riitti havainnoitavaa, sillä kasvukausi oli poikkeuksellisen rikas tautien ja tuholaisten osalta: öljykasveilla nähtiin tavanomaisten kirppojen ja kuoriaisten lisäksi rapsikärsäkkäitä, litusääskiä ja ennen kaikkea ennätyksellinen kaalikoi-invaasio.

Taudeista mustalaikkua esiintyi tänä kesänä runsaasti etenkin rypsillä. Myös viljoilla esiintyi ­runsaasti tauteja: ohralla, kauralla ja vehnällä lehtilaikkuja, ruostetta ja nokea, rukiilla taas torajyvää ja ruostetta.

Kuivan alkukesän seurauksena rikkakasvit tuntuivat taimettuvan vasta parhaan ruiskutusajankohdan jälkeen, niinpä täydellisiä tehoja oli vaikea saavuttaa. Varsinkin peippi oli alkukesän olosuhteiden takia haastava torjuttava. Koeruuduilta pystyi kuitenkin havaitsemaan erittäin selvästi rikkatorjunnan kannattavuuden verrattuna käsittelemättömiin koeruutuihin.

Paljon muistoja

Iloiset ”Muistatko vielä?” -kysymykset ja ihmisten lämpimät halaukset täyttivät pihapiirin, kun joukko koetilan entisiä työn­tekijöitä saapui kartanolle juhla­lounaalle. Mukana oli myös koe­tilan ensimmäisinä toimintavuosina työskennelleitä.

Saimme kuulla monenlaista tarinaa vuosilta, jolloin koetilalla asuttiin, elettiin ja tehtiin töitä koko perheen voimin. Noista ajoista kartanon ja siemenpakkaamon mäki ovat hiljentyneet kovasti, vaikka työtä tehdäänkin edelleen ruoantuotannon hyväksi. 50 vuodessa myös maatalous on kehittynyt hurjasti, onneksi olemme saaneet olla siinä mukana.

Viljelyohjelmapäivä

Koetilalla valmistauduttiin juhlavuoden Viljelyohjelmapäivään aloittamalla koetilan rakennusten remontit jo edellisenä kesänä,
ja tämä työ jatkui pitkälti elokuun alkuun asti. Koeruutujen normaalin hoidon ohella hoidettiin viljelyohjelmapäivään valmistautuminen mahdollisimman huolellisesti. Tässä työssä suurena apuna olivat vakituisten työntekijöiden ohella ahkerat kesätyöntekijät ja harjoittelijat.

Itse Viljelyohjelmapäivästä pyrittiin tekemään mahdollisimman selkeä ja mielenkiintoinen: Kiitos mukana olleiden yhteistyökumppanien ja asiantuntijoiden, tässä onnistuttiin varsin hyvin. Suuri kiitos päivän onnistumisesta kuuluu myös tiedonhaluisille kävijöille, jotka toivo­tamme tervetulleiksi koetilalle myös ensi kesänä.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita