Koeruudut sen kertoivat – rikkakasviruiskutus kannatti

20.03.2013 // Elina Seppä

K-maatalouden koetilalla testataan joka kesä useita rikkakasviaineita ja niiden tehoja. Viime kesänä tehtiin yhteistyössä Basfin kanssa koe, jossa testattiin Tooleria eri tankkiseoskumppanien kanssa. Kokeen tuloksien perusteella voidaan todeta, että rikkakasviruiskutus kannattaa. Kaikilla rikkakasviainekäsittelyillä lisättiin satoja keskimäärin 20 prosenttia.

K-maatalouden koetilalla testattiin viime kesänä Tooleria eri tankkiseos kumppanien kanssa.

Rikkakasvipaine oli suuri ja erityisesti piha­tähtimöä (Stellaria media) kasvoi koelohkolla runsaasti. Rikkakasviaineiden tehoja tarkkailtiin havainnoimalla rikkakasvien peittoprosenttia kahdesti ruiskutuksen jälkeen. Ensimmäinen havainnointi tehtiin kuukausi ruiskutuksesta 10. heinäkuuta 2012 ja toinen 13. elokuuta 2012. Pieniä eroja rikkakasvien peitto­prosenteissa voidaan havaita, mutta jokainen käsittely vähensi rikkakasvien määrää huomattavasti. Parhaat tehot voitiin havaita käsittelyssä Tooler-fluroksipyyrivalmiste-kiinnite-seoksella.

Huomio resistenssin ehkäisyyn

Pihatahtimö on muodostanut kestäviä eli resistenttejä kantoja ­pienannosaineita vastaan ympäri maailmaa ja myös Suomessa. Onneksi koetilalla resistenssiä ei ole havaittu, kiitos harkittujen viljelytoimenpiteiden ja tankkiseosten. Tärkeää on huomioida viljelykierto ja muistaa­ kasvin­suojeluaineissa vuorotella eri tehoaineryhmien välillä. ­K-maatalouden viljelyohjelman mukainen ratkaisu resistenssin hallintaan on käyttää rikkakasvi­torjunnassa fluroksipyyrivalmistetta, K-Trioa tai Mustang Fortea.

K-maatalouden rikkakasvi­ainevalikoimasta löytyy nyt uutena tulokkaana Tomahawk 180 EC. Sen tehoaineena on fluroksipyyri 180g/l. Kokeen tulosta voidaankin hyvin pitää vertailtavana Tomahawkin tehoon fluroksipyyri­valmisteena.

Kokeen tulokset kertovat...

Koeruudut puitiin 6. syyskuuta 2012. Kaikilla rikkakasviainekäsittelyillä lisättiin sadon määrää merkittävästi verrattuna käsittelemättömään ruutuun. Suurin sato saatiin Tooler+K-MCPA -käsittelyllä. K-MCPA on erinomainen aine ristikukkaisten rikkakasvien, pillikkeen ja savikan torjuntaan. On kuitenkin muistettava, että MCPA ei ole ratkaisu resistenssin ehkäisyyn.

Erot sadoissa eri käsittelyjen välillä jäivät pieniksi. Kokeen tärkeimpänä antina voidaankin todeta, että Tooler toimi loistavasti eri tankkikumppanin (fluroksipyyrivalmiste, K-TRIO, K-MCPA) kanssa vähentäen rikkakasvien määrää huomattavasti. Tämä näkyi myös selkeänä sadon määrän nousuna.

Rikkakasviruiskutuksilla saatiin keskimäärin 20 prosentin sadonlisät jokaisella käsittelyllä. Ruiskutukset suoritettiin, kun tiedettiin lohkon rikkakasvipaine ja tiedostettiin torjunnan tarve. Ensi kesän rikka­kasviruiskutuksiin onkin mukava lähteä K-maatalouden hyvillä, testatuilla ja toimivilla ratkaisuilla.

 

Artikkelin kuva on otettu koeruudusta, joka on saanut Tooler 0,035 kg/ha + Fluroksipyyrivalmiste 0,045 kg/ha + kiinnite 0,1 l/ha -käsittelyn. Ruudussa rikkakasvit ovat selvästi hävinneet ja jääneet kasvuston alle. Kuva on otettu 10.7.2012.

 

Rikkakasviaine kaikille viljoille ja apilattomille nurmille

Tehoaine: Fluroksipyyri 180 g/l

Tehoaa erinomaisesti erityisesti vanhoilla nurmilla tyypillisesti esiintyviin voikukkaan, hevonhierakkaan, nokkoseen ja piharatamoon. Loistava teho myös muun muassa mataraan, lemmikkiin ja pihatähtimöön. Ratkaisu resistenssin hallintaan. Löytyy nyt K-maatalouden rikkakasviainevalikoimasta.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita