K-maatalouden koetilan juhlavuosi 2013

10.01.2013

K-maatalouden Koetila Hauholla on toiminut aktiivisesti suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon kehittäjänä vuodesta 1963 lähtien. Eri vuosikymmeninä korostuvat ajan hengen ja tarpeiden mukaan tutkimus- ja kehitystyö sekä tilan käyttö opetustarkoituksiin. Koetilan hankinnasta ja erityisen säätiön perustamisesta päätettiin 17.6.1963. Nimeksi annettiin Länsi-Hahkialan opetus- ja koetila. Ensimmäiset syysvehnän ja rukiin kasvinviljelykokeet kylvettiin 21.8.1963.

1960-luku painottui toiminnan aloittamiseen, perusteiden luontiin ja maataloustuotannon rationalisoinnin tutkimukseen. Konekalusto uusittiin, mm. Clayson-puimuri, Nuffield-traktori, Ugerlöse-niittosilppuri, Vicon-sokerijuurikkaannostokone, Strangko-lypsylaitteet otettiin käyttöön. Taimituotanto, peltokasvien jalostus ja teknologia olivat 70-luvun painopisteitä. Kävijämäärien huippu saavutettiin vuonna 1980, jolloin vierailijoita tilalla kävi yli 10 500. Tällä aikakaudella korostuu tietotekniikan kehitys. Kasvinjalostustyön tuloksena lajikeluetteloon tulleet mallasohrat  Kustaa ja Kymppi tulivat laajaan viljelyyn 1980-luvulla.
 
1990-luvulla kiinnostuksen kohteiksi nousivat avomaavihannesten varastolajikkeiden testaus ja bioenergia (energiapaju). Koneiden osalta koetoiminnan luonne muuttui laitekuvausten suuntaan. Koulutusten ja myyntinäyttelyiden rooli kasvoi. Elektroniikka ja tietotekniikka korostuvat edelleen. Uusi siemenvarasto ja toimisto rakennettiin 1998.
 
Tänä päivänä tutkimus- ja koetoimintaa jatkuu aktiivisena. Vuonna 2012 koeruutuja oli lähes 3 000, joista 2/3 lajikekokeita. K-maatalouden Viljelyohjelma kokeet ovat tulleet merkittäväksi osaksi tutkimusta. Siemenkeskus kunnostaa ja pakkaa huomattavan osan K-maatalouden myymästä sertifioidusta siemenestä. Viljakauppaa tukeva viljalaboratoriotoiminta keskitettiin koetilalle tutkimuslaboratorion yhteyteen vuonna 2008. Heinäkuun lopun K-maatalouden Viljelyohjelmapäivät ovat esitelleet tutkimustuloksia ja koneuutuuksia säännöllisesti vuodesta 2007.
 
Vuosien varrella kotimaisia ja kansainvälisiä kumppaneita, yhteistyötahoja ja toiminnan vastuuhenkilöitä on ollut mukana runsaasti. Tulevana vuonna koetilan toimintaa esitellään eri yhteyksissä muun muassa seuraavassa lehdessä. Juhlistamme 50-vuotta elokuun 2. päivänä koetilan Viljelyohjelmapäivillä.
 
Lisätiedot:
 
Antti Ollila, Rautakesko, johtaja, tel. 01053 20322
Jouko Pakarinen, K-maatalouden koetila, tutkimusjohtaja (OTO), tuotantopäällikkö, gsm.  050 502 3551
 
Seuraa koetilan juhlavuoden tapahtumia täällä Koetila 50-vuotta
 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita