Juhlava viljelyohjelmapäivä

25.09.2013 // Maria Munck

K-maatalouden koetilan juhlavuosi huipentui Viljelyohjelmapäivään elokuun alussa. 1 500 vierailijaa seurasi pellolla kiinnostuneina työnäytöstä sekä tutustui koeruutujen kertomiin tuloksiin.

K-maatalouden koetilan juhlavuosi huipentui Viljelyohjelmapäivään elokuun alussa. Tapahtuman juhlapuhujina olivat maa- ja metsätalous­ministeri Jari Koskinen sekä Kesko Oyj:n pääjohtaja Matti Halmesmäki.

Viljelyohjelmapäivään Hauholle saapui yli 1 500 vierailijaa juhlistamaan K-maatalouden koetilan 50 vuoden toimintaa. Sääkin suosi, sillä kun päivä virallisesti alkoi, aamun rankkasade väistyi ja aurinko paistoi lopulta kirkkaalta taivaalta.

Tapahtuman ensimmäiselle juhla­puhujalle maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle Hauhon koetila on tuttu paikka, sillä hän asuu vain neljän kilometrin päässä. Hän on pari vuotta ollut siementuottajanakin.

– Minulle koetila on osa hämäläistä maalaismaisemaa, Koskinen kertoi.

Ministeristä koetoiminta on tapa, jolla tutkittua tietoa voi siirtää käytäntöön.

Päivän toinen juhlapuhuja Kesko Oyj:n pääjohtaja Matti Halmesmäki sanoi, että koetilan tutkimus- ja koetoiminta on maatalouden ja kaikkien suomalaisten parhaaksi. Hän huomautti myös, että muutos maataloudessa on ollut nopeaa ja koetoiminta on joutunut muuttamaan toimintaansa kuten suomalainen viljelijäkin.

– Olette valinneet itsellenne vaativan ammatin, Halmesmäki totesi lopuksi kuulijakunnalle.

 

Päivän juhlapuhujina olivat maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja Kesko Oyj:n pääjohtaja Matti Halmesmäki.

 

Kuivaa ja lämmintä

Tämän vuoden kesä oli hyvin erilainen kuin edellinen. Kun viime vuonna oli märkää ja paljon tuholaisia, on tällä kasvukaudella odotettu sateita, mutta turhaan.

Korrensääteitä on kasvukauden aikana saanut vain vehnä. Koetilan tutkija Marjo Serenius totesi koe­ruutukierroksella, että ohra ei enää sateesta hyödy, mutta vehnät ja kaurat kylläkin. Ohrasadosta hän ennusti keskiarvoa pienempää. Viljelyohjelmapäivän ­jälkeisellä viikolla oli odotettavissa ensimmäisiä puinteja.

K-maataloudella on tänä vuonna ollut 3 100 koe­ruutua, josta koetilalla on ollut 2 500 ruutua. Nurmi­kokeita on ollut 450 ja MTT:n virallisia lajikekokeita nelisensataa.

Tänä vuonna on tullut kolme ohrauutuutta: aikainen ja satoisa kaksitahoinen ohra SW Mitja ja monitahoinen ohra Ragna, jonka parhaimmat ominaisuudet on isojyväisyys ja lujakortisuus sekä moni­tahoinen ohra Toria, joka on erittäin satoisa.

Panostusta nurmi- ja rehukasvilajikkeisiin

Koetilalla on lisätty nurmikoe­toimintaa ja panostusta on sekä lajike­puolella, seoskokeissa että viljelyteknisissä kokeissa. Koe­tilalla tutkitaan myös omien lajikkeiden siementuotanto-ominaisuuksia.

Markkinoille on tulossa muun muassa satoisa englanninraiheinä
SW Birger, joka osoittautui viime talven jäljiltä varsin talvenkestäväksi ja hyväksi tetraploidiksi. Lisäksi on tulossa pohjoisen tyypin timotei Tryggve ja eteläisen tyypin timotei Switch.

Nurminadoissa uutuutena on SW Minto, joka takaa maittavan ja sulavan toisen sadon. Puna-apila­uutuus on nimeltään SW Yngve, joka vastaa satoisuudeltaan tetra­ploidi-lajikkeita.

Panostus nurmeen näkyy myös henkilöstössä, sillä tänä vuonna tilalla on aloittanut nurmitutkija Milla Välisalo.

– Kaikki uutuudet ovat satoisia ja tuovat hyvää vaihtelua lajikevalikoimaan perinteisten vaihtoehtojen rinnalle, Välisalo taustoitti.

Odotettu työnäytös

Päivä huipentui työnäytökseen. Vierailijat kävelivät pitkänä jonona koneiden perässä pellolle. Kun jokaisen työnäytöksen välissä siirrettiin nauha-aitaa taaksepäin, jotta koneilla olisi tarpeeksi turvallista työskentelytilaa, katsojat eivät millään olisi halunneet siirtyä kauemmaksi.

Erityisesti yleisöä kiinnosti moni­käyttöinen He-Van Combi-Tiller ja Disc Roller -yhdistelmä, jolla voidaan perusmuokkauksen lisäksi syvämuokata. Hardi Intellitrac Navigator -hinattava ruiskun aisa­ohjaus sekä puomistoon kiinnitettyjen erilaisten suutinten vaikutus sumuun herättivät myös mielenkiintoa. Myös Tumen kylvölannoittimet ja sänkiäkeet keräsivät kiinnostuneita tutkailijoita ympärilleen.

Kimmo Polo Loimaalta oli osto­aikeissa katsastamassa äkeiden näytöstä. Puntarissa olivat Multiva Topline Super 700 tai Potila Maxer Pro 800. Polo oli odottanut vielä vakuuttavampaa näytöstä äkeiltä, mutta totesi että olosuhteet eivät aamun sateen jälkeen olleet optimaaliset.

– Oma äkeeni olisi mennyt tukkoon heti alkumetreillä, Polo kuitenkin naurahti.

Äkeiden lisäksi häntä kiinnostivat erityisesti lannoituskokeet.

 

Työnäytös kiinnosti kovasti.

 

– Ei sitä ehkä kehtaa toista ostaakaan kun minäkin olen Loimaalta, Kimmo Polo pohtii Multiva TopLine Super 800:n vieressä.

 

 

 

MF 6600 ensiesittelyssä

Viljelyohjelmapäivänä Suomen ensi­esittelyn sai Massey Fergusonin uusin 6600-sarja, johon kuuluvat markkinoiden tehokkaimmat nelisynteriset traktorit. MF 5600 -sarjan ja MF 7600 -sarjan väliin sijoittuvan malliston traktorit ovat teholtaan 120–160 hevosvoimaa. Kaikissa MF 6600 -sarjan traktoreissa käytetään AGCO Powerin
4,9 litran moottoreita.

MF 6600 -sarja on saatavana Dyna-4-, Dyna-6- tai Dyna-VT-vaihteistolla sekä Essential-, Efficient- tai Exclusive-varustelutasoilla.

Esittelykone oli saatu lainaan Liettuasta ja se sai päivän aikana paljon huomiota osakseen. Sarjasta on jo tullut asiakastilauksia sisään.

Clearfieldia pian myös rapsille

Aurea Cl -rypsiä ja Clearfield-­tuotantomenetelmää on Suomessa viljelty nyt laajemmin kahtena vuotena. Tuoreen viljelyalatilaston mukaan ala lähenteli jo kymmentä prosenttia rypsialasta. Lajike­tutkimustyö on nyt edennyt rapseihin, ja K-maatalous tekee aktiivista työtä viljelyoloihimme sopivien Clearfield-rapsilajikkeiden löytämiseksi.

Tällä hetkellä tutkitaan yhteistyökumppanien kautta saatuja vaihtoehtoja. Saadut havainnot ja kokemukset vaikuttavat hyviltä. Toivoa on, että ensi kevään kylvöille valikoimista löytyisi myös Clearfield-rapsia.

Raskaan sarjan kasvinsuojeluaine

Uutta vastusta mataralle ja saunakukalle on tulevaisuudessa odotettavissa Tooler Heavystä, joka on raskaan sarjan kasvinsuojeluaine. Tooler Heavyyn on lisätty yksi teho­aine, jolloin aine tehoaa myös isompiin rikkoihin. Se tehoaa alhaisissakin lämpötiloissa ja soveltuu hyvin syysviljoille. Aine soveltuu suurtiloille, sillä sen käyttöikkuna on erittäin laaja.

Suurista käyttömääristä ei ole kyse, sillä Tooler Heavyn annostelu hehtaarille on 50 grammaa plus kiinnike. Vielä ainetta ei olla rekisteröity, mutta todennäköisesti  Tooler Heavy tulee myyntiin ensi kaudelle.

 

Matara rehottaa komeasti Bjarnen seassa minimikäsitellyllä koeruudulla.

 

Rekisteröintiä odottava Tooler Heavy voi päästä kamppailemaan mataraa ja saunakukkaa vastaan jo ensi kaudella.

 

Työkonenäytösten helmet

 • Lemken Juwel H 4+1 -paluuaura
 • He-Va TipRoller 6,3 plus -piensiemenkylvöyksikkö
 • Multiva WingMaster 300 / 2 -kultivaattori
 • Multiva Topline Super 700 -äes
 • Potila Maxer Pro 800 -äes
 • He-Va CombiTiller + Disc Roller -lautasmuokkain
 • Tume Titan 3000 + CultiPack
 • Tume Gemini 6000 -suorakylvölannoitin
 • Bogballe MW 2 eli hinattava lannoitteenlevitin
 • Hardi Intellitrac Navigator eli hinattava ruisku
 • Massey Fergusonin 6600 -sarja

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita