Isommankin traktorin pari

25.09.2013 // Matti Kallio

Viljan, lannan ja muiden suhteellisen kevyiden materiaalien sujuvaan kuljettamiseen tarvitaan kunnon kalustoa. Multiva TR 350 sopii isommankin traktorin pariksi.

Tarve erilaisten massojen tehokkaaseen kuljetukseen on lisääntynyt tilojen kasvaessa ja erikoistuessa. Tavaraa on yhä enemmän ja yhä suurempi osa siitä on entistä kauempana.

Traktorikaluston kehitys antaa mahdollisuuden nostaa siirtonopeutta ja lisätä kuormaa lain sallimissa rajoissa, mutta hyödyn saavuttamiseksi vaunun ominaisuuksien on oltava tasapainossa ja vähintään vetokaluston tasalla.

Multiva TR 350 -vaunun yli 36 kuutiometrin tilavuus ja 24 tonnin kantavuus on yhdistetty ajo-ominaisuuksiltaan ensiluokkaiseen alustaan. Hydraulisesti jousitettu vaunu kulkee kissamaisen eleettömästi niin pellolla kuin maantiellä. Kuljettajaa hellitään käytännön työtä helpottavilla varusteilla, kuten kätevällä rullapressulla.

 

 

Hydraulinen aisajousitus tasaa aisaan kohdistuvaa kuormitusta ja antaa säätövaraa vaunun asennolle traktorin mukaan.
 

 

 


Multiva loikkaa TR 350 vaunulla uuteen kokoluokkaan. Verrattuna mallisarjan aiempaan veturiin TR 250, uutuudessa on metri lisää mittaa ja rullapeitteineen 45-senttisen korokkeen verran korkeutta. Kansainvälisiin mittoihin sovitettu lava puolestaan on kymmenen senttiä pikkuveljiä kapeampi.

Tilavuus on kasvanut lähes kymmenellä kuutiolla ja kantavuus neljällä tonnilla. Siitä huolimatta painoa on tullut lisää vain pari tonnia.

Kolmiakselinen alusta on läheistä sukua Multiva TRH -vaihtolavavaunuille.  TRM 350:n takimmainen akseli on ohjautuva. Jarrut löytyvät joka pyörästä.

– Vaunu otettiin suunnitteluun asiakkailta tulleen palautteen perusteella. Erityisesti Ruotsissa kysyntää tämän tyyppiselle vaunulle oli runsaasti. Nyt kotimaa ja muut lähi­naapurit tuntuvat tulevan kovaa perässä, tuotekehitysjohtaja Vesa Mäkelä Dometal Oy:stä kertoo.

Tuotekehitykseen on Dometalilla satsattu aina, mutta työ on yhä tiivistynyt. Kolmiulotteisen suunnittelun, ­robotiikan ja tiimin kasvattamisella kentän uusiin ­toiveisiin pystytään vastaamaan nopeasti. TR 350:n matka ­ideasta valmiiksi testatuksi tuotteeksi vei alle vuoden.

– Ensikokemukset vaunusta ovat olleet hyvät, kertoo Marko Nummela Koski TL:stä.

– Ajossa on ollut viljaa ja lantaa. Vaunu kulkee tasaisesti ja seuraa traktoria tarkasti. Tilaa on rutkasti ja pienet yksityiskohdat, kuten aisajousitus, rullapressu ja ikkuna kruunaavat kokonaisuuden.

 

 

Vaunu voidaan asettaa traktorin ulkoisella hydrauliikalla suoraan myös kaltevalla alustalla. Vivusta valitaan, kumpaa puolta vaunusta halutaan tarvittaessa laskea tai nostaa.
 

 

 

 

Multivan vankka putkipalkkirunko lepää kolmella hydraulisesti jousitetulla akselilla. Joka navassa on jarrut. Takimmainen akseli on ohjautuva.
 


www.multiva.info
www.k-maatalous.fi
 

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita