Huoltoyrittäjän työ vaatii säännöllistä tietojen päivitystä

04.04.2013 // Vesa Rohila

Pöytyällä sijaitsevalle Lääninpään Korjaamolle on hiljattain valmistunut uusi, 300 neliömetrin korjaamorakennus, jonne mahtuvat isommatkin koneet.

Hiljattain uuden korjaamorakennuksensa käyttöön ottanut huoltamoyrittäjä Ari Tuominen on autonasentaja, jolla on erilaisten ajo­neuvojen huolloista ja korjauksista paljon kokemusta.

– Työskentelin moottori­purjehtijoita valmistavassa yrityksessä kone­asentajana 25 vuoden ajan. Työhöni kuului moottoriasennusten ja huoltojen lisäksi monipuolisesti muitakin töitä.

Palkkatyön lisäksi Tuominen korjaili ennen sopimushuoltajaksi ryhtymistään vanhassa maatila­korjaamossaan oman tilan traktoreita ja työkoneita. Myös naapurit kävivät päteväksi tunnetun mekaanikon luona korjauttamassa maatalouskoneitaan.

Kesko kouluttaa

Kaksi vuotta sitten Ari Tuominen kävi Kesko Trainee -koulutus­ohjelman, joka toteutettiin yhteis­työssä Työtehoseuran kanssa. Koulutuksen pääsyvaatimuksena oli teknisen alan ammattikoulutus tai vastaava tekninen osaaminen ja kokemus. Mekaanikot perehtyivät sekä teoriassa että käytännössä Keskon edustamien traktoreiden, puimureiden ja työkoneiden tekniikkaan. Koulutuksessa käytiin läpi muun muassa moottori, voiman­siirto, hydrauliikka, sähkö, elektroniikka sekä vianhakudiagnostiikka.

– Nykyajan maatalouskoneiden tekniikka kehittyy huimaa vauhtia. Tietotekniikkaa on käytetty traktoreissa ja puimureissa jo pitkään, mutta myös työkoneista, kuten vaikkapa paalaimista, löytyy nykyään tietokone. Asentajan on päivitettävä tietojaan ja taitojaan säännöllisesti. Nytkin olin tammikuun alussa Claasin koulutuksessa, missä opiskelimme testerin käyttöä.

Pöytyäläinen huoltoyrittäjä kävi myös Massey-Ferguson-koulutuksessa. Hän kertoo olevansa tyytyväinen koulutustarjontaan ja tiedon saantiin.

– Tietoa kyllä saa, ja Keskon huoltoinsinöörit ovat hyvin perillä asioista. Jos huoltoyrittäjä ei itse pysty jotakin ongelmaa ratkaisemaan, niin apua kyllä löytyy.

Rehukoneremonttia

Lääninpään Korjaamon toimialue on Varsinais-Suomi. Asiakkaina ovat maatalousyrittäjät ja urakoitsijat. Koneiden huoltoa ja korjausta­ riittää laidasta laitaan, sillä viljelijöillä on käytössään monenikäisiä koneita, ja Tuomisen korjaamon huoltotilaan mahtuvat isommatkin koneet.

Kuitenkin Ari Tuominen toteaa, että hänen on tarkoitus erikoistua Claasin, Elhon ja JF-Stollin rehukoneisiin. Alueella on tarvetta rehukoneiden huolto­miehestä.

Nyt olisi hyvä aika huoltaa rehu­koneet kuntoon tulevan kesän työrupeamaa varten. Korjaamoyrittäjä antaa vinkin, että esimerkiksi laakereiden vaihtaminen ennakkoon maksaa itsensä takaisin.

Kenttähuoltoja varten Tuomisella on käytössään huoltoauto, jonka vakiovarustukseen kuuluu käsityökalujen lisäksi muun muassa kaasuhitsaus­laitteet, ilmakompressori ja aggregaatti.

– Huollettavat koneet pyrin saamaan sisälle korjaamo­halliin, mutta määrättyjä töitä pystyn tekemään pellon laidalla tai viljelijän konehallissa.

Huollattaminen kannattaa

Maatalousyrittäjät noudattavat Tuomisen mukaan aika hyvin koneidensa huoltovälejä, mutta toisinaan he saattavat pitää huoltolaskua suurena. Valmistaja on kuitenkin laatinut huolto-ohjelman, jotta käyttäjä saisi parhaan mahdollisen hyödyn koneistaan. Jos öljyjen ja suodattimien vaihto laiminlyödään, seurauksena voi olla kallis korjaus.

Ari Tuominen korostaa oikeanlaatuisen öljyn käyttämisen tärkeyttä ja puhtauden vaalimista. Hänen mukaansa traktorin työkoneiden yhteiskäytössä on aina riski. Siinä touhussa saattaa järjestelmään päästä huono­laatuista tai likaista hydrauliikkaöljyä.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita