Aurea CL kevätrypsistä hyvä puhdas sato

10.01.2013 // Ari Virtanen

Kevätrypsilajike Aurea CL on perinteisellä kasvinjalostustyöllä saatu lajike. Aurea CL sietää rikkakasveihin laajasti toimivaa tehoainetta, jolloin rikkakasvit eivät häiritse sen satopotentiaalia.

Helsingin Yliopiston jalostama Aurea CL on tällä hetkellä ainoa markkinoilla oleva Clearfield-rypsilajike. Aurea CL -lajikkeeseen on saatu jalostettua erinomainen ominaisuus, jonka ansiosta se kestää rikkakasveihin laajasti tehoavaa Imazamoksi-tehoainetta. Aurean jalostuksessa ei ole käytetty geeninsiirtotekniikka eli se ei ole GMO-lajike.  Lajikkeen omistaa Huoltovarmuuskeskus, joka on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta.

Suomen kasvilajikeluetteloon Aurea CL merkittiin vuonna 2010. Aurea CL on ollut MTT:n virallisissa lajikekokeissa 2008–2012 eli viitenä kesänä. Vuosina 2008–2011 Aurean rikkakasvitorjunta on ollut sama kuin tavanomaisissakin rypsilajikkeissa, eli koko lajikkeen satopotentiaali ei ole tullut esille. Nyt vuoden 2012 virallisissa kokeissa CL- eli Clearfield-lajikkeet ruiskutettiin erikseen vain niille soveltuvalla rikkakasvien torjunta-aineella. Tästä johtuen Aurea oli viime kesänä seitsemän prosenttia mittarina ollutta SW Petitaa satoisampi kuuden kokeen keski­arvossa. Aikaisempina vuosina Aurean satotaso oli jäänyt hieman Petitan alapuolelle.

Yhteenvetona Aurea CL -lajikkeesta voidaan todeta, että se on markkinoiden aikaisin rypsilajike, jolla päästään korkeisiin satotasoihin, kun rikkakasvit eivät pääse häiritsemään satopotentiaalia. Clamox-rikkakasviaine ei vioita eikä edes stressaa Aurea-kasvustoa ylimmällä sallitulla annoksella eli kahdella litralla hehtaarille. K-maatalous myy Aurea CL -siementä aina Elado-peitattuna, jonka teho kirppoihin on tunnetusti hyvä. Aurea CL -lajiketta ei voi viljellä pohjavesialueilla, koska sekä Clamoxin että Eladon käyttö on niillä kielletty. Molemmilla aineilla on myös perättäiskäyttörajoitus. Tarvittavat tuholais- ja kasvitautitorjunnat tehdään Aurealle normaalien rypsien tapaan. Lopputuloksena saadaan hyvä ja puhdas sato.

Artikkelin kuvan vasemmalla puolella on ruiskutettu Clamoxilla, mutta oikealla ei.

 

Aurea CL myydään valmiina pakettina yhdessä Clamoxin kanssa.
 

K-maatalouden koetilalla Hauholla on testattu Clearfield-tuotantomenetelmää jo muutamia vuosia. Hauhon kokeissa on todettu, että Clamox-ruiskutuksella Aurea CL kevätrypsistä saadaan kaikki potentiaali irti ja paremmat sadot, jopa niinkin haasteellisena kasvukautena kuin kesä 2012 oli.
 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita