Zoomaa tulokseen, kun viljelet rypsiä

30.05.2012

Zoom lehtilannoite on ylihärmäläisen Jorma Lammin uusin täsmäase korkeiden ja laadukkaiden rypsisatojen tuotantoon. Sen avulla hehtaarisadot on tarkoitus jatkossakin pitää kahden tonnin tietämissä.

Jorma Lammilla on 15 vuoden kokemus rypsin viljelystä. Kokemus on osoittanut Lammille, että rypsin satotason ylläpito on haastavaa hommaa. Alkuun pari tonnia hehtaarilta tuli ilman isompaa yrittämistä. Jatkossa satotaso alkoi pudota hitaasti mutta varmasti.

Pahkahomeesta saatiin ensimmäinen vakava riesa. Sen menestyksellinen torjunta edellyttää Lammin mukaan lähes jokavuotisia torjuntaruiskutuksia. Möhöjuuri on toinen selkeä rypsin viljelyn uhka. Sen kanssa pärjää vain riittävällä kasvupaikkavuorottelulla. Lisäksi ristikukkaisten rikkojen torjunta viljakasveista on hoidettava viimeisen päälle.

Viimeisimpänä apukeinona on saatu käyttöön Zoom-lehtilannoite. Lammi sanoo hämmästyneensä, kuinka suuren vaikutuksen Zoom -ruiskutus antoi. Zoomin vaikutuksia selvitettiin hänen tilallaan viime kesänä ProAgria Etelä-Pohjanmaan järjestämässä kenttäkokeessa.

Puoli annosta Zoomia nosti hehtaarisadon 1 627 kilosta 1 968 kiloon. Koko annoksella Zoomia saatiin vielä 13 lisäkiloa hehtaarilta. Myös öljypitoisuudet nousivat. Nollaruudun 42,3 prosenttia nousi puolella annoksella 43,2 prosenttiin. Täysi annos antoi öljypitoisuudeksi 43,8 prosenttia.

Lammi sanoo viime kesän olleen tuholaisten suhteen erityisen hankala. Niitä jouduttiin torjumaan kolmella eri valmisteella kasvukauden mittaan. Tankkiseosten ansiosta selvittiin kuitenkin kolmella ruiskutuskerralla, kun tautien ja hukkakauran torjunta yhdistettiin tuholaistorjuntaan.
 

Kasvinviljelyn tulos tehdään ruiskutuksilla

Päävastuun koejärjestelyistä kantoi kasvinviljelyagrologi Pekka Tuomisto. Kokeen koealat olivat 30 aarin kokoisia. Nollaruudun lisäksi oli mukana puoli annosta Zoomia ja koko annoksen Zoomia saaneet ruudut.

Koealueen maalaji on multava hieno hieta. Maan pH on 6,5 ja analyysit osoittavat pellon olevan hyvässä/tyydyttävässä kasvukunnossa. Eniten pulaa on mangaanista, jota on vain 6 milligrammaa litrassa. Booria, rypsille tärkeää hivenainetta on niukin naukin tyydyttävästi, eli 0,7 milligrammaa litrassa.

Tuomisto pitää saatuja tuloksia yksiselitteisinä. Zoom-lehtilannoitteella saatu sadonlisäys on tuonut tulosta täydelläkin annoksella, vaikkakin vaste on ollut suurempi puolella annoksella. Tuomisto arvelee, että etenkin mangaani- ja boorilisästä on ollut hyötyä.

Jorma Lammi tiivistää kokeen tulokset ja jo hankitun kokemuksensa laittamattomasti: - Kasvinviljelyssä tulos tehdään harkituilla, oikea-aikaisilla ruiskutuksilla. Kasvinsuojeluruiskun on oltava kunnossa, samoin ajotekniikan.

 

Jorma Lammi tiivistää kokemuksensa rypsinviljelystä ja kasvinviljelystä seuraavasti:  ”Kasvinviljelyssä tulos tehdään ruiskutuksilla.”

 

ProAgria Etelä-Pohjanmaan kasvinviljelyagrologi Pekka Tuomisto arvelee, että Lammin tilalla tehdyissä kokeissa rypsi  hyötyi etenkin Zoomin mangaanista ja boorista.

 

 

 


Puhdas ja terve rypsikasvusto lupaa runsasta ja laadukasta satoa. Tuloksen varmistaa Zoom -lehtilannoitus.


 

K-Maatalouden viljelyoppaassa esitellään monia vaihtoehtoisia rypsin ja rapsin kasvinsuojelutoimenpiteitä. Osa niistä on perustoimenpiteitä, osa harkinnanvaraisia.


 

 

 

Faktaa:

  • Zoom on hivenlehtilannoite öljy- ja palkokasveille sekä kaalille
  • Zoom sopii useisiin tankkiseoksiin, esimerkiksi rapsikuoriaistorjunnan yhteydessä
  • Zoomin käyttömäärä on 1,5 litraa hehtaarille

Zoomin pitoisuudet:

Ravinne         g/litra
Mangaani         90
Magnesium      90
Rikki                80
Typpi                80
Boori                50
Molybdeeni       4

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita