Vilkas kymmenes Kone-Forum

27.11.2012 // Maria Munck

Tänä vuonna vietettiin jo kymmenettä Kone-Forumia. Kolmen päivän aikana messuvieraita oli yhteensä 25 300. Myös lauantai oli vilkas messupäivä, jolloin erityisesti maaseudun lapsiperheet kiertelivät ihastelemassa uutuuksia.

Kone-Forumin ensimmäisenä päivänä väkeä oli saapunut Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseeen tungokseen asti. Vuoden Kone-Forumin teemana oli nurmi, joten erityisesti nurmi­koneet ja muut karjatilan koneet olivat edustavasti esillä.

Kaksi suurta koneuutuutta olivat Elhon ja Claasin perhosniittomurskaimet, jotka on tarkoitettu suurille tiloille tai urakoitsijoille.

Elho Arrow 10500 Delta on Euroopan levein nostolaiteniittomurskain. Työleveys on säädettävissä 10,5 metriin saakka. GPS:n avulla syntyy hyvää jälkeä sekä suoralla että kaarteissa. Takana tulevat niitto­yksiköt seuraavat automaattisesti kaarteissa etukoneen niittoreunaa, jolloin ei synny päällekkäisyyksiä tai niittämättömiä kohtia.

Etu- ja takayksiköiden päiste- nostot ja -laskut yhdellä napinpainalluksella. Arrow niittomurskaimen Headland Automatics tahdistaa takana seuraavien niittoyksiköiden nostot ja laskut juuri ­oikeaan kohtaan, jotta kuljettaja voi täysin keskittyä ohjaamaan traktorin päistekäännöstä. Elho Arrow 10500 on saatavana myös niitto­koneversiona.

Claas Disco 9100 C AS (Autoswather) on perhosniittomurskain, joka kokoaa niitetyn ruohon yhdeksän metrin matkalta yhteen karhoon mattokuljettimen avulla. Mattokuljettimet voidaan myös nostaa ylös yksitellen, jos halutaan leveää niittoa. Claasin uusin Active Float -kevennysjärjestelmä mahdollistaa niittoyksiköiden painon portaattoman säädön vaikkapa ajon aikana suoraan näyttöruudulla varustetusta symbolipohjaisesta Communicator ISO Bus -käyttöohjaimesta.

Disco 9100 C AS:n pariksi traktorin eteen voidaan asentaa joko Claasin FC 3100 tai uusi 3500 etuniittomurskain. Takaniittoyksikköä on saatavana myös oma malli ilman karhonsiirtimiä.

Aurea CL menestynyt hyvin  

Clearfield -tuotantomenetelmässä yhdistyvät aikainen ja satoisa kevätrypsilajike Aurea CL sekä sille räätälöity laajatehoinen rikka­kasvien torjunta-aine Clamox.

Kulunut kasvukausi oli sää­olosuhteiden takia haasteellinen, ja rypsin viljelyala jäi pieneksi. Kari Puukko, BASF:n edustaja, kertoi, että messujen aikana moni viljelijä tuli kertomaan, että Aurea-viljelyt olivat onnistuneet. Oli ollut hyvä kasvuunlähtö, ja satotaso oli ollut jopa yli 2 000 kiloa hehtaarilta. Lisäksi moni hämmästeli peltojen rikattomuutta. Myös K-maatalouden koetilalla Hauholla Aurea on menestynyt hyvin.

HakkiPilke Easy 38

Messuhallien ulkopuolella oli muun muassa polttopuunpilkkoja HakkiPilke Easy 38:n työnäytös. Halot lensivät turvallisesti ja nopeasti siirtolavalle. HakkiPilke Easy 38 katkaisee ja pilkkoo malli­merkintänsä mukaisesti ­halkaisijaltaan jopa 38 senttimetrin puut. Uuden, sähköisesti toteutetun halkaisunohjauksen ja hydraulisesti vedettävän sahan ansiosta myös pienempien puiden sahaus-/halkaisuaika on lyhentynyt merkittävästi. Halkaisukoneistossa ei ole kuluvia mekaanisia osia. Kone toimitetaan joko traktori- tai ­traktori-/sähkömoottorikäyttöisenä.

 

 

RaniWrapilla oli Kone-Forumissa kysyntää

 

Tekniset tiedot Isorulla  

  • Isorullan paksuus: 0,15 mikronia
  • Leveydet: 8–16 metriä
  • Pituus: 300 metriä
  • Väri: valkomusta

 

Claas Disco 9100 C AS -perhosniittomurskain kokoaa niitetyn ruohon yhdeksän metrin matkalta yhteen karhoon.

 

 

Nautojen luomurehut Kinnusen myllyltä. Luomu-Tähti merkin alta löytyy sekä väkirehua, täysrehua että valkuaisrehua.

 

 

 

 

 

 

Tume Titan ja CultiPack -yhdistelmä

Tume Titan -kylvölannoitin on uusi, suuren kylvötehon kone sekä perinteisesti muokattuihin kylvömenetelmiin että minimimuokkaukseen.

Titanissa lannoite ja siemen kylvetään saman vantaan kautta. Kaksoiskiekkovantaissa lannoite ohjataan laakeroinnin etupuolelle, ja näin saadaan siemenen syöttöputki mahdollisimman eteen ja siemenet tulevat varmasti kylvö­pohjaan. Vannasratkaisun ansiosta vetotehon tarve on poikkeuksellisen pieni.

Titanilla on suuri säiliö, ja yhdellä täytöllä voidaan työleveydestä ja kylvömääristä riippuen kylvää 5–7 hehtaaria. Työ- ja kuljetusleveydet koneella ovat kolme ja neljä metriä.

Messuilla Tume Titan esiteltiin yhdessä CultiPack 4000 DD -muokkaimen kanssa, sillä Titan soveltuu erinomaisesti myös ­suorakylvömenetelmään.

(Tume Titan ja CultiPack -yhdistelmä artikkelin kuvassa)

 

ELHO SuperLuoko DC 2100


Uusi teholuokka nostaa korjuutehoa lähes 50 prosenttia olemassa oleviin kaksoissilppureihin nähden. Sääolosuhteiden mukaan SuperLuokolla voidaan korjata suoraan kasvustosta tai tehdä esikuivattua säilörehua. Kaksoissilppuri sopii myös kokoviljasäiliörehun korjuuseen sekä päivittäiseen niittoruokintaan.

Silppurin terävaihtoehdot ovat kaksi, neljä tai kahdeksan kappaletta. Tutkimusten mukaan kaksoissilppurilla saadaan nautakarjan pötsitoiminnalle optimaalisen pituista rehua.

Työleveyttä koneella on 2,1 metriä.

Tulossa myyntiin lähiaikoina, seuraa ilmoitteluamme.

 

He-Va-rikkakasviäes SeedWeeder HD


SeedWeeder HD soveltuu ­kaikenlaisten piensiementen kylvöön. Erityisenä käyttökohteena ovat nurmien perustamis- ja paikkauskylvö. SeedSeeder HD -kylvöäes on varustettu MultiSeeder-­piensiemenkylvöyksiköllä, ­AC-hallintalaitteella ja järeillä 9 x 600 millimetrin piikeillä.

Jos halutaan vain poistaa rikkaruohoja, HD-kylvöäkeeseen voidaan asentaa vaihtoehtoisesti myös 7 millimetrin piikit, sillä runkoon on tehty valmius molempiin. Piikit ovat sokkakiinnityksellä, joten niitä on helppo siirtää tai ottaa pois tarpeen mukaan.

Riippuen äestyksen ajankohdasta piikit ovat säädettävissä mekaanisesti viiteen eri muokkauskulmaan. Lisävarusteena muokkauskulman säädön saa myös hydraulisesti. Työleveyttä on 12 metriin saakka, mutta kuljetusleveys on aina kolme metriä.

 

Tuhti WS 170 K

Kotimaiselta Weckman Steel Oy:ltä on tullut ensimmäinen kiinteälaitainen kippivaunu. Se ei ole mikään pikkuvaunu, koska siinä on 17 tonnin kantavuus ja lavatilavuus on 21,2 kuutiota. Runko- ja alustarakenne on samanlainen kuin aiemmassa Tuhti-mallisarjan suurimmassa WS 170 -irtolaitavaunussa. Vaunurunko koostuu hyvin vääntöä kestävästä putkipalkista. Lava on sisältä sileä. Lavan alalaidassa on viiste ja ylälaidan tukeva reunapalkki pitää laidan hyvin ryhdissä. Hydraulisesti aukeavassa takalaidassa on viljaluukku ja laita lukittuu automaattisesti estäen kuorman painetta aukaisemasta takalaitaa.

Lisähintaan on tarjolla LED-takavalot sekä komposiitista ja alumiinista valmistettu lukittava varustelaatikko.

 

Lemken Juwel 7

Juwel 7 on uusin tulokas Lemkenin Juwel-paluuaura­perheeseen. Lemken Juwel on suojattu Hydromatic-laukaisulaitteella. Hydraulisesti toimiva laukaisulaite väistää esteen sekä ylös että sivulle. Olo­suhteista riippuen laukaisuvoima on helposti säädettävissä traktorin hytistä 50 ja 140 barin välille.

Juwel auroissa on vakiona DuraMaxx-siivet. Niiden rakenne mahdollistaa siiven, säleiden ja rintapalan nopean vaihdon ilman työkaluja. Ainoa toimenpide on rintapalan irrottaminen sokan avulla. Tällä ratkaisulla on päästy eroon materiaalia heikentävistä rei’istä ja kiinnitysruuveista. DuraMaxx-osat voidaan kuluttaa täysin loppuun ilman että se vaikuttaa terän tukevuuteen.

Juwel 7 -paluuauran saa 4- ja 4+1-teräisenä terässälesiivin tai tarttuville maalajeille muovisälein varustettuna. Juwel 7 -paluuaura sopii traktoreihin 130 kilowattiin asti.

 

Nokka HK 1042 metsäkuormain

Nokka Oy on kehittänyt uuden metsäkuormainmallin pienille vetokoneille, joita voisi löytyä vaikka mökkiomistajalta. Kuormaimen perusrakenteet kuten hammastankokääntö, laaja­kulmanivel ja ympäripyörivä kourankääntäjä ovat tuttuja kuormainmalliston suuremmista kuormaimista. Erilaisten lisä­varusteiden avulla laippa­kiinnitteinen kuormain on asennettavissa traktorin nosto­laitteisiin tai vaikka erilasten maastoajoneuvojen (mönkijöiden) perävaunuihin. Kuormaimen ulottuvuus hydraulijatkeella on 4,2 metriä ja nostokyky kahdesta metristä 400 kilogrammaa.

Kuormaimen hydrauliikkaa varten tarvitaan traktorista 1kpl 1-toiminen ja paluuliitäntä. Lisävarusteena on saatavana myös erillinen hydrauliikka-aggregaatti, joka sisältää polttomoottorin, pumpun ja öljysäiliön.

 

Maschio Lara 8.5 -puomimurskain

Maschio Lara -puomimurskain on ­tarkoitettu urakoitsijoille, jotka tarvitsevat ulottuvuutta ja tarkan jäljen haastavissa ja kaltevissa olosuhteissa.

Kone-Forumissa esillä ollut murskain on varustettu 1,5 metrin leikkuupäällä ja vasaraterillä. Se oli ollut urakoitsijalla kesän käytössä. Ulottuvuutta traktorin keskilinjasta on 8,3 metriä 1,5 ­metrin leikkuupäällä, mikä on huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Larassa on vakiona sähköinen joystick-ohjain, lämmönvaihdin, traktoriinkiinnitykseen tarvittavat soviteosat, leikkuupää ­vasaraterillä, voiman­ottoakseli sekä oma hydrauliikkayksikkö moottoreineen.

Laralla pystyy murskaamaan helposti jyrkkiä meluvalleja, ojia sekä ­teiden ja liittymien välisiä luiskia kaiteiden takaa. Lara-puomimurskain soveltuu yli 4 900 kilon painoisiin traktoreihin.

 

Eläintilat pressusta

M&T Farms -pressuhallit tarjoavat monikäyttöistä varasto­tilaa maatilojen käyttöön. Pressuhallit on valmistettu Suomessa ja ne sopivat suomalaisiin sääolosuhteisiin. Hallin pystyttäminen, siirtäminen ja purkaminen on nopeaa ja helppoa. Hallin perustaksi riittää tasainen maapohja. Pressuhalleja on saatavana kuuden ja yhdeksän metrin leveyksillä ja pituudet ovat kahden metrin välein jopa 50 metriin asti. Hintaa esimerkiksi 6 x 14 -metrisellä pressuhallilla on  9 300 euroa.

Pressuhallit soveltuvat muun muassa eläinsuojiksi tai laakasiilon tai lantalan katoksi.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita