Uusi ELHO CrossCut: silppua isännän ja nautojen mieleen

01.10.2012 // Jussi Knuuttila

Käyttömukavuus ja -varmuus ovat olleet etusijalla Elhon uuden, keväällä 2013 toimituksiin tulevan, paalisilppurin kehitystyössä. ELHO CrossCut  on normaalikäytössä tukkeutumaton. Ei ole kertaakaan tarvinnut turvautua rautakankeen, vakuuttaa maidontuottaja Markus Gäddnäs Larsmosta. Hän on eräs CrossCut paalisilppurin koekäyttäjistä.

CrossCutin pieni tukkeutumisalttius perustuu muutamaan tärkeään yksityiskohtaan. Kun voimansiirtoakseli pysäytetään, leikkuuroottori pysähtyy heti. Iso kahdeksansiipinen puhallinroottori jatkaa vaihdelaatikossa olevan vapaa­kytkimen ansiosta pyörimistä ja tyhjentää puhallinkammion.

Paalia leikkuuroottorille syöttävä pohjakuljetin voidaan pysäyttää silmänräpäyksessä ohjaimen napista painamalla. Kun ohjaimen napista painetaan uudelleen, pohja­kuljetin jatkaa syöttöä. Pohja­kuljetinta voi myös peruuttaa, mikäli ylikuormitus uhkaa.

Kaikki CrossCutin toiminnot hoidetaan selkeällä näytöllä varustetulla ohjaimella. Sen suunnittelusta ja ohjelmoinnista vastaa Elhon tuotekehitysosastolla työskentelevä Filip West. Ohjaimen valmistus on tunnettujen elektroniikka-alan alihankkijoiden käsissä. Syötön säätö on nopea ja tarkka pohjakuljettimen nopeusanturin ja proportionaaliventtiilin ansiosta. Paalisilppuria käyttävässä traktorissa tarvitaan vain hydrauliikan meno- ja paluuletku.

Moni seikka kohdallaan

Markus Gäddnäsin mukaan Elho CrossCut X:ssä on edellisen lisäksi monia muitakin käyttäjää hemmottelevia yksityiskohtia. Puhallus­torven kääntö ja lipan asennonsäätö toimivat täsmällisesti ohjaimesta. Puhallustorven liikkeet ovat tarkkoja, eikä torvi ”lepata” rehu- ja ilmavirrassa. Säilörehu saadaan tarkasti haluttuun kohtaan. Tasainen materiaalivirta helpottaa silppuria ajavan henkilön työtä.

Gäddnäs pitää myös puhallustorven yli 300 asteen kääntökulmasta. Vaikka normaali puhallus tehdään menosuunnassa koneen oikealle puolelle, sillä pystytään puhaltamaan silppu myös vasemmalle. Gäddnäs täyttää tällä keinolla vasikkaosaston ruokintapöydän seinässä olevan luukun kautta. Myös kuivike puhalletaan vasikkakarsinoihin silppurin vasemmalle puolelle, tosin eri luukusta.

Gäddnäsin toivoo työkalulaatikkoa koneen kylkeen. Karl-Erik Häggblom Elholta toteaa, että tämä voidaan myyntimalleihin järjestää.
 

Traktorissa olevan ohjaimen lisäksi yhdistettyä takaluukkua ja paalinostinta, sekä pohjakuljetinta voidaan ohjata myös paalisilppurin vierestä. Markus Gäddnäs näyttää, kuinka paali nousee kuljettimelle, ja jättää sidontaverkon helposti poistettavaksi. Paalia voidaan pyöritellä pohjakuljettimella molempiin suuntiin, eikä ohjaamoon tarvitse kiivetä. Näin sidontaverkko on helppo poistaa. Työturvallisuuden vuoksi takaohjaimen käyttö vaatii kaksi kättä.

CrossCut paalisilppuri

 • Silputusroottorissa on vakiona 50 terää, maksimimäärä 150 terää.
 • Pohjakuljettimessa on tukevat kolat. Kone purkaa myös jäätyneet paalit.
 • Pohjakuljettimen nopeusvalvonta ylläpitää säädetyn nopeuden kuormituksesta riippumatta.
 • Kaksinopeuksisessa vaihdelaatikossa on sisäänrakennettu vapaakytkin, joten puhaltimen jälkipyöritys ei pyöritä leikkuuroottoria. Tämä pienentää tukkeutumisriskiä huomattavasti.
 • Leikkuuroottoria pyörittää vahva tuuman levyinen rullaketju öljykylvyssä, lisäksi on murtopulttisuojaus.
 • Kitkakytkimellä varustettu nivelakseli on vakiovaruste, laajakulmanivelakseli on lisävaruste.
 • Vetoaisan hydraulinen korkeussäätö on vakiovaruste.
 • Puhallustorven hallinta toimii proportionaalihydrauliikalla, joten käyttäjä voi määritellä sen liikenopeuden.
 • Puhallustorven yli 300 asteen kääntö helpottaa erityisesti oljen levitystä.
 • Ainoastaan paine- ja paluuletku tarvitaan.
 • Silppurin toimintoja ohjataan Elhon kehittämällä ohjaimella.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita