11.10.2012 // Visa Vilkuna
Maitotilan isäntä Antti Uusi-Rauva on erittäin tyytyväinen JF 1360 tarkkuussilppuriinsa. Siilon entinen täyttöennätys 36 tuntia enemmän kuin puolittui tänä kesänä.
Sastamalan Mouhijärvellä 70-päistä lypsykarjaa hoitavat Elina Erkkilä ja Antti Uusi-Rauva tietävät, että kustannusten aisoissa pitäminen on tilanpidon perusedellytys. Maidon tuottajahinta on sen verran alhainen, että kaikkia investointeja ja kulueriä on mietittävä erittäin huolellisesti.
Uusi-Rauvan Holstein-karjan keskituotos on 9 400 kilossa, ja kaikki rehu saadaan omilta pelloilta. Appeen pääosassa on kahdesta kolmeen kertaan kesässä korjattava tuorerehu. Isännän tavoitteena on tuorerehun D-arvon saaminen 70:n paremmalle puolelle ja valkuaisenkin tulisi olla 150–160 välissä. Tila on keskittynyt pelkästään maidon tuotantoon, ja sonnivasikat lähtevät noin kuukauden ikäisenä naapuriin kasvamaan.
Lisää tehoa korjuutyöhön
– Aiemmin säilöimme rehun hapolla, mutta jo viime kesänä teimme rehun puolta edullisemmalla maitohappobakteerilla. Saimme ensimmäisen sadon erittäin hyvälaatuisena siiloon, rehun D-arvokin oli 71. Yllätyksekseni biologisella aineella säilötty rehu ei lähde lämpenemään vuorokauden aikana apevaunussa, kertoo Antti Uusi-Rauva tyytyväisenä ja lisää, että koneisiin kohdistuva ”happohyökkäys” jää pois maitohappobakteeria käytettäessä.
Keväällä tilalle tuli JF 1360 -tarkkuussilppuri, joka korvasi aiemmin käytössä olleen tarkkuussilppurivaunun. Noin 600 motin siilon saimme osaavalla porukalla täyteen 15 tunnissa, kun aiempi ennätys oli 36 tuntia. Luonnollisesti uusi kone vaati pari kärrytraktoria lisäksi. Mutta Antti Uusi-Rauva muistuttaa, että korkealaatuisen rehun teossa nimenomaan nopeus on valttia. Sääriskit Suomen suvessa ovat sen verran isot, ettei aikaa vievä puuhastelu lyö leiville.
Itsekulkeva silppuri olisi ollut nykyisellä maidon hinnalla ja tukipolitiikalla liian kallis hankinta. Kesän kokemusten perusteella Antti Uusi-Rauva on erittäin tyytyväinen JF:n tarkkuussilppurin hankintaansa. Teho saatiin reilusti kaksinkertaiseksi, jolloin ehdittiin myös urakoimaan lähialueen tiloille. Kuluneena kesänä JF:llä korjattiin oman sadon lisäksi nurmi noin 500 hehtaarin alalta.
Kevyesti kulkeva tehopakkaus
Koneen terät teroitetaan kerran vuorokaudessa, jos sisään ei ole mennyt kiviä tai metallia. Haaverin jälkeen teroitus kannattaa tehdä heti. Viidestä kymmeneen minuuttia kestävä teroitus pitää koneen voimantarpeen aisoissa ja varmistaa tasalaatuisen silpun. Koneen roottori ottaa entistä enemmän ilmaa, jolloin rehusilppu lentää taatusti kärryyn vaikeissakin korjuuoloissa. Huoltokin on osaavissa käsissä, sillä pomarkkulaisen Esa Haaviston saa aina kiinni, ja hän todellakin osaa hommansa.
– Yksi pieni miinus koneesta tosin löytyy. Nivelakselin traktorinpuoleisessa päässä on mainiot, ristikon päissä olevat rasvanipat, mutta muihin niveliin on unohtuneet vanhanaikaiset ja hankalammin rasvattavat, ristikon keskellä olevat nipat, heittää Antti Uusi-Rauva naureskellen.
JF kulkee kevyesti lisäteholla pari sataa hevosvoimaa antavalla traktorilla. Korjuunopeus vaihtelee viidestä kymmeneen kilometriin tunnissa. Tilan kumpuilevilla pelloilla noustaan välillä tiukkojakin ylämäkiä. Koneen 480/45-17-rengastus on kohtalaisen sateisen kesän kokemusten mukaan riittävä. Leveät renkaat jakavat koneen vajaan kolmen tonnin painon tasaisesti peltoon eikä uria pääse syntymään pehmeämmilläkään paikoilla.
Karho nousee silppuriin peräti 3,1 metriä leveällä noukkimella. Tämä mahdollistaa leveämmän ja nopeammin korjuukosteuteen kuivahtavan karhon tekemisen. JF FCT 1360:n noukin voi olla joko traktorin oikealla sivulla tai takana. Uusi-Rauvan rehutiimissä on emäntä Elina Erkkilän veli Sipi ja hänen poikansa Juha ja Jaakko. He muodostava kesämies Oskari Aromaan kanssa oivallisen ja työhönsä sitoutuneen joukkueen.
Tiimin yli 500 kuorman kokemuksen mukaan noukkimen luontevin paikka on traktorin oikealla puolella. Uudessa tarkkuussilppurissa on erikoiskorkea puhallustorvi, jossa on niin sanottu nyökkäystoiminto.
Varsin pian kuljettaja Juha Erkkilä kuitenkin huomasi, ettei neljä metriä korkeiden vaunujen täytössä oleva torvi mahdukaan pellon ylittävän sähkökaapelin alitse. Mutta pienellä nyökkäyksellä torvi meni turvallisesti ilmakaapelin alitse työtä viivyttämättä. Kuljetuksen ajaksi torvi saadaan taitettua alas aisan päälle helpottamaan siirtymisiä.
Nurmesta edulliset rehuyksiköt
Tilan konetöihin täyspäiväisesti osallistuva emäntä Elina Erkkilä niittää nurmen melko pitkään sänkeen kahdesta syystä. Niitetyn nurmen kasvuunlähtö jäykillä savipelloilla on nopeampaa, kun peltoon jää hieman kasvustoa. Toinen etu saavutetaan karhoja varovaisesti yhdistettäessä. Normaalisti kolme 3,6 metristä niittokoneen karhoa vedetään yhteen. Pitemmän sängen päällä rehu pystyy huomattavasti puhtaampana, eikä voihappobakteereistakaan ole riesaa navetan puolella.
Nurmien uusinnassa Uusi-Rauvan tilalla ei ole tiukkaa aikarajaa. Joskus nurmi on uusittava kolmen vuoden välein, mutta täydennyskylvöä käyttäen ollaan nurmesta saatu mainioita satoja jopa seitsemän vuotta. Nurmiseoksessa käytettään timoteitä, nurminataa, Englannin raiheinää, apilaa ja sinimailastakin. Täydennyskylvössä seos on sinimailasta lukuun ottamatta sama.
Keväällä nurmet lannoitetaan keinolannoitteella, mutta kasvukauden aikana nurmet lannoitetaan pääsääntöisesti karjanlannalla. Neljän vuoden ajan lietelanta on sijoitettu nurmeen, ja tulokset ovat olleet erittäin rohkaisevia. Lannoitelasku on pudonnut huomattavasti, mutta rehusadot ovat olleet niin määrällisesti kuin laadullisesti oivallisia.
– Kanssamme yhteistyötä tekevä viljelijä multaa lietteen pelloilleni seitsemän metriä leveällä kiekkomultaimella ja minä vuorostani teen hänelle rehun. Vaihtotyö on mielestämme yksi varteenotettava vaihtoehto, kun kustannuksia on saatava alemmaksi, Antti Uusi-Rauva toteaa tyytyväisenä.
Leveät renkaat jakavat JF:n painon tasaisesti peltoon, joten uria ei pääse syntymään pehmeissäkään paikoissa.
JF:n suunnittelun yhtenä periaatteena on ollut tehdä koneesta mahdollisimman vähän huoltoa vaativa.
Uusi-Rauvan tilalla laiduntaa 70-päinen lypsykarja.
Hyvin säilyvä säilörehu
Tuore rehu on kuin muut elintarvikkeet, se pilaantuu helposti. Rehua pilaavien mikrobien kasvu estetään alhaisella pH:lla, tekemällä olosuhteet hapettomaksi ja vähentämällä veden osuutta rehussa.
JF 1360 tarkkuussilppuri