Tukipilareina rehut ja jauhot

22.01.2012 // Tuomas Rytky

Evira tiedotti loppuvuonna 2010 nautakarjan rehuseosten rehuarvojen valvonnasta. Virastossa oli laskettu rehujen energiapitoisuudet ja ohutsuolesta imeytyvän valkuaisen (OIV) pitoisuudet tuoteselostetietojen perusteella. Tiedotetta luettiin tarkasti myös Utajärvellä.

Karjankasvattajat tuntevat Kinnusen Mylly Oy:n Tähti-rehuista. Valikoimasta löytyy nautakarjan rehuja sekä ruokaa lampaille, hevosille ja poroille myös luomuna. Täysrehujen ohella yritys markkinoi tiivisteitä, kivennäisiä ja seosrehukomponentteja. Eviran tulokset eivät olleet yllätys toimitusjohtaja Eero Kinnuselle ja markkinointiviestinnästä vastaavalle Marja-Riitta Kinnuselle. Kinnusen Myllyn tuotteet oli toinen kahdesta, joiden tuoteselosteet vastasivat parhaiten rehuvalvonnan arvoja.

– Toleranssit raaka-aine-erien välillä ovat isoja. Meillä ollaan näissä asioissa tarkkana: katsotaan, mitä raaka-aineita käytetään ja laitetaan määrät tuotteisiin vakuustodistuksessa ilmoitetun mukaisesti.
Vuosi 2010 sai hymyn Kinnusen väen kasvoille myös toisen tutkimuksen yhteydessä.

– TNS Gallup tutki kymmenen suurimman rehutehtaan asiakkaiden tyytyväisyyttä tuhannen tilan otannalla: olimme lähes jokaisessa kategoriassa top-kolmosessa. Lypsykarjan rehuissa tyytyväisyys oli maan parasta ja ylitti selvästi toimialan keskiarvon. Myös hinta-laatu -suhdettamme, kuljetusten joustavuutta ja luotettavuutta kehuttiin, Marja-Riitta Kinnunen summaa.

Tehdas oikeassa paikassa

Toimiva logistiikka on yksi Kinnusen Myllyn kilpailueduista. Utajärvellä toimiva tehdas sijaitsee "juuri oikeassa paikassa". Oulun eteläpuolelta tulee lyhyen kuljetusmatkan päästä paljon viljaraaka-ainetta. Maan pohjoisimmasta rehutehtaasta on lyhyt kuljetusmatka Lappiin ja Kainuuseen – markkina-alueille, joissa täysrehuruokinta on tärkeässä roolissa viljanviljelyn vähyyden vuoksi.


Eero ja Marja-Riitta Kinnunen kertovat, että noin 70 prosenttia Kinnusen Myllyn tuotannosta on rehua.

Kinnusen Myllyn historia juontaa yli puolen vuosisadan taakse. Toiminta alkoi tullimyllynä: isännät jauhattivat viljaa omaan käyttöönsä. Traktorikäyttöisten kotitarvemyllyjen yleistyminen 60-luvulla vei pohjan bisnekseltä. Siitä lähtien Kinnusen Myllyä on kehitetty kauppamyllyksi tasaisella vuosikasvulla.

Rehusekoittamo aloitti myllyn ohella 70-luvulla. Sittemmin rehut ovat vakiinnuttaneet asemansa yrityksen toisena tukipilarina. Nykyään ne ovat jo leipäjauhoja suurempi artikkeli: 80 miljoonan kilogramman vuosituotannosta noin 70 prosenttia on rehua. Yrityksen markkina-alue alkaa Vaasa–Joensuu-linjalta ja jatkuu pohjoisimpaan Lappiin saakka. Liikevaihtoa syntyy myös Ruotsin viennistä.

35 henkilöä työllistävä mylly on perheyritys. Tilivuonna 2011 Kinnusen Mylly Oy:n liikevaihto on noin 23 miljoonaa euroa. Vuosia kestävä kasvu on hatun noston arvoinen asia. Kinnusella tähän on päästy laadun, tuotekehittelyn, sijainnin ja rohkeiden investointien avulla. Eero Kinnunen kertoo, että yrityksessä on lisätty kapasiteettia noin viiden vuoden välein. Samalla automaatioaste on nostettu korkeaksi. Esimerkiksi jauhopuoli pyörii osittain ilman ihmisvalvontaa.

Asiakkaiden ehdoilla tulevaisuuteen


Kinnusen valikoimasta löytyy monenlaisia täydennysrehuja ja aperuokinnan komponentteja.

Tuotekehittelyssä Kinnusen myllyssä uskotaan asiakkaisiin. Käyttäjiä kuuntelemalla pystytään vastaamaan maatalouden muutoksiin. Esimerkistä käy aperuokinta, joka perinteisesti on rehutehtaiden kilpailija. Kinnunen kuitenkin markkinoi erilliskomponentteja seosrehua käyttäville tiloille. Tuotevalikoimaan on tuotu myös robottilypsyn yhteydessä käytettävä täydennysrehu. Tulevaisuudessa markkinoille tullee appeen valmistukseen soveltuvia täsmätuotteita, joiden annostelu ja käyttö on tehty mahdollisimman helpoksi.Toinen tuotekehittelyn näkökulma on haastaviin tuotteisiin panostaminen.

– Elävän hiivan vaikutus eläinterveyteen on tunnettu tosiasia. Hiivan pitäminen elävänä ei kuitenkaan ole yksinkertaista, koska sekä lämpötila että paine tappavat hiivaa, toimitusjohtaja sanoo.

Kinnusella prosessi on saatu viilattua sellaiseksi, että elävää hiivaa todistetusti säilyy haluttu määrä koko valmistusprosessin.

Kinnusen Mylly Oy

  • Mylly perustettu 1951
  • jauhojen pääraakaaineet vehnä, ruis ja ohra
  • Rehuseoksia vuodesta 1970 naudoille, sioille, siipikarjalle, poroille ja hevosille

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita