Tilakohtainen käyttäjäkoulutus

01.10.2012 // Erkki Holma

Luovutustapahtuman yhteydessä annettu käyttäjäkoulutus vähentää käyttövirheiden määrää. Seppo Pikin uuden Hardi Navigator-ruiskun luovutus kesti kaiken kaikkiaan kolme tuntia. Ensin kone käydään perusteellisesti läpi ja sen jälkeen Kouluttaja tulee traktorihyttiin saakka varmistamaan että uusi omistaja osaa käyttää konettaan oikein.

Autoilija tuo koneen pihaan. Myyjä poikkeaa ohi mennessään puhumassa hetken mukavia, lähtee seuraavalle asiakaskäynnille ja huikkaa mennessään: Morjes, koeta pärjätä. Uuden koneen luovutus tilalle menee yleensä tätä rataa.

Seppo Piki Mommilasta oli ostanut Hardin Navigator-ruiskun. Luovutustapahtumaan meni aikaa yli kolme tuntia ja koko se aika puhuttiin täyttä asiaa. Luovutuksesta huolehtivat huoltoyrittäjä ja tällä kertaa myös maahantuojan huolto­insinööri. Pääasia oli tilakohtainen käyttäjäkoulutus ja varmistuminen siitä, että kone on kaikin puolin kunnossa. Muutama kierros ruiskun kanssa sänkipellolla varmisti opetuksen menneen perille.
Seppo Piki viljelee Mommilassa Hausjärvellä 146 hehtaarin vilja­tilaa. Pelloilla kasvaa tänä vuonna kevätvehnää ja härkäpapua. Lisäksi on luonnonhoitopeltoa, mikä on syksyllä tarkoitus kylvää rukiille. Pellot ovat talviajan sängellä, keväällä Piki muokkaa Hankmolla 2–3 senttimetrin syvyyteen ohuen peittomaakerroksen.

Samalle pellolle jopa viisi kertaa

Tilan vanha ruisku oli Hardi sekin, hinattava ja 2 400 litran säiliöllä. Ruisku oli palvellut lähes 30 vuotta.­ Uusi ruisku on Hardi Navigator 3 000 litran nestesäiliöllä ja Hardin HC 5500 -ohjaimella. Pikin kylvökone on nelimetrinen, ja hän valitsi ruiskun työleveydeksi 28 metriä.

Sänkipellot Piki ruiskuttaa glyfosaatilla ennen kevät­muokkausta. Sen jälkeen hän käy viljapelloilla ruiskuttamassa rikka- ja laon­torjunta-aineita sekä kasvi­tautiaineita ainakin kaksi kertaa.

Lisäksi Piki käyttää lehtilannoitteita kahdessa erässä: ensimmäisen kerran orasvaiheessa, kun lehti­massaa on kehittynyt riittävästi ja toisen kerran, kun tähkä on tullut esiin. Piki sanoo, että lehtilannoituksia ei voida useinkaan yhdistää muihin ruiskutuksiin. Hän käy ruiskun kanssa pellolla kesän aikana vähintään kolme kertaa, mutta ajokertoja voi tulla jopa viisi.

Loppusäädöt ja kalibrointi

Piki oli varautunut koneen luovutukseen kiinnittämällä Hardin valmiiksi traktorin perään ja laskemalla säiliöön vettä. Ruiskun ­ohjauslaitteet oli kiinnitetty ohjaamossa oikealle sivulle hyvin käden ja katseen ulottuville.

Aluksi katsottiin koneen varusteet ja todettiin, että ne oli toimitettu tilauksen mukaisesti. Ohjaukseen syötettiin käyttäjäkohtaiset tiedot, esimerkiksi vetokoukun etäisyys taka-akselista sekä traktorin ja ruiskun akseliväli. Pikin ruiskussa on aisaohjaus, ja kun perustiedot on syötetty järjestelmään, ruiskun pyörät seuraavat traktorin jälkiä.

Ruiskun vetoaisan ja traktorin välille kiinnitettiin kaksi ohutta ketjua. Niiden välityksellä vetoaisan ohjausjärjestelmä saa tiedon siitä, miten paljon vetoaisan kääntösylinterien pitää aisaa kääntää.

Hyvin koulutettu käyttäjä ei turhia kysele

Rautakeskon huoltoinsinööri kertoo että ruiskun luovutukseen liittyvä käyttäjäkoulutus on eduksi molemmille osapuolille. Käyttövirheitä ei tule ja asiakas osaa hyödyntää ruiskun ominaisuuksia. Tyytyväinen asiakas on kaupalle kannattavin asiakas, hän tulee kauppaan toisenkin kerran.

Koulutuksen ansiosta turhat kyselyt jäävät pois. Huolto-organisaation aika ei mene neuvomiseen, vaan voi keskittyä varsinaiseen tehtäväänsä. Lisäksi huolto- ja korjaustöihin käytetty aika ja käyttövirheistä johtuvat huoltokäynnit vähenevät.

Tilakohtainen koulutus koskee juuri kalliimpia, monipuolisimpia ja myös monimutkaisimpia Hardin ruiskumalleja Navigator ja Commander.

Harjoitusrata oli ruiskutusta odottava sänkipelto. Aluksi opeteltiin ohjausyksikön käyttöä. Sen jälkeen oli jo ajo-opettelu. Piki oli ohjaimissa, kouluttaja apukuskin penkillä. Koulutusta liki kädestä pitäen.

Ostajilla on mahdollisuus osallistua jo aikai­semmin päivän mittaiseen teoriakoulutukseen, jossa kerrotaan ruiskusta ja sen perusominaisuuksista. Kuitenkin ­henkilökohtainen koulutus oman traktorin kanssa pellolla antaa varsinaisen valmiuden ruiskun käyttämiseen.

Piki voi nyt levollisena jäädä odottamaan ruiskutus­ilmoja.
 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita