Teräskehillä avaria halleja

15.03.2012

Uuden tilavan hallin rakentaminen ilman välitolppia on haaste, johon Tuhti-hallit ovat olleet oiva ratkaisu. Teräskehillä halliin saadaan sekä leveyttä että korkeutta.

Pinja ja Mika Halme investoivat vuosi sitten pihapiiriinsä Asikkalan Paimelaan rakentamalla sinne tilavan ratsastusmaneesin. He päätyivät hankkimaan teräskehien varaan rakentuvan Tuhti-hallin.

Hallissa on leveyttä 24 m – silti se ei tarvitse välipalkkeja, koska teräskehät on pultattu yhteen kotelopalkeista. Koko hallialue, pinta-alaltaan 24 x 55 m, on yhtä vapaata tilaa. Välitolpat eivät ratsastushalliin sopisikaan. Pystytys kävi nopeasti.

– Ei mennyt edes koko päivää, kun raudat olivat pystyssä, Mika Halme kertaa rakennustöiden sujuvuutta.

Halli perustettiin valmiiden pilariantureiden varaan. Siinä on anturalaatta, jonka pinta-ala määräytyy rakennuspaikan kantavuuden ja hallin koon perusteella. Anturalaatan päälle on betonitehtaalla valettu peruspilari. Pilariin on betonivalun yhteydessä asennettu teräskehien kiinnittämistä varten tartuntapultit. Pilarien ulkopuolelle on pultattu valmiit betoniset sokkelipalkit.

– Pilarianturoiden asennus on tehtävä huolella, Halme sanoo. Ne on saatava tarkalleen oikeaan linjaan ja oikealle etäisyydelle vastakkaisesta pilarista. Niiden asennus vaatii rauhallisen kirvesmiehen, hän jatkaa.

Teräskehien pystyttäminen helppoa

Teräskehien pystyttäminen oli lopulta nosturin avulla ennakoitua yksinkertaisempaa. Kehän toinen pää kiinnitettiin ankkuripultteihin. Toista kehän päätä pystyi sen jälkeen venyttämään kymmenkunta senttiä ja sen sai helposti loksahtamaan pultteihin. Ensimmäinen kehä oli tuettava pystyasentoon liinoilla, mutta seuraavat kehät sai ankkuroitua edelliseen vinotukien tai orsien avulla.

Haastavimpana työnä Halmeella pidettiin aluskatteen kiinnittämistä. Aluskate on mahdollista korvata antikondenssipintaisella katepellillä.

Peltiin on kattopellin valssauksen yhteydessä liimattu huopa. Se lisää kattopellin neliöhintaa kuudella eurolla, mutta jos työlle ja muovisen aluskatteen vaatimalle lisäpuutavaralle laskee hinnan, antikondenssipelti on hyvä vaihtoehto.

Antikondessipellin saa kiinnittää suoraan katto-orsiin. On vain muistettava, että huopapintaista peltiä ei saa asennuksen yhteydessä vetää katto-orsia pitkin, vaan peltejä on katolla nosteltava. Muuten antikondenssihuopa vioittuu.

Kustannusarvio piti

Puutavara ratsastushallin työmaalle tuli Versowoodilta. Katto-orret ovat mitallistettua ja sormiliitettyä 48 x 198 mm lankkua 60 cm jaolla ja seinäorret 50 x 125 mm sahapintaista lankkua. Teräs­kehiin on valmiiksi hitsattu orsikiinnikkeet ja orret kiinnitetään niihin täkkipulteilla.

Hallin neliöhinnaksi oli kustannusarviossa laskettu 190,-/m2 ja arviossa pysyttiin, Pinja Halme kiittää. Hallin neliöhinta on Maatalouspirkan myyjän Markku Mäen mukaan riippuvainen hallin koosta. Leveä halli tulee neliöhinnaltaan hieman kalliimmaksi. Edelleen hintaan vaikuttaa ovien lukumäärä. Ovineliö on aina kalliimpi kuin seinäneliö. Myös pohjatöiden kustannukset vaihtelevat maaperästä riippuen.

Maatalouskaupan halliin isot ovet

Lahdessa toimiva Maatalouspirkka tarvitsi lisää varastotilaa ja kauppias Sami Mäklin päätyi hankkimaan Weckmanin teräskehähallin. Leveydeltään halli on 24 m ja pituutta on 42 m. Leveä halli on hieman kalliimpi, mutta auton voi ajaa halliin sisään kuorman purkua varten. Myös työkoneiden sijoittaminen leveään halliin on helppoa. Päätyyn tehtiin 5 m korkea ja 7 m leveä ovi.

– Ovet eivät ole koskaan liian suuria, liikkeen myyjä Markku Mäki sanoo.

Mitä suuremmpi ovi, sitä parempi

Maatiloille rakennettavissa konehalleissa Mäki suosittelee ottamaan huomioon koneiden koon kasvun. Vaikka nykyinen konekanta mahtuisikin ovista, seuraavat koneet tarvitsevat suuremmat ovet. Ja halli tehdään kymmeniksi vuosiksi.

Maatalouspirkan hallissa on kattopelti antikondenssipeltiä. Sen saa kiinnittää suoraan katto-orsiin. Pellin alapinnalle valssausvaiheessa liimattu huopa imee kondenssiveden ja toisaalta vesi haihtuu huovasta hitaasti. Vettä ei tipu.

Hallin ulkoverhous on peltiä, mutta se voi olla myös puuta, jos pihapiirin muut rakennukset edellyttävät rakennuksen puuverhousta. Myös kattokulma voi olla normaalia jyrkempi jos halutaan, että halli sopii yhteen pihapiirin muiden rakennusten kanssa.

Hallin lämpöeristys Styrox-elementeillä

Jarno Saarinen Sauvossa toteutti kylmätiloja tarvitsevien tuotteiden varastoinnin rakentamalla lämpöeristetyn Tuhti-hallin. Tässäkin on kyseessä teräskehähalli, mutta seinissä ja katossa on peltipintaiset styrox-elementit.

Kattoelementissä on styrox-levyn yläpinnalle hitsattu saumapelti. Kun elementit on saatu katolle ja kiinnitetty metalliorsiin, katepellit saumataan. Peltimieheltä meni saumaamiseen puoli päivää.

Saarinen teki anturapilarit paikalla valaen. Pilareiden väliin muurattiin lämpöeristetystä harkosta 140 cm korkuinen sokkeli. Sokkelin päälle kiinnitettiin U-kisko, johon alimmaisen seinäelementin pontti istui tukevasti.

Yhden seinäelementin korkeus on 120 cm ja pituus vastaa kehäväliä, joka Saarisen tapauksessa on viisi metriä. Seinäelementit ovat siinä määrin jäykkiä, että teräskehien välillä ei seinässä tarvita seinäorsia. Teräskehät jäävät lämpöeristetyssä hallissa kokonaan lämpöeristeen sisäpuolelle.

Asennusvaiheessa teräskehät joustavat

Myös Saarinen kehuu teräskehien pystyttämisen helppoutta. Kooltaan 18 x 35 metrin hallin kehät nousivat pystyyn päivässä. Työssä olivat mukana kaksi miestä ja nosturi. Kun kehän toinen pää oli kiinni, toista päätä hiukan "venytettiin" kaivurilla ja kehän toinenkin pää loksautettiin peruspultteihin.

– Hallista ja sen pystyttämisestä ei ole pahaa sanottavaa, Jarno Saarinen tuumii.

Puolet halleista myydään tehdastekoisilla pilariantureilla. Pilarin yläpäähän kiinnitetään valun yhteydessä ankkuripultit, joihin kehät kiinnitetään. Anturalaatan koko määräytyy hallin koon ja toisaalta maan kantavuuden mukaan. Laatan alle on tehtävä ojitus ja sorapatja on tiivistettävä hyvin.
Jarno Saarinen Sauvossa teki kylmävaraston mansikan säilyttämistä varten lämpöeristetystä Tuhti-hallista. Seinäelementtien saumat on kehien kohdalla tiivistetty peitelistalla. Sokkelin hän muurasi lämpöeristetyistä harkoista. Anturat ja pilarit on valettu paikalla.
Lämpöeristetyn hallin seinäelementit ovat kehäleveyden pituisia ja leveydeltään 120 cm. Katto-orret ovat lämpöeristetyssä hallissa teräsorsia, kattoelementit kiinnitetään suoraan orsiin. Elementtien yläpinnassa on valmiiksi liimattuna katepelti ja elementit liitetään yhteen katesaumauk­sella. Näin katosta tulee turvallinen saumapeltikatto.

Weckman Steel Oy rakentanut teräksestä 50 vuotta

Veljekset Pekka ja Matti Weckman perustivat konepajan 50 vuotta sitten. Yrityksen ohjaimissa on nyt seuraava sukupolvi. Halleja Vierumäen tehtaalta Heinolasta on valmistunut 30 vuoden aikana 8 000 kpl. Kotimaan lisäksi niitä myydään Ruotsiin, Norjaan ja Islantiin.

Hallien lisäksi yhtiön tuotevalikoimaan kuuluvat perävaunut ja ohutlevytuotteet. Katto- ja seinäpeltiä menee kotimaan lisäksi lähes kaikkiin Euroopan maihin. Työntekijöitä yhtiössä on 150.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita