Tehoa ja työniloa kunnon koneilla

23.01.2012 // Riitta Niskanen

Niemelän viljelijäperhe Pyhäjoen Yppärissä ei voisi kuvitellakaan maitotilanpitoa ilman kunnon konekantaa. Nykyaikaiset koneet mahdollistavat tuotannon tehostamisen, helpottavat työtä ja jopa säästävät rahaa.

Tommi Niemelä kurvaa pihalle traktorilla, jonka perässä on lietelantasäiliö ja yksi viimeisimmistä konehankinnoista, kahdeksan metrin multain.

– Tänä syksynä on multaimella ajettu lietettä koemielessä. Tavallisesti se tehdään keväällä. Silloin poika saa olla ahkerasti liikkeellä traktorin kanssa, sillä lietettä levitetään 200 kuormaa, isä-Tuomo tuumaa.

Kiireisimpinä aikoina tilan koneet ovat käytössä melkein yötä päivää, joten käyttömukavuudellakin on suuri merkitys.

– Uusissa koneissa ei ole tärinää samalla tavalla kuin vanhoissa, joissa päivän työn jälkeen oli kuin selkäänsä saanut. Tärkeää on myös se, että koneet toimivat varmasti silloin kun tarvitaan, Tuomo Niemelä toteaa.

– Aamulla pitäisi ottaa omenaviinietikkaa, jotta naama olisi edes vähän peruslukemilla. Uuden koneen ajaminen on suorastaan nautinto, hän virnistää.

Koneiden avulla työaika lyhenee

Maatalousyhtymä Niemelän konekaupat tehdään yleensä tutussa paikassa, K-maatalous Ojan myymälässä. Viimeisimmät hankinnat ovat Elho etuniittokone, JF hinattava niittokone, tarkkuussilppuri, apevaunu ja multain sekä Weidemann pienkuormaaja.

– Weidemannin laitto on viimeisin. Menin vain käymään K-maataloudessa, jossa ruukaan aina Ylivieskassa ollessani piipahtaa kahvilla. Koejoin Weidemannin, eikä mennyt montaa viikkoa, kun se oli meidän pihalla, talon isäntä tunnustaa.

Myös apevaunu on uusia ostoksia. Sen hankinta oli muhinut Tuomo Niemelän mielessä viime talvesta lähtien. Kaksi miestä tekivät apetta kolmella traktorilla ja pienkuormaajalla. Työ oli hankalaa ja aikaavievää.

– Weidemannin avulla pystyn nyt tekemään kaiken kätevästi. Työaika on lyhentynyt huomattavasti.

Apetta tehdään tilalla pari kertaa päivässä. Weidemannilla on tänä syksynä siirretty myös muottikiviä tulevan jyväsiilon pohjaksi.

– Olen laskenut sen kuluttavan polttoainetta viisi litraa päivässä. Yksi tankillinen riittää melkein viikoksi, isäntä iloitsee.

Tilan konekanta on Tuomo Niemelän mielestä nyt riittävä. Ainoastaan pyöräpaalaimen hankintaa vielä harkitaan. Yhdessä naapurien kanssa käytössä ovat edelleen rehukone, niittokone, vältti ja kylvölannoitin.

Maitotilan tärkein kone: lypsyrobotti

Niemelät ovat hoitaneet Tuomon kotitilaa vuodesta 1977 lähtien. Tilalla on 150 hehtaaria peltoa, josta omia maita 60 hehtaaria. Loput pellot ovat hajallaan ympäri Pyhäjokea, kauimmaiset 35 kilometrin päässä Yppäristä.

Maatalousyhtymän muodostavat vanhemmat Tuomo ja Ritva Niemelä sekä naapuritalossa asuva Tommi-poika.

– Emäntä vastaa navetasta, Tommi traktori- ja peltohommista, minä hosun missä tarvitaan, isä-Niemelä kuvailee.

Tilan tärkein kone on lypsyrobotti. Lehmät käyvät automaatilla omatoimisesti lypsettävinä useamman kerran päivässä. Lopputuloksena on hyvä, 10 000 maitolitran tuotos vuodessa.

Lypsävien määrä, 60, on mitoitettu yhdelle robotille, joten lehmien määrään ei ole näköpiirissä merkittävää kasvua.

Navettaa on silti tarkoitus laajentaa. Lypsävien lisäksi tilaa tarvitaan vasikoille ja hiehoille.

– Ympäristölupahakemus on vetämässä ja voi olla, että ensi kesänä navettaa laajennetaan. Meillä on se hyvä puoli, että navetta on päästävedettävää mallia. Päätyä vaan nykäistään eteenpäin, isäntä selvittää.

Koneiden perushuolto tehdään tilalla

Piha on jo täynnä rakennuksia ja lisää on suunnitteilla. Onneksi Tommi Niemelä on myös kirvesmies. Hän huolehtii paitsi tilan konekaluston käytöstä, myös sen kunnossapidosta. Joka päivä hän tekee pientä perushuoltoa koneille.

– Puhutaan merkittävistä summista vaihtoarvossa, kun kone on asiallisesti pidetty ja huollettu. Huoltamattomana koneen käyttöikä on lyhyempi ja toimintavarmuus kärsii, toteaa Niemelöiden hovihankkija, K-maatalous Ojan työkone- ja maatalousrakennusmyynnistä vastaava Ilkka Jokitalo. r

Karjasilmää pitää olla

Navetta on koko tilan ydin. Sen ympärillä pyörii kaikki muu toiminta.

Se on Ritva Niemelän valtakuntaa. Joka aamu kello 6.30 hän lähtee navettaan, juottaa pienimmät vasikat ja tarkkailee karjaa. Lypsyrobotin ansiosta varsinaiseen lypsämiseen ei enää tarvitse puuttua, korkeintaan opettaa hiehot käymään automaatilla.

– Olen navetassa monta tuntia päivässä, koko ajan kuunnellen, tarkkaillen ja huolehtien eläimistä. Jos karjasta kuuluu outoa ääntä, menen heti katsomaan mistä on kyse, emäntä kertoo.

– Kun eläimiä vahtii, ne oppii tuntemaan ja huomaa jokaisella olevan omat tapansa. Silloin osaa myös noukkia siemennettävät erikseen. Tässä auttaa kokemus, jota on kertynyt vuosien mittaan. Sanovat sitä karjasilmäksi.

Keinosiementäjä on usein nähty vieras Niemelän navetassa. Vuoden aikana poikimisia tapahtuu yli 70. Nytkin on uusia vasikoita syntynyt joka päivä ja emännällä on toistakymmentä pientä vasikkaa juotettavanaan.

Tarkkailun ja juottamisen ohella Ritva Niemelän päivittäistä työrutiinia ovat navetan siivoaminen sekä parsien ja lantakäytävien puhtaanapito, mikä on laadukkaan maidontuotannon perusta. Kun eläimet voivat hyvin, ne myös tuottavat hyvin.

– Ajattelen aina millaisessa paikassa haluaisin itse olla. Asetun eläimen asemaan, hän toteaa. Kaikesta kuuluu, että hän pitää työstään.

– Olen aina saanut tehdä juuri sitä työtä mitä olen halunnut, tilan emäntä vahvistaa.

Weidemann T 4512 CC35 teleskooppikuormaaja

  • Päivittäisessä työssä täytyy pitää yleiskuva selkeänä. Tätä varten T4512 CC35 -mallissa on suuret ja matalalle vedetyt ikkunat. Etenkin ajamisessa ahtaissa tiloissa on hyvä näkyvyys tärkeää, myös teleskooppivarren yli. Siten teet työsi nopeammin, keskittyneemmin ja turvallisemmin.
  • Weidemann mahdollistaa nopean ja helpon pääsyn moottoriin, hydrauliikkajärjestelmään ja sähkölaitteisiin. Tavanomaiset kunnossapito- ja tarkastustyöt suoritat helposti itse ja koneesi on jälleen nopeasti käytettävissä. Tämä säästää kuluja ja lisää koneen käyttöikää.
  • Matala nousuporras ja muutenkin ergonominen työpaikka.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita