Syysrapsin kylvö jankkurilla suoraan sänkeen

16.12.2012 // Erkki Holma

Petri Riikonen Liedosta kylvi syksyllä 2011 syysrapsia suoraan syysvehnän sänkeen. Kylvö kävi joutuisasti. Kymmenen hehtaarin alan kylvöön meni aikaa nelisen tuntia. Puinnille Riikonen lähti 15. elokuuta ja satomäärä oli 2 500 kiloa hehtaarilta. Riikonen harkitsee vakavasti syysrapsin viljelyn jatkamista.

– Tuolla satotasolla siitä jää jotakin jo taskuun. Kevätrypsillä sato on liikkunut liikkua tuhannen kilon tuntumassa ja viljelijä joutuu siinä maksumieheksi, perustelee Riikonen.

He-Van Sub Tiller on jankkuri, jossa puolen metrin välein olevat piikit tunkeutuvat jankkokerroksen läpi. Työsyvyys voi yltää jopa 40 sentin syvyyteen. Jankkurin päällä on kylvölaite, joka puhaltaa siemenet jankkuripiikkien tekemään uraan. Perässä oleva pakkerijyrä tiivistää kylvön. Syysrapsin paalujuuri pääsee jankkuripiikin uraa myöten tunkeutumaan syvälle. Vaikka riviväli onkin puoli metriä, rapsikasvusto peitti myöhemmin syksyllä koko maapohjan. Myös pintavedet pääsevät uraa pitkin helposti salaojiin.

– Esikasvina oli syysvehnä ja peltoon jäänyt olkimassa oli melkoinen, mutta se ei haitannut kylvöä, kertoo Petri Riikonen.

Siemenmäärä oli 2 kg/ha ja se oli riittävä. Jankkurissa oli myös starttilannoituslaite, mutta sitä Riikonen ei käyttänyt. Rapsi ei saanut syksyllä ylipäätään mitään lannoitusta, keväällä ja kesällä sille annettiin kaksi kertaa 200 kilon annos salpietaria.

Etanatorjuntaan on varauduttava

Syyskuun alussa rapsikasvusto sai Juventus-ruiskutuksen. Tässä tapauksessa Juventuksen käytöllä Riikonen tavoitteli sitä, että rapsi kasvattaa runsaamman juuriston.

– Juventus syksyllä annettuna osoittautui hyväksi juurimassan kasvattajaksi. Juuristo kehittyi niin mahtavaksi, että sillä on jo sinänsä hyvä esikasviarvo.

Etanatorjunta on syysrapsilla usein välttämätön toimenpide. Syksy 2011 oli kuitenkin helpompi. Torjuntaan ei tarvinnut lähteä. Torjuntaan voidaan käyttää esimerkiksi Ferramol-rakeita.

– Tänä syksynä, jos syysrapsia olisi päästy kylvämään, torjunta olisi ollut välttämätön. Sen verran paljon havaintoja oli etanoista.

Keväällä Riikonen antoi rapsille rikkatorjuntana Galera-ruiskutuksen.

– Alkukesästä kasvusto olikin puhdas, myöhemmin siihen tuli saunakukkaa. Rapsinviljelyssä on aina varauduttava kuoriaistorjuntaan, mutta tänä vuonna kuoriaisia ei ilmaantunut.

Puintiin ajoissa ennen sadekautta

Puinnille Riikonen pääsi 15. elokuuta. Siinä vaiheessa palot olivat jo hyvin herkkiä aukeamaan.

– Kasvusto ei olisi kestänyt minkäänlaista sade­kuuroa.

Mutta korjuu onnistui.

– Siemenet olivat puimurin säiliöön tullessaan kuin kaviaaria ja sato oli hyvä.

Riikonen harkitsee vakavasti syysrapsin viljelyn jatkamista. He-Van -jankkurista saadut kokemukset ovat sen verran hyviä.

– Jankkuri on kuitenkin yhdelle tilalle kallis, vaikka tehokas. Se sopii kimppakoneeksi. Kylvö on erittäin nopea tehdä: puimurin jälkeen suoraan sänkeen. Kun siemenmäärä on vain pari kilo hehtaaria kohden, välitäyttöjä ei juuri tarvita.

Ei muuta kuin ajoa ja valmista tulee.

 

Jankkurin piikit ovat järeät ja varustetut hydraulilaukaisimilla kiveen ajon varalta.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita