Rypsipelto puhtaaksi

16.01.2012 // Kari Puukko, BASF Agro, Suomi

Kenttäkokeet ja käytäntö ovat osoittaneet Clearfield Tuotantomenetelmän luotettavaksi keinoksi torjua rikkakasvit rypsiltä. Sadon laatu on ollut erinomainen. Myös pelloilla laatu ratkaisee hinnan.

Ristikukkaisista öljykasveista kevätrypsi on keskeisessä asemassa kasviproteiinin tuottajana. Viljelyn yksi perusongelma on ollut rikkakasvien luotettava torjunta. Entistä varmempia ja toimivampia valmisteita on etsitty vuosia. Uudella Clearfield Tuotantomenetelmällä öljykasvien viljelijä selviää varmemmin vaikeinakin aikoina.

BASF'n alkuperäisestä Clearfield Production System -viljelyjärjestelmästä on Suomessa pitkän kehitystyön tuloksena kehitetty Clearfield Tuotantomenetelmä juuri kevätrypsille. Menetelmässä yhdistyvät Aurea CL -kevätrypsilajike ja tälle räätälöity rikkakasvien torjunta-aine Clamox. Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksella on ollut tärkeä rooli viljelymenetelmän kehitystyössä. Myös K-maatalous on antanut oman panoksensa.

Ajoituksen merkitys

Herbisidi Clamox sisältää lehtivaikutteisen osan (imatsamoksi) ja maan kautta vaikuttavan tehoaineen (metatsaklori). Aurea CL on jalostettu perinteisellä takaisinristeytysmenetelmällä. Aurea CL on Petitaa aikaisempi satoisa lajike: sen öljypitoisuus on alhaisempi, mutta valkuaispitoisuus korkeampi. Clamoxia saa käyttää ainoastaan Aurea CL -lajikkeella.

Laajatehoisen ja hellävaraisen Clamox-herbisidin ruiskutusajankohta ajoittuu vaiheeseen, jossa rikkakasvit ovat pääosin 2–4-lehtiasteella. Tällöin saavutetaan sekä hyvä maa- että lehtivaikutus. Rypsi on ruiskutusajankohtana 2–6-lehtiasteella. Rikkakasvit kuolevat ruiskutuksen jälkeen noin kahdessa viikossa. Valmiste toimii viidestä asteesta alkaen – maan kosteus edistää metatsaklorin vaikutusta. Ruiskutusajankohta on valittava siten, etteivät hallat uhkaa ennen tai jälkeen käsittelyn. Kasvustolle luodaan näin hyvä kasvukunto alusta lähtien.

Clamoxia voi käyttää myös multavilla mailla. Tällöin teho saadaan tuotteen lehtivaikutteisesta teho-aineesta Imatsamoksista. Clamoxin keskeinen lisäetu Aurea CL -lajikkeeella on, että se tehoaa erinomaisesti myös pellon ristikukkaisiin kasveihin. Valmiste tehoaa hyvin myös pillikkeeseen, pihatähtimöön, hatikkaan ja savikkaan.

Clearfield Tuotantomenetelmän käytön täysimääräiset hyödyt sadossa saavutetaan, kun myös muut rypsin kasvinsuojelutoimenpiteet suoritetaan asianmukaisesti: tuholaiset torjutaan Kestacilla sekä pahkahome Juventuksella tai Sportakilla.

Clearfield Tuotantomenetelmän käytössä on huomioitava seuraavan vuoden viljelykasvin herbisidin valinta. Viljoilla on käytettävä fenoksihappo-valmisteita (MCPA, Trio't) tai niiden ja pienannosaineiden seoksia. Näin saadaan torjuttua pellolle mahdollisesti jälkitaimettuneet Aurea CL -yksilöt. Palko- ja nurmikasveilla voidaan käyttää Basagran-valmisteita.

5 FAKTAA

Puhdas ja kauppakelpoinen sato Clearfield-menetelmällä

Clamox on laajatehoisin rikkakasveihin – myös juolavehnään, hukkakauraan, ohdakkeeseen ja valvattiin

Clamoxia voidaan käyttää vain Aurea CL-kevätrypsi lajikkeelle

Clearfield Tuotantomenetelmästä on Suomessa usean vuoden hyvät kokemukset testitiloilta

Rikat torjutaan joustavasti rypsin 2-6-lehtiasteella, alkaen +5 °C

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita