Ravinteet talteen Livakalla

16.10.2012 // Martti Patokoski

Monipuolisen automatiikan ansiosta Livakka 16,5 -lietevaunu on helppo käyttää. Traktorin ohjaamoon sijoitetusta näytöstä kuljettaja saa kaiken tiedon koneen toiminnoista. Ohjautuvien telien avulla vaunu liikkuu nurmella kuin sukkasillaan.

Siikajokisella Jari Tyyskällä on vuosien kokemus Livakoista. Uusi huippuvarusteltu Livakka 16,5 -lietevaunu on ollut hänen käytössään vuoden ennen koneen virallista ensiesittelyä. LS- hydrauliikkaa hyödyntävään vaunuun  mahtuu lietettä 16,5 kuutiota. Tyyskä on osallistunut Livakan tuotekehittelyyn kokeilemalla kalustoa käytännössä ja antamalla palautetta valmistajalle.

Tyyskän käytössä koneen kehittämistarpeet selviävät nopeasti ja varmasti. Konetyyskä Oy urakoi lietelannan levitystä laajalti Siika­joella ja lähipitäjissä. Viime vuosina lietettä on levitetty vuosittain noin 1 000 hehtaarin alalle. Suuri työllistäjä on Tyyskän johtama vasikkakasvattamo Karinnuotta, jossa on paikat yli tuhannelle vasikalle.

Kaikki lietelanta levitetään multaimella nurmelle. Järeä kone liikkuu nurmella kuin sukkasillaan, sillä vaunu on varustettu ohjautuvalla telillä. Renkaat ovat 800 millimetriä leveät 34 tuuman vanteilla.­ Hän valitsi kaksi­akselisen, ohjautuva­telisen mallin, koska se painottaa traktoria riittävästi ja nurmen pinnan rikkoutuminen on vähäistä.

Tyyskä on tyytyväinen Livakkaan. Kone on helppo käyttää monipuolisen automatiikan ansiosta. Traktorin ohjaamoon sijoitetusta näytöstä kuljettaja saa kaiken tiedon koneen toiminnoista. Uudella ohjaimella lietevaunun toimintojen käyttäminen onnistuu helposti yhden joystickin avulla. Uusittu  hydrauliikka mahdollistaa traktorin kuormantuntevan hydrauliikkajärjestelmän täysipainoisen hyödyntämisen. Vaunun hydrauliikkatoimintojen liikenopeuksien säätäminen halutulle tasolle on helppoa, ja proportionaalisten liikkeiden ohjaaminen onnistuu hyvin tarkasti.

Muuttuvatilavuuksinen hydrauliikkapumppu ohjaa toiminnoille juuri sopivan määrän öljyä. Näin järjestelmä toimii taloudellisemmin ja vältytään muun muassa öljyn ylikuumenemiselta. Tyyskän mukaan pumppukuormain kuuluu nykyaikaiseen lietevaunuun. Hydraulikäyttöisellä pumpulla vaunun säiliö täyttyy kolmessa minuutissa. Nopeuden lisäksi pumppukuormain on helppokäyttöinen. Kuljettajan ei tarvitse laskeutua maahan täytön ajaksi. Pysäytysautomatiikan ansiosta säiliö täyttyy ilman kuljettajan valvontaa.

Tässä mallissa on vielä nivel­akselikäyttöinen purkupumppu, mutta syksyllä se muutetaan hydrauliseksi. Samalla myös näyttö ja koko tietokone  uusitaan.

Hydraulisessa purkupumpussa­ on monia etuja mekaaniseen verrattuna. Yksi merkittävimpiä on säädettävyys. Hyrdraulinen pumppu tekee määräsäätöä kierros­lukua muuttamalla. Huolto ­helpottuu, kun pumpusta jää  pois kuusi rasvauskohdetta. Myös käytettävyys paranee, kun kääntymistä rajoittava nivelakseli poistuu.

Tyyskän Valtra T162 Versu on oiva pari Livakan kanssa. Valtran hydraulipumppu pumppaa 160 litraa minuutissa, joten kuormauksessa moottorin kierroksiksi riittää 1 000 kierrosta minuutissa. Tyyskän mittauksen mukaan täytössä traktorin kulutus on noin kahdeksan litraa tunnissa. Keskikulutus lietteen ajossa on 15 litraa tunnissa.

Kaikki liete levitetään multaimella 5–10 sentin syvyyteen. ­Kaksoiskiekkovantaiden veto­vastus on kohtuullinen ja vannaskohtainen, hydraulinen painotus takaa laitteen kestävyyden ja luotettavuuden. Lietteen levitys nurmeen on nostanut nurmisadot aivan uudelle tasolle. Tyyskän mukaan multaus on hygieeninen ja ympäristö­ystävällinen tapa lannoittaa peltoa. Ravinteet sijoitetaan kasvien kannalta optimisyvyyteen, josta ne poistuvat sadon mukana.

Lietevaunun kehitystyö jatkuu.­ Syksyllä asennettava uusi tietokone tuo entistä enemmän tietoa kuljettajan käyttöön. Tietokone myös tallentaa koneen käyttö­historian täydellisesti. Kehitystyö koituu kaikkien Livakan käyttäjien hyödyksi.

 

Tyyskän Livakalla levitetään lietelantaa noin 1 000 hehtaarille vuosittain. Kaikki levitetään multaimella nurmen pintaan. Lietevaunun ”aivot” sijaitsevat harmaassa laatikossa koneen kyljessä. Syksyllä vaunuun tulee uusi tietokone, joka tallentaa koneen käyttöhistorian tarkkaan talteen.

  

Näyttö kertoo kaiken olennaisen koneen toiminnasta.

Livakan kaikki toiminnot hoituvat
yhdestä joy­stickistä.

Livakka 16.5 m3 multainvaunu

  • Tilavuus 16,5 kuutiometriä.
  • Ohjaava teli ADR:n valmistama.
  • Renkaiden kohdalla säiliössä upotukset.
  • Kuormauspumppu Mäki-Reini. 6” sivuasennuspumppu.
  • Öljyn tarve 70 litraa minuutissa 200 bar.
  • Pumpun teho max 12 000 litraa minuutissa.
  • Kaksoiskiekkovantaistossa riviväli 27 senttiä.
  • Joustovara 30 senttiä. Multain LHDD 6.
  • Jakolaite Harsø 8, ohjaus LS-hydrauliikalla CAN-väylän kautta.
  • Päisteautomatiikka, multaimessa vakiopainatussäädin, nopeuden ja peruutuksen mukaan automaattisesti lukittuva teli, lietteen määrän säätöautomatiikka, multaimen työ- ja kuljetusasentoautomatiikka.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita