Purkuelevaattori purkaa ongelman

19.03.2012 // Jussi Knuuttila

Ahti Ritola Jalasjärveltä on tarkka ostaja: ”En pidä tyrkyttämisestä kaupanteossa. Kaupat syntyvät, mikäli myyjä osaa ratkaista esittämäni ongelman.”

Ahti Ritola Jalasjärven Koskuelta pitää itseään epätavanomaisena kaupantekijänä. Hänestä myyjien ei tule aktiivisesti kaupata tavaroitaan. Kaupat syntyvät, mikäli myyjä kykenee ehdottamaan toimivan ratkaisun Ritolan esittämään ongelmaan. K-maatalous Saarnion konemyyjä Vesa Lehtolan kanssa ratkaisuja on usein löydetty.

Ritola kasvattaa teurasnautoja. Kasvatuspaikkoja on noin 600, kahdessa eri yksikössä. Naudat ovat ritiläkarsinoissa. Seosrehu tehdään ulkona, mutta se jaetaan kasvattamoiden ruokintapöydille kiskoruokkijalla. Kiskoruokkija lastaa itsensä kasvattamon sisäpuolelle asennetuilta täyttöpöydiltä. Ongelmana oli, että piti löytää menetelmä, jolla seosrehu saadaan helposti ja nopeasti täyttöpöydille. Lisävaatimuksena oli täyttöpöytien riittävä täyttöaste.

Ongelma ratkaistiin Ritolan ja Lehtolan yhteistyöllä siten, että valittiin seosrehuvaunuksi JF-STOLL VM 27-2. Vaunu varustettiin 220 senttimetriä pitkällä purkuelevaattorilla, joka asennettiin vaunun taakse.

E22-purkuelevaattori on luultavasti ainoa kysymykseen tuleva lisälaite, joka kykenee lataamaan täyttöpöydät riittävän täyteen. Sen ominaisuuksista tärkein on järeä hammashihnaveto. Se sallii suuren pyörimisnopeuden. Suuri pyörimisnopeus heittää seosrehun pitkällekin täyttöpöydälle.

Lujatekoinen vaunu

JF-koneet tunnetaan keveästä, mutta silti poikkeuksellisen kestävästä rakenteestaan. Seosrehuvaunut eivät tee tästä poikkeusta. Ritola sanoo huomanneensa, että monien vaunujen eniten kuluva kohta on purkuaukon reunoissa. Hänellä oli pitkään 22 kuutiometrin JF-STOLL-vaunu. Sen purkuaukko ja esimerkiksi sekoitusruuvien metalli olivat vaihtohetkellä täydessä kunnossa.

Kulutukselle alttiit kohdat, kuten ruuvit ja säiliön alaosa, on valmistettu kahdeksan millimetrin S500-kulutusteräksestä (ruuvin 1. kierros 15 mm). Sen kulutuskestävyys on kolminkertainen tavanomaiseen teräkseen verrattuna. Ritola odottaa useita palveluvuosia vaunulleen, vaikka seosrehua menee vaunun läpi noin 18 tonnia päivässä. Siitä kertyy 6,7 miljoonaa kiloa vuodessa.

Edellistä vaunua suurempi säiliö tuo joustoa töihin. Rehuseoksen teko ei enää ole tiukasti määrä­aikoihin sidottua. Seos tehdään, kun siihen on sopivasti aikaa.

Voima siirtyy suoraa reittiä voimanottoakselilta pystyille, kartion muotoisille sekoitusruuveille kulmavaihteiden kautta. Sekoitusruuvit on laakeroitu järeillä kartiorullalaakereilla. Tämä on tarpeellista varmuuden maksimointia, sillä JF-STOLL-seosrehuvaunujen sekoitusruuvit pyörivät tavanomaista rivakammin.

Langaton verkko säästää askelia

JF-STOLL-seosrehuvaunuissa on vakiovarusteena langaton Feed Manager -tiedonsiirto. Ritolan mukaan se säästää paljon askelia. Seosrehuvaunua kuormaavan Manitou-kurottajan ohjaamossa on päänäyttö kiinteästi asennettuna. Lisäksi ohjaamossa on seosrehureseptit.

Kuormausta tekevä tietää tarkkaan, kuinka paljon kutakin rehukomponenttia on lisätty. Kuormauskoneen ajometrit vähenevät, koska vaakanäyttö on aina näkyvissä, vaikka vaunua kuormattaisiin mistä suunnasta tahansa. ­Auringon heijastukset ja varjot eivät haittaa vaakanäytön lukemista.

Rehun tekijällä on käytössään langattomasti toimiva, siirrettävä vaakanäyttö. Tämä on Ritolan ruokintajärjestelmässä erityisen arvokas seikka. Vaunun perään asennetun purkuelevaattorin käyttäjä näkee koko ajan, kuinka paljon rehua on lastattu annostelupöydälle.

Vaakalaitteisto on mahdollista päivittää Pro Feed -tasolle koska tahansa. Sen myötä ruokintareseptit voidaan tehdä kotitietokoneella ja siirtää vaunuun. Toteutuneet ruokintatiedot ovat purettavissa takaisin tietokoneelle ruokinnan seurannan ja suunnittelun tueksi.

Impulse-sekoitus

JF-STOLL-seosrehuvaunujen sekoitus­periaate poikkeaa tavanomaisesta. Ruuvit pyörivät suhteellisen nopeasti. Tästä syystä ruuvi­pinnan nousukulmasta on tehty tavanomaista loivempi, jolloin sekoittavaa ruuvipintaa kertyy suhteellisen pitkästi. Suuresta pyörimisnopeudesta huolimatta rehu pysyy hyvin säiliössä, sillä sen nousunopeus on pieni.

Pitkä ruuvipinta antaa mahdollisuuden käyttää tavanomaista useam­pia teriä, jos siihen on tarvetta. Myös erikoispitkiä teriä on saatavana pitkän korsirehun silppuamiseen.

Näillä ratkaisuilla on saavutettu kaksi etua. Sekoitus on suuren pyörimisnopeuden ansiosta tehokasta mutta hellävaraista. Suuri pyörimisnopeus tyhjentää vaunun nopeasti kokonaan. Tällöin pilaantumisalttiita rehumöykkyjä ei jää säiliöön.

Tehokasta teurasnautojen kasvatusta

Ahti ja Sari Ritola ovat kasvattaneet teurasnautoja vuodesta 1994 lähtien, jolloin maidontuotannosta luovuttiin. Isännällä on takanaan 27 vuotta maatalousyrittäjänä. Tuotantoa on hiljalleen laajennettu nykyiseen 600 kasvatuspaikkaan. Viimeisin laajennus tehtiin 2006, jolloin rakennettiin toinen 300 teurasnautapaikan ritiläkarsinakasvattamo. Toiminta yhtiöitettiin jo vuonna 2005. Yhtiö sai nimekseen Pihaviriä Oy.

Ritola tunnetaan perusteellisena miehenä, joka käyttää paljon aikaa suunnitteluun. Niinpä hän sanoo erääksi motokseen ”Jos jokin asia on sata päivää mielessä, eikö sen silloin pitäisi jo tehdä”.

Jalasjärven kirkonkylään on matkaa 23 kilometriä. Se ei Ritolaa häiritse. Tiet, sähkö ja tietoliikenne on tietysti oltava käytettävissä.

Tilalla on yksi kokopäivätoiminen työntekijä, Jari Koivumetsä. Hänen työpäivänsä kuluvat enimmäkseen rehun valmistuksessa ja jaossa sekä eläinten hoidossa muutenkin.

Säilörehun tekee ajosilppuriurakoitsija Ossi Sillanpää siiloon asti. Siilojen täyttö ja tiivistys ovat talon väen hoidossa. Rehua tehdään yleensä ainakin kahteen siiloon yhtä aikaa, jotta tiivistämiselle jäisi tarpeeksi aikaa. Viime vuonna säilörehuala oli noin 120 hehtaaria.

Vilja ostetaan ja säilötään murskeviljaksi. Tilan oma ajoneuvovaaka on tässä iso apu. Rehukomponentteina on käytetty leipää, perunankuoria ja perunapulppaa. Eksoottisimmat ovat olleet suklaakonvehdit ja korppujauho.

– Iso teurassonni on nirso ruokittava, Ritola sanoo. Sonnin tehtävä on syödä, märehtiä ja nukkua. Jos sonneja makaa silmät auki eivätkä leuat käy, on syytä ryhdyttävä etsimään seosrehun koostumuksesta.

Purkukuvassa näkyy, kuinka vauhdikkaasti hammashihnaelevaattori heittää seosrehua.

Pitkän ja tehokkaan hammashihnaelevaattorin ansiosta täyttöpöytä saadaan täyteen.

Mukana kulkevasta langattomasta näytöstä on luettavissa sekoittimen painon vähennys purkutilanteessa. Järjestelmään voidaan ohjelmoida varoitusääniä, jotka ilmoittavat, koska haluttu annos on purettu.

Ahti Ritolalla ja konemyyjä Vesa Lehtolalla on takanaan 27 vuotta yhteistyötä. Yhteistyö toimii yleensä siten, että Ritola esittää ongelman, ja Lehtola hakee siihen ratkaisun.

FAKTAA:

  • JF-STOLL VM 27-2.
  • Tilavuus 27 kuutiometriä.
  • E22-purkuelevaattori, hammashihnaveto, suuri heittopituus.
  • Impulse-sekoitus: suuri pyörimisnopeus, hyvä sekoitus, pieni rehun nousunopeus, täydellinen tyhjeneminen.
  • Feed Manager: ajantasainen punnitustieto sekä kuormauskoneessa että kannettavassa päätteessä. Voidaan päivittää Pro Feed -tasolle.
  • Kuluvat kohdat, kuten ruuvit, säiliön alaosa ja purkuaukon reunat S500 erikoisterästä = kolminkertainen kulutuskestävyys ja kevyt vaunu.
  • Teliakselisto.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita