Peto lavetiksi

05.02.2012 // Jussi Knuuttila

K-maataloudesta saa nyt myös Predator-koneenkuljetuslavetteja. Kai Latvala Kurikasta on yksi ensimmäisistä Predatorin hankkineista. Käyttöä riittää, sillä Latvala urakoi kolmella kaivinkoneella.

Kai Latvalaa miellyttää Predatorissa lukuisat pienet yksityiskohdat, joita puuttui hänen edellisestä lavetistaan. Hydraulisesti käsiteltävät lastausrampit ovat mainiot.

– Edellisen lavetin jousikeventeiset rampit toki toimivat, mutta joskus niiden nosto aiheutti turkasesti juoksentelua traktoriin ja takaisin. Koneista tippunutta maata sai usein lapioida rampeilta, jotta ne jaksoi nostaa kuljetusasentoon.

Myös LED-valot saavat kiitosta. Niiden tärkein etu on tärinän ja kosteuden sietokyky. Virran kulutus on niin pieni, että suuntavilkun merkkirele ei reagoi siihen lainkaan.

Helppokäyttöinen nostohydrauliikka

Kolmiakselisen lavetin etummainen akseli nousee ylös hydrauliikalla. Latvalan mukaan tämä on iso asia etenkin talvella.

– Vetotraktorin kulku tehostuu, kun akseli nostetaan ja traktorin taka-akselille tulee lisää painoa. Nostohydrauliikan sivutuotteena etummainen akseli on saanut nestejousituksen. Vaunun etuosassa olevasta mittarista kuljettaja näkee jousituksessa kulloinkin vaikuttavan paineen.

Takimmaisissa akseleissa on lehtijouset. Renkaiden nopeusluokka on 100 kilometriä tunnissa. Niiden vaihtoa helpottaa sivupalkkeihin renkaiden kohdalle tehdyt kaaret. Jousitettu vetoaisa auttaa tasaamaan menoa.

Reunaesteet välttämättömiä

Latvalan mielestä lavan päälle asennettavat reunaesteet ovat välttämättömät. Ne eliminoivat tela-alustaisen kaivurin vaaralliset sivuluisut täysin. Telojen ja alustan välinen kitka voi olla melko olematon tietyissä talvisissa oloissa. Lankkulava on Latvalan mielestä rakolavaa parempi, sillä se mahdollistaa runsaasti muitakin kuljetuksia.

Predatorin kestävyydestä Latvala suostuu sanomaan vain sen, että rakenne vaikuttaa järeältä, eikä rikkoutumisia ole toistaiseksi sattunut. Puolen vuoden kokemukset eivät hänen mielestään muihin kommentteihin oikeuta.

 

Predator

Valmistuspaikka Pohjois-Irlanti
Kantavuudet 15–22 tonnia
Akseleita 2–3 kpl
Renkaat 215/75/17,7 J-renkaat, 100 km/h
Sidontakoukut 6 paria
Lavan korkeus 91,5 cm
Lavan pituus maksimi 12,5 metriä, pituus valittavissa 30 cm:n välein
Lavan pohja 50 mm lankku, painekyllästetty
Vetoaisa jousitettu
Jarrut hydrauliset, seisontajarru räikkäkytkimellä

Lisävarusteet:

  • Lisäpituus, +/-30cm
  • Hydrauliset 4-palkkiset rampit
  • Teleskooppiset levitysosat 260 cm->310
  • LED-valot
  • 200 mm reunapalkit
  • Pyörien kaaret reunapalkkiin
  • Pyörivä vetosilmukka, ei säädettävä
  • Paalivarustus, lavan tasoituskolmio
  • Nostettava, hydraulisesti jousitettu etuakseli

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita