Öljyä rattaille

19.03.2012 // Ari Virtanen

Öljykasvien viljelyalan vuosittainen vaihtelu on huomattavasti suurempaa kuin muilla pääviljelykasveilla, vaikka öljykasvien viljelyn kannattavuus ei ole suuresti vaihdellut vuodesta toiseen. Kylvöalaennusteiden mukaan öljykasviala olisi tulevana kesänä taas laskussa. Tehdäänkö öljykasvien viljelypäätökset edellisen kesän sääolojen perusteella?

Tehdessään viljelypäätöksen viljelijä tekee aina sijoituksen, jolle hän odottaa tuottoa. Kasvukauden aikana tehdas eli pelto tuottaa sijoituksen pääoman eli sadon. Tehtaan tuottamaan määrään ja laatuun vaikuttaa tehtaan – siis pellon – kunto, jota viljelijä voi parantaa esimerkiksi kalkituksella.

Tehtaan työläisiin viljelijä voi vaikuttaa hyvin paljon. Näitä työläisiä ovat asetetut panokset eli lajike, siemen, lannoitus ja kasvinsuojelu. Sitten on se asia, johon ei voi vaikuttaa ja jota ei voi edes pitkälti ennustaa, eli sää.

Sää vaikuttaa välillisesti myös tuholais- ja tautitorjunnan tarpeeseen. Viljelijän ammattitaidolla pääoma puidaan talteen toivottavasti hyvän sään aikana syksyllä. Pääoma on siis varastossa ja sijoituksen realisointi on käsillä. Oikean myyntiajan päättäminen vaatii taas ennustajan lahjoja. Myyntiaikaan liittyvää riskiä voi pienentää ajallisella hajauttamisella eli myymällä sato osissa eri aikaan, mikä toki vaatii riittäviä satomääriä.

Viljelijäyrittäjän pitkän tähtäimen toimeentulo vaatii riittävää tasaista tulovirtaa. Kuten pörssissä, myös maataloustuotemarkkinoilla huippukurssiin myyminen on lottopotin metsästystä. Kaiken lisäksi pitäisi vielä olla se oikea osake eli tuote myynnissä. Ei siis kaikkia munia samaan koriin!

Öljykasvien viljely vaatii viljelykierron vuoksi pitkäjänteistä suunnittelua. Historiallinen tuotto ei ole takuu tulevasta, mutta sen perusteella näyttäisi, että nimenomaan öljykasvit voisivat olla se perusviljelykasvi, jonka tulisi kuulua koko ajan viljelijän sijoitusstrategiaan. Ainakaan edellisen kesän säällä ei ole mitään vaikutusta tulevan kesän säähän, vaikka nyt monet viljelijät ovatkin luopumassa öljykasvien viljelystä edellisten vuosien sään perusteella.

Rypsi vai rapsi

Suomi on rypsinviljelyn suurvalta. Rypsi tulee olemaan myös jatkossa tärkein öljykasvimme, ellei rapsin kasvuaika lyhene rypsin tasolle. Rypsin aikaisuus lisää viljelyvarmuutta ja mahdollistaa öljykasvin viljelyn suuressa osassa Suomea.

Eteläisessä Suomessa rapsin suurempi satopotentiaali kannattaa hyödyntää. Rapsi voidaan kylvää rypsiä aikaisemmin. Rypsin itämistä varten maan lämpötilan pitäisi olla +6 astetta. Rapsin varsisto on rypsiä vahvempi. Rypsin oikea-aikainen puinti ei ole yhtä tarkkaa kuin rapsin, sillä rapsi varisee rypsiä herkemmin.

Hyviä rypsi­vaihtoehtoja

Rypsinviljelyyn tuottoisa vaihtoehto on SW Petita -rypsi. Petitan vahvuutena ovat sekä korkea sato että öljypitoisuus, joka jatkossakin näkyy tilityshinnassa. Itse asiassa öljypitoisuuden merkitys vain kasvaa ainakin Mildolan tulevan kauden hinnoittelussa.

Uutena lajikkeena markkinoille tulee Aurea CL, joka on markkinoiden ainoa Clearfield-rypsilajike. Aurea CL on myös rypsilajikkeista aikaisin. Clearfield-viljelyssä ratkaisee kokonaisuus: Auera CL -lajike, Clamox-rikkakasviaine ja Dash-kiinnite tuottavat yhdessä puhtaan sadon. Rypsisadon puhtaus korostuu myös ensi kauden hinnoittelussa. Lue lisää Clearfieldistä edellisestä Maatilan Pirkka -lehdestä tai osoitteesta
www.k-maatalous.fi.

K-maatalouksien myynnissä on myös SW Rebus -rypsilajike. Rebus kestää melko hyvin möhöjuurta, joten se tuo lisää mahdollisuuksia rypsinviljelyyn. Rebuksen varrenlujuus on erinomainen.

Hybrideistä satoa ­­ ja varmuutta

Kevätrapsin viljelyalan kasvun ­takana on parantunut lajikevalikoima. Esimerkiksi Tamarinin ­satotasot ovat olleet parikymmentä prosenttia vanhaa Sponsoria suuremmat, vaikka Tamarin onkin pari päivää aikaisempi. Tamarin on perinteinen avoimesti pölyttyvä lajike.

Aikaisempi vaihtoehto rapsin viljelyyn on Ilves, jonka öljypitoisuus on erittäin korkea. Ilves pärjää satoisuudessa varsinkin toisella viljelyvyöhykkeellä.

Kevätrapsien lajikelistalle marssii nyt vuosittain uusia hybridilajikkeita. Ruotsalainen Brando on hybridilajike. Se on lajikeluettelossa olevista lajikkeista satoisin. Hybridilajikkeiden vahvuuksia ovat nopea kasvuunlähtö ja ”lujatekoisuus” eli ne tuntuvat kestävän huonojakin olosuhteita hyvin. Brando on näyttänyt vahvuutensa etenkin kuumina kesinä.  

Hybridien siementuotanto vaati erikoistekniikkaa ja siksi hybridien siemen onkin tavanomaista kalliimpaa. Brandon siemen voi tämän lehden ilmestymisen ­aikaan olla loppuunmyyty. Hybridilajikkeiden siemen on jatkossakin tuontitavaraa, joten tee siemen­tilauksesi ajoissa.

Vihervakka Oy:lla on otettu käyttöön täysin uusi öljykasvien eräpeittauslaitteisto ja automatisoitu lavauslaite.

 

Parempaa laatua öljykasvien peittaukseen

Vihervakka Oy Pöytyällä kunnostaa, peittaa ja pakkaa K-maatalouden rypsin ja rapsin siemeniä. Tällä kaudella Vihervakassa on otettu käyttöön Rosengrenin valmistama täysin uusi öljykasvien eräpeittauslaitteisto ja automatisoitu lavauslaite. Uudella laitteiston ja uudentyyppisen talkin ansiosta peittauksen laatu paranee entisestään ja siemenen ulkonäkö paranee.

K-maatalouden myynnissä on tällä kaudella sekä vanhalla jatkuvapeittauslaitteella että uudella laitteella peitattua siementä. Tästä syystä kiertokokeet kannattaa rypsin ja rapsin siemenille tehdä huolella, koska juoksevuudessa on entiseen verrattuna merkittävä ero.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita