Koetilan kesä

01.10.2012 // Marjo Serenius

Vaikka kesä 2012 tuntui viileältä, se noudatti kuitenkin lämpö- ja sadekertymältään 20 vuoden keskiarvoja. Kesän säät olivat otollisia kasvitaudeille, joten hyvä kasvitautisuoja oli tarpeen. Uusi SW Mitja -ohra kesti hyvin kasvukauden lakoutumatta ja sato täytti odotukset. Muista uutuuksista Bettina -kaura ja Caspian -hybriruis täyttivät odotukset koeruuduilla.

Kahden lämpimän kasvukauden jälkeen lämpö­tilaltaan ja sademäärältään keskimääräinen kasvukausi tuntuikin jopa viileältä. Kesä 2012 noudatti kuitenkin lämpö- ja sadekertymältään 20 vuoden keskiarvoja. Kevätkylvöille päästiin maatilalla hyvissä ajoin (30.4.) ja viljakokeet kylvettiin 7. ja 8.5. Öljykasvien koekentät kylvettiin puolestaan 15.5.

Satoisia lajikeuutuuksia

Lajikeuutuuksista oli siemenlisäyksessä koetilalla muun muassa SW Mitja -ohra, joka kylvettiin ensimmäisten joukossa. Uusi kaksitahoinen ohra kesti hyvin kasvukauden lakoutumatta ja sato täytti odotukset. Muista uutuuksista Bettina -kaura ja Caspian -hybriruis täyttivät odotukset koeruuduilla. K-maatalouden valikoimassa on tällä hetkellä koetulosten perusteella satoisimmat lajikkeet niin kaurassa, kevätrapsissa, syysvehnässä kuin 2- ja monitahoisissa ohrissakin.

Kasvitauteja

Ensimmäiset kasvitautien oireet olivat nähtävissä jo kesäkuun alussa. Tuolloin rukiissa esiintyi härmää ja alkavia lehtilaikkutautien oireita. Kesän säät olivat otollisia kasvitaudeille. Pitkästä aikaan ­keltaruosteen ensimmäiset oireet nähtiin juhannuksen jälkeen syysvehnällä. Keltaruostetta seurasi ruskearuoste. Kevätviljoissa oli kaikenlaisia lehtilaikkutauteja ja punahomeen tartuttamia yksittäisiä jyviä sekä kokonaisia tähkiä. Kevätrypsissä pahkahome levisi tehokkaasti lakoonnuttaen ja tuleennuttaen kasvustoa ennen aikojaan. Sanomattakin on selvää, että tänä vuonna kasvitautiruiskutuksista sai varmasti rahansa takaisin sadon määrässä ja laadussa.
Koetilan kesään pääsee tutustumaan vielä K-maatalouden Facebook-sivujen ja Youtube-videoiden avulla.

5 FAKTAA

  • Kylvöt alkoivat 30.4.
  • Hauhon kesäsää noudatti keskiarvoja
  • Lajikeuutuudet täyttivät odotukset
  • Paljon kasvitauteja tänä kesänä
  • Koetilaan pääsee tutustumaan myös Facebookin ja Youtuben kautta 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita