Koeruudut kertovat

25.09.2012 // Maria Munck

Viljelyohjelmapäivää Hauhon koetilalla vietettiin aurinkoisissa merkeissä. Vierailijoita saapui paikalle lähes 500 tutustumaan uutuuksiin niin pelloilla kuin näyttelyhalleillakin. Koeruutukierroksella sai omin silmin todeta kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden vaikutuksen.

Koeruudut K-maatalouden koetilalla Hauholla levittäytyivät pelloille kuin kaunis tilkku­täkki. Se on näky, jota monet kävijöistä eivät voineet olla ihailematta.

Koeruutuja pääsi kiertämään ohjatulla kierroksella Viljelyohjelmapäivillä 31. heinäkuuta. Vielä tunti tapahtuman virallisen loppumisen jälkeen koealueilla oli vierailijoita. Erityistä kiinnostusta herätti Clearfield-tuotantomenetelmä ja viljelyohjelmakokeet.

Tänä vuonna koetilan kokeet onnistuivat hyvin. Kesän sää vaati ainakin kelta- ja ruskearuosteentorjuntaa, vaikka Hauho suurimmilta sateilta säästyikin.

3 000 koeruutua

Koetilalla on yhteensä lähes 3 000 koeruutua. Koeruutumäärästä suurin osa on lajikekokeita, joilla testataan uusia Suomen viljelyoloihin soveltuvia lajikkeita.

Tilalla testataan myös kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita, ja lisäksi tehdään MTT:n virallisia viljelyarvokokeita.

K-maatalouden viljelyohjelmia testataan 152 koeruudulla. Viljelyohjelmakokeissa testataan parhaita ja taloudellisesti kannattavimpia lannoitus- ja kasvinsuojeluvaihto­ehtoja eri lajikkeille, myös uusille. Monivuotisten lajikekokeiden yhdistäminen kasvinsuojeluaine- ja lannoituskokeisiin koetilalla auttaa uusien viljelyohjelmien kehittämisessä.

Koeruuduista on helppo omin silmin nähdä, miltä kasvusto näyttää, kun se on saanut vain minimikäsittelyn verrattuna siihen, miltä se näyttää, kun kasvinsuojelusta on huolehdittu.

Uutuudet onnistuneet hyvin

K-maatalouden tämän vuoden uutuuslajikkeita ovat kaksitahoinen ohra SW Mitja, kaura Bettina ja hybridiruis Caspian.

Sereniuksen mukaan korrensääde on ollut syysviljoilla, etenkin rukiilla, tarpeen tänä vuonna. Korrensääteen vaikutus näkyy myös uuden ohralajikkeen SW Mitjan koeruudulla. Minimipanostusruudulla tähkien korkeudet vaihtelevat selvästi käsiteltyä enemmän.

Kolmen viimeisen vuoden aikana on kansalliselle lajikelistalle saatu kaikkiaan 13 uutta kasvilajiketta.

Uudet koneet näytillä

Koeruutujen lisäksi näytelyhallien ulkopuolella pääsi tutustumaan uusimpiin Massey-Ferguson- traktoreihin ja Claas-puimureihin. Monet isännät ja pikkuisännät eivät voineet vastustaa kiusausta kiivetä isoimpien koneiden hytteihin istumaan.

Hallien sisällä esiteltiin muun muassa pieni, käsikäyttöinen, murskaava Wile-viljankosteusmittari.

Clearfield kiinnosti

Valitettavasti myös tänä vuonna öljykasvit ostoittautuivat hankalaksi viljelykasviksi monelle viljelijälle. Apua siihen luvataan Clearfield-menetelmällä. Tuotantomenetelmä perustuu poikkeuksellisen tehokkaaseen herbisidiin, Clamoxiin ja Helsingin yliopiston kanssa kehitettyyn kevätrypsilajike Aurea CL:ään.

Aurea CL on ainoa Clamoxia kestävä ke­vä­t­­rypsi­lajike.­ Clamox-käsittely tuhoaa rikat ja varmistaa rypsin kasvuun lähdön. Ero oli tosiaan huima minimi­panostusruudun ja Aurea CL+Clamox -ruudun välillä. Käsittelyruutu on lähes puhdas rikkakasveista, kun taas viereisellä minimiruudulla rehottaa kauraa, jolla imitoidaan hukkakauraa, sekä pihatähtimöä.

Ensi kesänä juhlitaan pyöreitä

K-maatalouden koetila on perustettu Hahkialaan Hauholle vuonna 1963. Ensi vuonna tulee siis 50 vuotta täyteen koetoimintaa ja neuvontaa K-maatalouden koetilalla. Juhlavuosi tulee näkymään myös viljelyohjelmapäivänä.
 

Hauhon koetilan koeruutuja pääsi kiertämään ohjatulla kierroksella.

Claas tiukassa syynissä.

      

Caspian-hybridiruis uutuus                     SW Mitja -ohra uutuus

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita