Ketterää kuormausta

13.04.2012 // Staffan Björkell

Massey Ferguson 5450 on nelisylinterinen traktori sadan hevosvoiman kokoluokassa. Mitä teknisiä ominaisuuksia siinä on, ja miten hyvin se soveltuu lumitöihin? Otimme tästä selvän helmikuun alun vaativissa suomalaisissa talviolosuhteissa. Testiajankohtana elohopea painui -30 celsiusasteeseen.

Aamu on hyytävän kylmä, ja minulla on ollut moottorilämmitin päällä MF 5450:ssa muutaman tunnin ennen kuin lähden käynnistelemään sitä. MF 5450 on nelisylinterinen traktori siinä joustavassa ja suositussa keskikokoluokassa, jonka traktoreita on lähes joka maatilalla. Osassa maatiloja se on tilan suurin traktori, muilla se saattaa esimerkiksi olla tilan kakkostraktori.

Oli miten hyvänsä, keskikokoluokan traktorit ovat hyvin joustavia, ja tästä MF 5450 ei ole mikään poikkeus. Sen 107 hevosvoimaa, Dyna-4-vaihdelaatikko ja etukuormaaja tekevät siitä sopivan miltei kaikkiin maatilan töihin.

uudistettu voimansiirto

Massey Ferguson ja Konekesko ovat lanseeranneet neljä uutta mallia 5400-sarjassa: 5420, 5430, 5440 ja MF 5450. Traktoreiden enimmäisteho on 82–107 hevosvoimaa ja suurin vääntömomentti 346–416 newtonmetriä. Traktorin vaihteisto ja voimansiirto on uudistettu ja tehohäviöitä onnistuttu näin pienentämään. Voima saadaan nyt tehokkaammin sekä renkaisiin että voimanottoon.

Traktori tuntuu virkeältä ja reagoi käskyihin nopeasti. Konepellin alla on Perkinsin luotettava ja taloudellinen, 4,4 litran mekaanisella ruiskutuksella varustettu moottori.

Perkinsin tämän kokoluokan moottorit ovat tunnettuja siitä, että ne käynnistyvät ja toimivat hyvin talviolosuhteissa. MF 5450 lunastaa odotukset myös tässä kohtaa.

Ainutlaatuinen viisto konepelti

5400-sarjan uusissa malleissa MF-mallien tuttu viisto konepelti kuuluu vakiovarustukseen. Sen muotoilua on kuitenkin muutettu jonkin verran. Viisto konepelti on suomalaisilla traktorimarkkinoilla myytäville malleille ainutlaatuinen ominaisuus, joka helpottaa etukuormaajan tai etunostolaitteen kanssa tehtäviä töitä huomattavasti. Traktoriin kytketyt työvälineet näkyvät hyvin ja ajajan paikalta on hyvä näkyvyys työmaalle.

Hytin muotoilu kaiken kaikkiaan antaa ajajalle avoimet näkymät sekä eteen- että taaksepäin. Konepelti avautuu kätevästi yhdessä osassa, minkä ansiosta huoltotoimenpiteet, kuten öljyn tarkistus, jäähdyttimien ja ilmansuodattimen puhdistus, on helppo tehdä. Konepelti avautuu helpolla kädenliikkeellä.

Monipuolinen suunnanvaihtovipu

5400-sarjan traktoreissa on uusi Dyna-4-vaihdelaatikko vakiovarusteena. Vaihdelaatikossa on neljä powershift-vaihdetta neljällä ­alueella, eli 16 vaihdetta eteenpäin ja 16 vaihdetta taaksepäin. Kaikkia vaihteita voi vaihtaa kytkimeen koskematta. Aluevaihteissa on niin kutsuttu robottitoiminto.

Suunnanvaihtovipu Power Control on ratin lähellä, ja se on kätevä työväline. Sillä voi paitsi vaihtaa ajosuuntaa, myös vaihtaa vaihteita sekä lisäksi vapauttaa veto nostamalla vipua, mikä on kätevää esimerkiksi, kun tehdään töitä etukuormaajalla. Sivupaneelin potentiometristä voi säätää suunnanvaihdon reaktionopeutta portaattomasti ajon aikana.

Työtehoja etukuormaajalla

Taka-akseli ja hydrauliikka ovat uudistuneet täysin. Nostolaitetta ohjataan sähköisesti, ja sen enimmäisnostokapasiteetti on 4 300 kiloa. 5400-sarjan traktoreihin saa hydrauliikan, jonka kapasiteetti on sata litraa minuutissa ja joka tehostaa ja nopeuttaa etukuormaajan kanssa tehtäviä töitä.
Lumikasat ovat helppo nakki 5450:n lumikauhalla varustetulle etukuormaajalle. Etukuormaajan ohjaussauva on pienikokoinen, ja sitä käytetään peukalolla ja etusormella.

Aiempaa pienempi kääntösäde

5400-sarjan uusissa malleissa koko etuosa on uudistettu. Tämän ansiosta eturenkaat pääsevät kääntymään enemmän, mikä pienentää kääntösädettä. MF 5450 on itse asiassa hyvin ketterä ja siksi oikein hyvä juuri etukuormaajatraktorina. Osin tämä johtuu tehokkaasta hydrauliikasta, mutta osin myös siitä, että traktori pystyy niin tiukkoihin käännöksiin.

5400-sarjan mallit voidaan myös varustaa uudella integroidulla etunostolaitteella. Se on kompakti eikä haittaa traktorin kääntöominaisuuksia. Etunostolaitteeseen kytkettävät työkoneet ovat siis lähellä itse traktoria.

MF5450 on ketterä etukuormaintraktori. Se sopii ominaisuuksiensa puolesta useimpiin kotieläin- ja viljatilojen töihin. Erityisen sovelias se on etukuormaajatraktoriksi.

MF 5450 on myös ketterä vetotraktori. Continentalin karkeapintaisilla 16.9R38- ja 13.6R38-renkailla traktori saa hyvän ajotuntuman
tiehen talvisaikaan.

Etukuormaajan ohjaussauva on pienikokoinen, ja sitä käytetään peukalolla ja etusormella.

Konepelti avautuu yhdessä osassa, minkä ansiosta huoltotoimenpiteet, kuten öljyntarkistus sekä jäähdyttimien ja ilmasuodattimien puhdistus, on helppo tehdä.

Esko 3291-lumilingon kanssa MF 5450 on kova kortti lumea vastaan taistellessa.

5 FAKTAA

  • MF lanseeraa neljä uutta mallia: 5420, 5430, 5440 ja 5450.
  • Traktorin vaihteisto ja voimansiirto on uudistettu ja tehonmenetyksiä on näin onnistuttu pienentämään. Voima yltää nyt tehokkaammin sekä renkaisiin että voimanottoon.
  • Dyna-4-vaihdelaatikossa on neljä powershift-vaihdetta neljällä alueella, eli 16 vaihdetta eteenpäin ja 16 vaihdetta taaksepäin. Kaikkia vaihteita voi vaihtaa kytkimeen koskematta.
  • 5400-sarjan traktoreihin saa hydrauliikan, jonka kapasiteetti on sata litraa minuutissa.
  • Traktorin kääntösäde on pieni, koska pyörillä on hyvin tilaa kääntyä.

Uudet huoltosopimukset helpottavat traktorinomistajan arkea

Massey Ferguson –traktorien omistajille on tarjolla nyt entistä vaivattomampia tapoja huolehtia vastahankitusta traktoristaan.

– Tarve huoltosopimuksiin lähti siitä, että asiak­kaat haluavat varmistaa kustannustehokkaan huoltopalvelun saatavuuden sekä traktorinsa käyttövarmuuden, kertoo Konekeskon ­kehitys- ja laatupäällikkö Arto Laitila kertoo.

– Huoltopakettiin sovitaan kiinteä kuukausiveloitus, joten kulujen seuranta helpottuu. Lisäksi asiakas tietää, että huolto- ja korjaustöissä käytetään vain testattuja, alkuperäisiä MF-varaosia ja valmistajan hyväksymiä voiteluaineita.

Paketissa määräaikaishuollon kulut sovitaan kuukausiveloitukseksi asiakkaan valitsemalle käyttötuntitasolle. Huoltosopimus on kolmevuotinen, ja valittavana on neljä käyttötuntivaihtoehtoa: 800, 1 600, 2 800 tai 3 600 tuntia asiakkaan tarpeen mukaan.

Sopimus voidaan päivittää seuraavalle käyttötuntitasolle, mikäli ensin valittu tuntimäärä ylittyy kesken sopimuskauden. Huoltosopimusta voidaan myös laajentaa kattamaan mahdolliset korjaukset.

Valittavana on kaksi vaihtoehtoa: MF CARE tai MF CARE +.

MF CARE
Huoltopalvelu kattaa valmistajan mukaiset määräaikaishuollot ja tarkastukset niihin kuuluvine varaosineen ja nesteineen valitsemallasi käyttötuntitasolla.

MF CARE +
Laajennetun käyttöturvan MF CARE + -huoltopalvelu kattaa määräaikaishuoltojen lisäksi toisen ja kolmannen vuoden käyttöturvan. Laajennettu käyttöturva kattaa traktorissa ilmenevien vikojen ja vaurioiden korjaamisen tarvittavine varaosineen ja nesteineen, korjauskohtainen omavastuu on 400 euroa (alv 0 %).

Tarkemmat tiedot sopimuksesta ja mallikohtaisesta hinnoittelusta sekä sopimusehdoista alueel­lisilta Massey Ferguson -myyjiltä. Huolto- ja korjaustöissä palvelevat valtuutetut Massey Ferguson-huoltoammattilaiset ympäri Suomen.

Yhteys- ja lisätiedot:
www.konekesko.fi/mfsopimukset.
 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita