Keskipakolevitin punnitsee ja säätää

18.03.2012 // Jussi Knuuttila

Bøgballen keskipakolevittimet ovat jatkuvasti parantaneet tuloksiaan kansainvälisissä testeissä. Erityisen mairittelevaa on, että ne ovat pärjänneet myös vaativissa DLG:n testeissä. Levitystasaisuudesta kertova vaihtelukerroinprosentti on usein ollut keskimäärin kuusi prosenttia, joskus jopa alle, kun normien mukainen vaatimus tasaisuudelle on alle ­15 prosenttia.

Bøgballen vaaka-antureilla varustetut levittimet edustavat Bøgballen tuotekehityksen huippua. Niissä on täysin automaattinen Calibrator Zurf, punnitus- ja ohjaus­järjestelmä. Ajantasaiseen, jatkuvaan punnitukseen perustuva levitysmäärän säätö tekee työstä tarkkaa. Kuljettajan ei tarvitse hermoilla levitysmäärän kohdalleen osumista, Calibrator Zurf tekee sen itse. Levitystarkkuuden ja tasaisuuden perustana on ajonaikainen lannoitteen täysautomaattinen kalibrointi­toiminto.

Vaakamallisenkin levittimen ohjaimeen voidaan syöttää lannoitteen kalibrointiarvo Bøgballen tietokannasta. Calibrator Zurf pitää levitysmäärän aina oikeana. Mahdollisesti tarvittava hienosäätö tehdään painonapeilla ajon aikana. Lannoitussuunnitelma voidaan tehdä myös etukäteen. Toteutuneet levitysmäärät voidaan siirtää USB-­tikulla takaisin kotitietokoneelle lohkokirjanpitoa varten. Myös L2-sarjassa on vaa’alla varustettu edullinen levitinmalli.

Tuotepäällikkö Ilari Pesola kannustaa ilman vaakavarustusta olevien mallien omistajia kiertokokeen tekoon, sillä se sujuu alle kahdessa minuutissa. Itse näytteenotto kestää 30 sekuntia. Näytteen painosta voidaan laskea lukuarvo, jolla levitysmäärän säätö saadaan kohdalleen.

M-sarjan levittimissä on 240 tai 290 cm leveät säiliöt. M-sarjan kaikissa levittimissä on neljän toiminnon Quadro-järjestelmä: Trend-normaali ja Trend-päiste­levitys, mahdollisuus manuaalisen kiertokokeen tekoon ja säiliön lopputyhjennykseen.

Työleveyttä säädetään kallistuskulmamittarin avulla eikä muita säätöjä tarvita. Karistimet on suojattu lannoitteen painolta suojakartioilla. Tämä vähentää lannoiterakeiden murskautumista ja varmistaa tasaisen virtauksen syöttöaukoille.

Säätöjärjestelmä ylläpitää automaattisesti lannoitteen pudotuskohdan lautaselle oikeana. Levityskuvio pysyy tasaisena määrästä ja ajonopeudesta riippumatta.

Tarkkuutta ilman punnitusta

Bøgballen L1- ja L2-sarjan keskipakolevittimissä on 210 cm leveä säiliö. Säiliötilavuudet ovat kahden tai kolmen suursäkin vetoiset. Myös L2-sarjan koneet voidaan varustaa punnitusjärjestelmällä.

Ilman vaakaa olevissa L-sarjan levittimissä käytetään S-indicator-kiertokoevarustusta. Siinä lannoitetta valutetaan 30 sekuntia mitta-astiaan ja tulos punnitaan. Yksinkertaisella laskutoimituksella löytyy oikea säätövivun asento.

Syöttöluukkujen avaus ja sulku tehdään traktorin ohjaamosta hydraulisylinterillä. Ajonopeus ja levitysmäärä ovat vapaasti valittavissa. Normaalissa peltolevityksessä levityslautaset pyörivät toisiaan kohti ja levittävät lannoitteen kahtena päällekkäisenä puoliympyränä.

Trend-päistelevitystoimintoa käytetään pellon reunoilla, jolloin lautasten pyörimissuunta käännetään. Lannoite leviää kahtena erillisenä levityskuviona koneen molemmille puolille. Heittopituus jää noin puoleen normaalista. Tämä varmistaa tarkan ja tasaisen lannoitteen levityksen päisteissäkin.

Tarjolla on myös vaihtoehto, jossa levittimen toinen puoli voidaan lisävarustein sulkea. Vaihtoehto on kätevä, kun levitys on tehtävä erityisen tarkkarajaisesti esimerkiksi vesistöjen rannoilla.

Ilman vaakaa oleviin levittimiin on lisävarusteena tarjolla Calibrator Icon -ohjain. Siinä tiedot siirretään sarjakaapelilla. Kiertokoe ja levitysmäärän säätö sujuvat samaan tapaan kuin Bøgballe M-sarjan koneissakin.

Bøgballen karistimien päällä on suojakartiot. Ne vähentävät lannoiterakeiden murskautumista ja varmistavat tasaisen virtauksen syöttöaukoille.

Bøgballen normaali levityskuvio syntyy näin…

… ja reunalevitys näin, lautasten pyörimissuuntaa vaihtamalla. Lisävarusteilla levittimen toinen puoli voidaan sulkea, kun tarvitaan erityisen tarkkarajaista jälkeä.

Faktoja L-sarjasta

  • Säiliötilavuudet ovat 1 425 ja 2 050 litraa.
  • Trend-reunalevitystekniikka.
  • Helppo kiertokokeen teko S-indicator-­kiertokoevarustuksella.

Faktoja M-sarjasta

  • Säiliötilavuudet ovat 1 250–4 050 litraa.
  • Mallimerkintä W tarkoittaa, että levittimissä on punnitusjärjestelmä.
  • Calibrator Zurf -ohjain säätää levitys­määrää vaaka-anturien antaman tiedon perusteella.
  • Levitystasaisuuden vaihtelukerroin­prosentti on ollut keski­määrin lähellä kuutta prosenttia.
  • Kuljettajan huoleksi jää ajo­­linjojen valinta.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita