Johtotähtenä tuottavuus

09.01.2012 // Tuomas Rytky, iStockphoto

Klapikoneiden tuottavuudessa kyse on siitä, kuinka paljon poltettavaa kone tekee tunnissa. Easy 38 - klapikoneessa piilotyön osuutta on vähennetty ja toimintoja yksinkertaistettu. Uudistusten ytimessä on käyttäjäystävällisyys.

Klapikoneesta syntyvän pilkkeen määrään vaikuttavat puunrungon läpimitta ja laatu, klapin koko ja se, kuinka jouhevasti puita siirtyy syöttökuljettimelle. Tehokaskaan kone ei pääse kiitettävään tuotokseen, jos koneen puhdistaminen ja huolto ovat vaikeita ja usein toistuvia rutiineita, piilotöitä. Vielä huonommaksi tulos jää, jos koneen käyttövarmuus ei ole hyvä ja käyttäjän aika kuluu remontoidessa tai varaosia tilaillessa.

Maaselän Koneen uudessa Hakki Pilke Easy 38 -klapikoneessa käyttöturvallisuus ja piilotyön minimoiminen on ollut suunnittelun lähtökohta. Mallimerkinnän mukaisesti koneen läpi menee maksimissaan 38-senttimetrinen puu. Lisäksi halkaisussa on automaattisesti säätyvä nopeutus pienille puille. Tuottavuuden lähtökohdat ovat siis lukujen valossa kunnossa.

Tavallisin klapikoneen huoltotoimenpide on ketjun teroittaminen tai vaihtaminen. Easy 38:ssa homma on tehty helpoksi. Katkaisu- ja halkaisulaitteet ovat yhden yhtenäisen suojan takana. Suojan avaamiseksi ei tarvitse pysäyttää konetta tai aukoa lukitussalpoja. Kone pysähtyy automaattisesti, kun turvahäkki nostetaan ylös; suojan avaamisen jälkeen katkaisupään huoltaminen on vaivatonta, sillä rakenne on avara.

Uusia ohjauksia

Easy 38:n ohjaustoiminnot on keskitetty yhtenäiseen ohjauspaneeliin. Erillisiä jalkapolkimia ei ole, eikä käsiä tarvitse normaalikäytössä irrottaa kahdelta eniten käytetyltä ohjausvivulta. Pääohjaimeen on koottu terän laskun ja noston sekä syöttöpöydän käytön lisäksi kahvaa puristamalla käynnistyvä katkaisuterän käyttö. Ketju pyörii siis vain tarvittaessa. Pääohjaimen kruunaa vivun päältä löytyvä "hattunappi", jolla voi liipaista tarvittaessa ylimääräisen halkaisuliikkeen kertanapsautuksella. Kosketuksen jälkeen voi turvallisesti nostaa puita kuljettimelle – halkaisu hoituu sillä välin automaattisesti. Toiminnolle on käyttöä esimerkiksi lisähalonnassa tai viimeisen pölkyn halkaisussa.

Uusi oivallus on pohjaan lukittuva kytkin, jonka avulla halkaisun saa pois käytöstä. Pieniä puita voi tehdä halkaisukouruun nopeasti ja paljon tai liipaista isomman määrän kerralla kuljettimelle "hattunapin" avulla.

Ohjauspaneelista löytyvät myös lisähydrauliikan käyttövivut. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lisäliittimet tulevat koneeseen vakiona.

Sähäkästi sähköllä

Uudet ominaisuudet on ollut mahdollista toteuttaa sähköisten osien avulla. Tuotekehityspäällikkö Juha Aution mukaan vastaava ei olisi onnistunut vielä kymmenen vuotta sitten. Nyt komponenttien luotettavuus on tarpeeksi hyvä.

– Sähköiset ohjaukset tuovat myös käyttövarmuutta. Herkkiä mekaanisia ratkaisuita on korvattu sähköisillä, joissa ei ole yhtään liikkuvaa osaa.

Sähkö mahdollistaa myös toimintojen ketjutuksen uudella tavalla. Esimerkiksi halkaisu käynnistyy heti laipan liikahtaessa ylöspäin. Perinteisesti halkaisu on käynnistynyt vasta katkaisuterän ylösajon jälkeen.

Laaja käyttäjäkunta

Maaselän Koneen kotimaan myyntipäällikön Veijo Kontron mukaan Easy 38 soveltuu kotitarvekäyttöön sekä ammattimaiseen klapituotantoon. Viimeksi mainittu ei jää kiinni varusteista.

– Koneessa on vakiona muun muassa roskat erotteleva ja vaakasuunnassa kääntyvä kuljetin, ketjun painevoitelu sekä ledi-valaistus. Lisäksi Easy 38 on yhteensopiva kaikkien Maaselän Koneen syöttöpöytien sekä purupuhaltimen kanssa.

Uutuuden toimitukset alkavat kevättalvella.

HUOLLA HELPOSTI

Katkaisu- ja halkaisulaitteet yhden suojan takana.

Avaaminen ei edellytä koneen sammuttamista.

Ei lukitussalpoja.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita