Huollettu kone kestää

18.03.2012 // Jussi Knuuttila

Oravaisten Komossassa toimiva Baggas Bil & Traktor teki huoltosopimuksen K-maatalouden kanssa 2005. Yritys huoltaa ja korjaa kaikkia Keskon markkinoimia maatalouskoneita Konekeskon traktorit, puimurit ja kurottajat mukaan lukien.

Yrityksen omistaja Anders Bergmanin mukaan yhteistyö Keskon kanssa on sujunut kitkattomasti. Korjaamotoiminta alkoi autoista. Pian mukaan tulivat myös maatalouskoneet, kun kysyntää tuntui alueella riittävän. Yritys on kasvattanut liikevaihtoaan tasaisesti koko toiminta-aikansa. Kasvu varmasti jatkuu myös tulevaisuudessa.

Maatalouskonepuolen työllistävyys on yhteistyösopimuksen myötä lisääntynyt. Tällä hetkellä nämä työt jakautuvat suunnilleen puoliksi autojen kanssa. Bergman arvelee, että maatalouskonetöitä on jatkossa autohommia enemmän.

Anders Bergman pitää hyvää palvelua yrityksensä tärkeimpänä voimavarana. Puhelimeen vastataan, vaikka olisi minkälainen toimittaja toimistopöydän toisella puolella. Mikäli vastaamaan ei kerta kaikkiaan ole pystytty, niin takaisinsoitto tehdään kuitenkin aina. Mikäli jotakin luvataan, se myös tehdään.

Palvelua on Bergmanin mielestä sekin, että työajoissa on pystytty joustamaan. Maatalous on sesonkiluontoista. Niin on myös maatalouskoneiden huolto ja korjaus. Bergman kehuu työntekijöitään muun muassa kyvystä joustaa kulloisenkin sesongin vaatimusten mukaan.

Laadusta tinkimättä

Työn laadusta ei tietenkään voi missään tilanteessa tinkiä, Bergman sanoo. Ammattitaitoa pidetään ajan tasalla osallistumalla Keskon järjestämiin koulutustilaisuuksiin. Ne ovat osoittautuneet hyvin järjestetyiksi ja hyödyllisiksi. Samalla karttuu suomenkielinen konesanasto. Se on tarpeen, sillä suomea puhuva asiakaskunta lisääntyy koko ajan. Hardi-kasvinsuojeluruiskujen luovutushuollot ovat uusin yritystä työllistävä tekijä. Toistaiseksi kaikki luovutushuollot on tehty suomenkielisille asiakkaille.

Erikoistumaan on pystytty. Bergman hoitaa mielellään itse leikkuupuimurit. Toiminta-alueella harjoitetaan paljon viljanviljelyä ja sikojen kasvatusta, joten leikkuupuimureita on runsaasti. Muista työntekijöistä Fredrik Nyman on erikoistunut traktoreihin.
Bergman uskaltaa sanoa suoraan, mikäli konevika on heille liian haastava. Tällaisia tulee vastaan kuitenkin harvoin. Baggas Bil & Traktor on investoinut voimakkaasti nykykoneiden vaatimiin analysaattoreihin. Niiden ja hankitun kokemuksen avulla varsin hankalatkin viat pystytään korjaamaan.

Terveisiä asiakkaille

Bergman todistaa mielihyvin, että hänen asiakkaistaan suuri osa huollattaa koneensa ennakoivasti, valmistajan ohjeiden mukaan. Hän on aivan varma, että tällainen asenne säästää korjauskustannuksia melkoisesti, etenkin hieman vanhempien koneiden kohdalla. Korjaaminen tahtoo usein olla huoltoa kalliimpaa.

Tällä hetkellä korjausten ja huoltojen laskutus on suunnilleen samansuuruista. Erona on se, että huollettavia koneita tulee korjaamolle lukumääräisesti paljon enemmän. Hän kannustaa asiakkaitaan satsaamaan ennakoivaan huoltoon.

Bergman muistuttaa myös, että heidän korjaamossaan pyritään pitämään kattavaa varaosa- ja tarvikevarastoa. Tämä lyhentää useasti koneen viipymisaikaa korjaamolla päivillä, parhaimmillaan viikoilla.

Fredrik Nyman on erikoistunut traktoreiden huoltoon ja korjaukseen. Massikalla näyttää olevan menossa isohko remontti.

Hallittua kasvua


Anders Bergman korjasi ja tuunasi ensi alkuun autoja harrastepohjalta. Tilalla avattiin pieni koneverstas 1994. Nimeksi tuli Baggas Bil & Traktor.

Vuonna 1999 tilan navetta saneerattiin korjaamotoimintaa palvelemaan ja samalla lehmistä luovuttiin. Yrityksen toinen toimipiste perustettiin vuonna 2007, kun Vöyristä ostetysta Nymebilistä tuli Baggas Bil – Kovik.

Yritys tarjoaa rengaspalveluja, vulkanointia myöten. Ilmastointilaitteiden huolto onnistuu myös. Jonkin verran tehdään metallialan alihankintaa.

Baggas Bil & Traktor työllistää yrittäjäperheen lisäksi viisi työntekijää.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita