Herrasmiehen pilkekone

19.03.2012 // Jussi Knuuttila

– Omakotiasujat ovat tarkkoja pilkkeiden ostajia, Tapio Ollila Pirkkalasta sanoo. Pilkkeiden pitää olla kuivia, homeettomia ja mahdollisimman roskattomia. Ylivoimaisesti suosituin puulaji on koivu, kipinätön teholämmittäjä.

Tapio Ollilan mukaan kelvollisen pilkkeen teko edellyttää aivan ehdottomasti pilkepuhdistimen käyttöä. Hometta ei missään tapauksessa sallita. Tästä syystä Ollila käyttää pilkkeiden raaka-aineena ainoastaan kuorittua, kolmen metrin pituista koivurankaa. Kuorittua siksi, että kuoripäällinen koivu homehtuu aivan varmasti. Kun koivuranka kuoritaan, se kuivuu oikein mukavasti.

Kuivunut koivuranka ei ole ihan helppoa evästä pilkekoneelle. Sen koostumus lähentelee poron sarvea. Kuivuudesta katkaisu- ja halkaisuvaiheessa on kuitenkin se etu, että roskat lähtevät puhdistimessa varsin tarkkaan.

– Tuoreen pilkkeen puhdistaminen on kosmetiikkaa, Tapio Ollila sanoo. Roskat eivät vain irtoa, eivät edes rumpupuhdistimessa. Ne irtoavat vasta sitten, kun tuoreet klapit on kuivattu.

Ollila asuu alueella, jonka lähituntumassa on runsaasti omakotitaloja ja muita pilkkeiden tarvitsijoita. Hän tekee pilkkeitä tilausten mukaan ja toimittaa ne perille irtotavarana. Laskutus tapahtuu pinomottikaupalla.

Herrasmiessarjaa

Ollila puhuttelee itse itseään herrasmiessarjan pilkevalmistajaksi. Lausuntoa ei ole tarvetta epäillä, sillä Ollilan pilkevajasta löytyy viimeisen päälle varusteltu pilketehdas. Kaikesta näkee, että työn on sujuttava silloin, kun sen ääressä ollaan. Kintaanjälkiä pilkkeisiin ei saa kovin montaa tulla.

Ollila hankki peruskoneekseen Hakki Pilke 1X 42:n muutama vuosi sitten. Se on järjestyksessä hänen toinen Hakki pilkekoneensa. Ollilan mukaan samassa merkissä oli helppo pysyä, koska parempia ei markkinoilla ollut. Pilkekoneen päivityksellä hän halusi lisää tehoa ja tietysti entistä mukavampia työoloja. Ollilalla on kokemusta pilkkeiden kaupallisesta valmistuksesta yli kymmenen vuoden ajalta.

Peruskonetta on täydennetty rankojen syöttöpöydällä mallia 1X. Syöttöpöydältä putkahtaa uusi ranka pilkekoneen käsittelyyn pienellä kädenliikkeellä, kun edellinen on prosessoitu. Pilkkeiden viimeistely tapahtuu Woodner-rumpupuhdistajalla.

Ollila on hieman muunnellut pilkekonettaan. Halkaisutilan suojuksesta osa on korvattu pleksillä. Se parantaa näkyvyyttä tapahtumapaikalle. Teräketjun kiristin löystyy turhan usein. Tähän hän toivoo parannusta. Parannus säästäisi teräketjukustannuksia jonkin verran. Pilketehtaan kruunaa puruimuri.

Pintaa syvemmältä

HakkiPilke Easy 42, niin kuin mallin nykynimi kuuluu, on ammattilaisten pilkekone. Sillä voidaan katkoa ja pilkkoa halkaisijaltaan yli 40 senttimetrin puita, kuten mallimerkinnän numerot kertovat.

HakkiPilke Easy 42:lla pilkkeen valmistus on tehokasta myös pieniläpimittaisista puista. Patentoitu kaksisylinteritekniikka työntää puuta halkaisuteriä vasten enimmillään 13,2 tonnin voimalla. Mikäli puu on pieniläpimittaista, käytetään pienempää voimaa ja lisätään nopeutta. Muutos tapahtuu automaattisesti. Ollilan mukaan ominaisuus on hyvä ja tarpeellinen. Silti tosiasia on, että nopeimmin pinomotteja syntyy suuriläpimittaisesta puusta.

Tehokkuudestaan huolimatta HakkiPilke Easy 42 painaa vain rapiat tuhat kiloa. Siksi se on varsin helppo liikuteltava paikasta toiseen. Kolmipistenostolaitesovitus on saatavissa, jos joku sellaista tarvitsee.

1. Pilkkeiden pituus säädetään sähköisellä optiikalla.

2. Ollilan syöttöpöytä on rakennettu kaltevaksi. Näin se toimii mukavasti pelkästään 1X annostelijalla varustettuna.

Tapio Ollilalla on käytössään HakkiPilke 1X42 terästettynä syöttöpöydällä, puruimurilla ja rumpupuhdistimella. Pilkkeiden ostajat osaavat vaatia laadukasta tavaraa.

Tekniset tiedot

  • Puun halkaisija enintään 420 millimetriä
  • Puun pituus enintään 600 millimetriä
  • Halkaisuvoima enintään 3,5–13,2 tonnia automaattisesti vastuksen mukaan
  • Terälaipan pituus 20 tuumaa
  • Halkaisu enimmillään 12:een osaan
  • Traktorikäyttö- tai sähkömoottori 15 kilowattia

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita