Ennen vanhaan

18.12.2012 // Ari V.

Kansainvälistä lajikekehitystyötä kuudella vuosikymmenellä.

Muistan, kun kuuden vuoden iässä 70-luvun alussa olin karjatilan poikana oppinut tuntemaan tärkeimmät kasvilajit ohran, kauran ja timotein. Sitten isä kertoi, että pellolla on nyt kasvussa Tiitusta. Pienen selittelyn jälkeen ymmärsin, että kauroja on eri merkkejä, ihan niin kuin traktoreissa on ferkkuja ja valmetteja.

Harjoittelutilalla vuonna 1989 pääsin tutustumaan siementuotantoon ihan käytännössä. Tilalla oli sekä nurmikasvien että viljojen siementuotantoa. Siellä pääsin puimaan myös Suomen ensimmäisiä Salo-kauran siemenlisäyksiä.

Keskon siemenkaupan historia on varmaan yhtä pitkä kuin Keskon historia. Suursatsauksen siemenkaupan ja lajikekehitystyön hyväksi Kesko teki vuonna 1963 ostamalla Hauholta Länsi-Hahkialan kartanon opetus- ja koetilaksi. Vuonna 1966 allekirjoitettiin ensimmäinen yhteistyösopimus ruotsalaisen kasvinjalostuksen kanssa. Tämä yhteistyö jatkuu edelleen Lantmännen SW Seedin kanssa.

Alussa mainittu Tiitus oli tämän yhteistyön tuloksia. Myös Salo-kaura oli Keskon kokeissa ja tuotannossa alusta alkaen ja siirtyi Keskon edustukseen ruotsalaisten jalostusyhtiöiden Svalöfin ja Weibullin liiton myötä.

Sitten tuli – vielä nykyään kauroista suurin – Belinda luetteloon vuonna 1999. Tämän päivän uutuus on Bettina-kaura, jolle olen itse päässyt antamaan nimen. Pohjoismaisen yhteistyön kautta 2000-luvulla myös norjalaiset Graminorin lajikkeet ovat tulleet vahvasti K-maatalouden valikoimaan.

Kaikkiaan K-maatalouden koetilan työn tuloksena on Suomessa lajikeluetteloon otettu pitkästi yli sata lajiketta. Tämä työ jatkuu, ja koetilan 50-vuotista historiaa juhlitaan ensi vuonna. Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää löytää Suomeen sopivat lajikkeet, joiden laadun ansiosta pärjäämme entistä kansainvälisemmillä viljamarkkinoilla.

Maatilan Pirkan ”K-maatalous- ja konekuulumisia 1973” -kirjasessa on Keskon sopimussiemeniä ollut kaupan peräti kahdeksan kauralajiketta, yhdeksän ohralajiketta ja kahdeksan kevätvehnälajiketta. Pari asiaa on noista päivistä merkittävästi muuttunut. Lajikkeet ovat vuosien saatossa selvästi parantuneet ja markkinatalous on tullut mukaan myös maatalouteen. Tätä korostaa vuoden 1973 kirjasen alkusanoissa ollut toteamus: ”Mikäli Sosiaali- ja terveysministeriön hintaosaston vahvistamat hinnat ovat tähän kirjaseen painettuja alhaisemmat, hyvitämme Teille hintaerot.”

Ari V. -65

 

Kopio Maatilan Pirkan K maatalous- ja konekuulumisia 1973 -kirjasesta

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita