Elho Duet 7300 – ketterä niittomurskain tositoimissa

17.12.2012 // Seppo Nykänen

Kuulosti aluksi uskomattomalta, että yli seitsemän metriä leveä niittomurskain kääntyy tiukemmin kuin kolmemetrinen hinattava. Seurattuani Elho Duet 7300:n liikkumista kiuruveteläisellä säilörehupellolla oli kuitenkin uskottava. Peltolohkolla oli mutkia ja kulmia sekä kiviraunioita todella paljon. Leveä kone pyörähteli sokkeloisella pellolla näppärästi.

Elho Duet 7300:n salaisuus on sen nostolaitekiinnitys ja ajosuunta. Kone vaatii traktorilta taakseajolaitteet: kun ohjaavat pyörät ovat takana, kone kääntyy ketterästi kuin leikkuupuimuri.

Niitossa syntyy kaksi karhetta, yksi traktorin molemmin puolin. Niitettäessä karheiden polkeutuminen on vähäistä ja päisteet voidaan jättää kapeiksi, sillä seuraavalle niittouralle päästään kääntymään kerralla ja vain traktori tekee jäljet. Perhoskoneelle tyypillinen ”tähtääminen” oikealle kohdalle jää pois, koska ohjaamosta näkee hyvin koko koneen leveyden ja erityisesti molemmat ulkolaidat tarkasti.

Kuvauksissa konetta ajoi Haka-Ahon nuori isäntä Petri Jääskeläinen, joka hoitaa käytännössä tilan konetöiden ja urakoinnin työnjohdon käytännön töiden ohessa. Isä Pentti Jääskeläinen on saanut keskittyä paperitöihin ja rehu­tehtaan hoitoon. Peltosalmen maa­talousoppilaitoksessa opiskelevalla 17-vuotiaalla Petrillä on jo suunni­telmat selvänä: opiskelujen ja ­armeijan jälkeen työt kotitilalla jatkuvat.

Kuohkeat karkeet

Murskaimen rakenteesta ja ohjainpelleistä johtuen karheet ovat korkeita ja ilmavia. Niitetty kasvusto nousee roottorin kautta murskainkammioon ja siitä edelleen jarrulevyyn. Jarrulevy hidastaa heinän nopeutta ja pudottaa heinän lähes suoraan alas. Heinän optimaalisesta virtauksesta johtuen karheet pysyvät samanlaisina vaikka ajo­nopeus vaihtelee. Karheiden välissä kävellessä ja käsillä karheita koetellessa niiden ilmavan rakenteen tunsi selvästi.

Karheita tulee siis yhdellä niitto­kerralla kaksi, ja niiden väliin jää traktorin mentävä väli.

Eri niittokierrosten ulommaisten karheiden väli on kapeampi, noin tavallisen niittomurskaimen jättämän välin levyinen. Leveämpi karheväli on karhotinta käytettäessä etu, sillä traktori sopii kulkemaan karheiden välissä ja kääntämätöntä karhetta ei jää lainkaan.

Tilalla karhotetaan tarvittaessa heinät Elhon Twin 750 V -karhottimella, joka sopii hyvin Duetin pariksi. Heinän kuivuminen jatkuu vielä karhotuksen jälkeenkin, koska karhotin ei pakkaa karheita yhteen. Karhottimen piikit tekevät soikionmuotoista liikettä, jolloin ne nostavat heinää samalla kun siirtävät sitä sivulle. Karheet kääntyvät toisin päin ja alla oleva kosteampi heinä pääsee kuivumaan.

– Aivan aluksi oli pieniä ongelmia, mutta ne hoituvat takuuseen ja sen jälkeen on vaan ajettu, Petri naureskelee.

Työkone ohjaa traktoria

Elho on kehittänyt Duettiin aivan uuden ohjausjärjestelmän, nimeltään AutoBalance. Siinä hyödynnetään traktorin hydrauliikan proportionaaliventtiilejä niittomurskaimen kevennysjärjestelmässä. Duetin HydroBalance-kevennyssysteemiin on lisätty antureita, jotka valvovat niittoyksiköiden korkeutta suhteessa jousitettuun välirunkoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kevennys pyritään pitämään samana, vaikka traktori ja niittokone liikkuvat toisiinsa nähden pystysuunnassa. Elho on myös kehittänyt menetelmää, jolla Valtran ulkopuolisen hydrauliikan can-väylä kytketään vaihtoreleen avulla irti traktorin järjestelmästä. Turvallisuussyistä puututaan vain ulkopuoliseen hydrauliikkaan. Tällöin eliminoidaan työkoneelta tulevien sähköisten signaalien joutuminen traktorin väylässä väärään osoitteeseen. Tämä taas voisi aiheuttaa häiriöitä traktorin elektroniikassa.

Töissä on oltu

Haka-Ahon tila sijaitsee Pielaveden pohjoisosissa. Tilalla on suuren lypsykarjan lisäksi runsaasti muutakin toimintaa kuten maa­talouskoneurakointia ja rehutehdas. Taloon hankittiin viime kesänä Elhon Duet 7300 -niittomurskain. Ja täytyy todeta, että kone on ollut töissä – niittopinta-alaa kertyy vuosittain 2 500 hehtaaria. Vierailuajankohtana ­koneella oli niitetty yhteensä noin 4 000 hehtaaria. Koneeseen asennettiin keväällä Elhon sähköinen ohjausjärjestelmä, ja sitä on nyt testattu koko kesä, tilan omissa ja urakointiniitoissa.

Automaattikevennys

Konetta ovat pääasiallisesti ajaneet Petri Jääskeläinen sekä Aku Ålander. Petri kertoo koneen toimineen erinomaisesti jo viime kesänä, ja nyt keväällä tullut sähköohjaus on parantanut toimivuutta edelleen.

– Parasta koneessa on, että kaikkia toimintoja hallitaan nyt käyttölaitteen kautta, hän sanoo ja jatkaa: Pellolle tultaessa painetaan vain nappia ja koneen puoliskot kääntyvät työasentoon. Näytöltä näkee HydroBalance-kevennyksen paineen ja sitä voi säätää portaattomasti. Säätö oli toki aikaisemminkin, mutta nyt kevennyksen näkee selvinä numeroina.

– Se on hyvä, sen avulla voi tehdä säädön helposti erityyppisille maalajeille. Automaattisäätö on toiminut todella hyvin. Meillä on täällä Pohjois-Savossa kumpuilevat pellot, joissa tavanomaisilla ­kevennystoiminnoilla varustetut koneet eivät pysty pitämään sängen pituutta tasaisena. Duetilla kevennys kuitenkin toimii erittäin hyvin ja sänki on tasaista.

Tavoite saavutettu

Petri sanoo ensimmäisenä mieleen tulevan ketteryyden, kun puhutaan Duetin ominaisuuksista.

– Leveä kone kääntyy juohevasti pellon kulmissa ja karheisiin ei tule jyrkkiä mutkia. Päisteissä kone nousee riittävästi, joten se ei sotke niitettyjä karhoja. Työtehoa on lohkosta riippuen 7–12 hehtaaria tunnissa, sanoo Petri.

Vierailupäivänä niitossa oli todella monimutkainen niitettävä alue, alaltaan noin kymmenen  hehtaaria. Aikaa lohkon niittoon kului puolisentoista tuntia, kun valokuvaukset hidastivat työtä.

– Kokonaisuutena koneeseen ollaan oltu erittäin tyytyväisiä, se on kyllä täyttänyt sille asetetut tavoitteet, toteaa Petri lopuksi.

 

Mutkissa karheet ovat juohevia.

Uudella AutoBalance-koneella niittäneet Aku Ålander ja Petri Jääskeläinen ovat tyytyväisiä sen ominaisuuksiin.

 

Taikalaatikko jolla Elho Duet 7300 saadaan ohjaamaan traktorin ulkopuolista hydrauliikkaa.

 

 

 

 

 

Ohjaamosta näkee koko koneen leveyden.
 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita