Arska kuivaa automaattisesti

28.11.2012 // Jussi Knuuttila

Mikko Hölsö joutui hankkimaan uuden kuivurin, kun vanhan kuivurin siilot romahtivat. Isäntä tutustui huolella eri kuivurimalleihin käytännön töissä. Valinta kohdistui Arska Special -malliin, jonka kokonaistilavuus on 343 hehtolitraa. Sen ympärille rakennettiin Arskan pakettikuivuri, jossa on kymmenen siiloa kuivalle viljalle. Kahdeksan elementtikerroksen siilot vetävät noin 5 500 hehtolitraa.

Kaupan ratkaisi Arskan käyttäjäystävällinen automatiikka ja tietysti sopiva hinta, sanoo Mikko hölsö, Ylistarosta.

Hän käy työssä tilan ulko­puolella, eivätkä lomat läheskään riitä tilan töiden hoitamiseen. Kuivurin piti siis olla mahdollisimman­ helppohoitoinen ja varma­toiminen.

Isäntä arvostaa Arskan täyttö­automatiikkaa. Se käynnistetään yhdestä napista, ja käyttäjä voi lähteä vaikka puimaan. Automatiikka käynnistää elevaattorin. Sitten avautuu kippaussuppilon­ ja elevaattorin välinen sulkija karamoottorilla. Sulkijaa säätämällä automatiikka pitää elevaattorin kuormituksen sopivana. Mikäli vilja lakkaa valumasta, kapasitiivinen anturi reagoi, ja GSM-modeemi soittaa isännälle.

Kuivurin täyttymistä valvoo ylimmäisessä varastosäiliössä oleva, läpän asentoon reagoiva mikrokytkin. Kun se on toiminut, automatiikka sulkee viljan tulon kippaussuppilosta. Sitten automatiikka käynnistää puhaltimen. Lopuksi on vuorossa öljypolttimen käynnistys. Samalla alkaa viljan kierrätys. Elevaattorin toimintaa valvoo pyörintävahti. Arskassa on uudelleenkäynnistysautomatiikka ja muistiautomatiikka sähkö­katkosten varalle.

Automatiikka valvoo myös kuivauksen sujumista. Se säätää polttimen toista suutinta päälle ja pois siten, että kuivausilman lämpötila pysyy halutuissa rajoissa. Kun poistoilmakanavan hygrostaatti tunnistaa viljan kuivuneen riittävästi, poltin pysähtyy ja kuivauserän jäähdytys alkaa. Jäähdytysaika asetetaan aikakellolla. Kun erä on valmis, isäntä saa ilmoituksen kännykkäänsä.

On tärkeää, että kuivuria voidaan ajaa myös käsikäytöllä. Arskan ohjauskeskuksesta käsikäyttö onnistuu, vaikka automatiikassa olisikin häiriö.

Yläpään kolmitiejakaja toimii karamoottorilla. Kuivatun erän voi tyhjentää ohjauskeskuksesta haluttuun siiloon. Purkuputkien on tietysti oltava oikeassa asennossa. Tehokkaan elevaattorin ansiosta kuivurin tyhjennys ja uudelleen täyttö vie noin 40 minuuttia.

Hyvä varustelu

Arskassa on kolme poistoimuria. Hölsön mielestä elevaattorin yläpäässä oleva imuri on erityisen hyödyllinen. Se vähentää pölyämistä huomattavasti. Esipuhdistaja on perinteistä syklonimallia. Pohjaimuri vetää ilmaa ja pölyä kolmiopellin alta. Se pitää riittävän alipaineen pohjakartiossa, mutta ei vedä jyviä imuriin.

– Sivusolakennojen ja kolmioharjojen yhdistelmä toimii hyvin, sanoo Hölsö.

Joissakin syksyn viljaerissä on kosteus ollut yli 30 prosenttia. Vilja on kiertänyt moitteettomasti, eikä kosteita paakkuja ole jäänyt kuivausta sotkemaan. Nelilapainen ristitelasyötin varmistaa viljan kierron.

Kuivurin rakentaminen alkoi toukokuussa ja se saatiin käyttökuntoon elokuun alussa. Työmaalla oli mestarina Marko Hirvi Seinäjoelta. Häntä auttoivat Mikko Hölsön isä ja appi, sekä yksi palkattu mies. Isäntä toimii Puolustusvoimien Ilmajoen varikon päällikkönä, joten hänen työpanoksensa keskittyi iltoihin, viikonloppuihin ja loma-­aikoihin.

Pakettikuivurin portaat, siilo­luukut ja yläosan runko nopeuttivat pystytystä melkoisesti. Unihuonekin hankittiin valmiina pakettina. 2 400 hehtolitran Arska siilo ehdittiin myös koota. Sen halkaisija on 6,4 metriä. 70 senttimetriä syvä kartiopohja helpottaa huomattavasti tyhjäystä.

 

Mikko Hölsön edessä on Arska-viljankuivurin ohjauskeskus. Toimintoja voidaan ajaa myös käsikäytöllä. GSM-modeemi on pieni laatikko ylimmäisenä. Oikealla on elevaattorin kolmitiejakajan käyttö- ja merkkilamput.

Siilojen turvaritilät ovat välttämätön turvallisuusvaruste.

 

Ominaisuudet

 • Kuivuri: Arska Special, 343 hl. Koneisto on neljän painoanturin varassa.
 • Elevaattori: 92 to/h
 • Uuni: Arska 6500S, maksimiteho 412 kW. Puhallin 11 kW.
 • Poltin: Oilon 2 -liekkipoltin
 • Rakennus: Arska-pakettikuivuri. 12 siiloa, joista kaksi tuoreelle viljalle. Tilavuus noin 5 500 hl.
 • Ulkosiilo: Arska-viljasiilo 2 400 hl, halkaisija 6,4 m.
 • Automatiikka: Automaattinen täyttö ja kuivauksen valvonta. GSM-hälytys häiriöistä.
 • Pehmokäynnistimet: Elevaattorissa ja puhaltimessa.
 • Taajuusmuuttaja: Ohjaa syöttimiä portaattomasti.

 

Vanhin arska palvellut jo 46 syksyä

Jouko Siikosen tilalla Tammelassa on käytössä kaksi Arska-kuivuria, joista vanhempi kuivasi ensimmäisen kerran syksyn 1967 sadon. Vanhaa kuivuria ei ole hylätty, sitä käytetään edelleen joka syksy jo senkin takia, että kuivurin yhteydessä olevat varastotilat ovat kovasti tarpeen.

Tilan edellinen isäntä Matti Pelto-Huikko osti kuivurin Jorma Käköseltä, joka valmisti kuivureita tuohon aikaan Somerniemellä. Silloin oli tilan vuosittainen viljamäärä 40 tn. Nyt se on 650 tn, ja kaikki pystytään varastoimaan tilalla. Pinta-ala on kasvanut ja karjanpidon loputtua nurmea kasvaneet lohkot ovat jääneet pois. Tila on nykyään sikatila. Sikalassa on paikat 750 lihotussialle.

Tilalla viljellään pääosin ohraa ja vehnää. Kaura käytetään tilan lämpökeskuksessa. Aika ajoin on kasvussa myös hernettä sikojen valkuaisrehuksi.  

Kuivuria on vuosien varrella uudistettu. 1970-luvun alkupuolella kuivuriin vaihdettiin syöttölaite. Vanha oli heilurityyppinen syöttölaite ja varsinkin vehnän kuivuessa se syötti enemmän, mitä elevaattori ehti nostamaan. Syöttölaite vaihdettiin telasyöttöiseksi, jollaisia syöttölaitteet ovat tänäkin päivänä.

Runsas 20 vuotta sitten kuivuriin asennettiin ­pysäytysautomatiikka. Siihen saakka oli ennen kuivatuksen lopettamista viljan kosteus käytävä mittaamassa. Tuo automatiikka toimii hygrostaatin avulla: se mittaa poistoilman kosteutta, ja sen perusteella lopettaa kuivatuksen ja aloittaa viljan jäähdytyksen.

Kuivuriuuni on vaihdettu viimeksi 1986. Viime syksynä sitä jouduttiin jo hiukan hitsailemaan. Muuten se toimii hyvin edelleen.

 

Tammelassa Pelto-Huikon tilalla on vanhin käytössä oleva Arska-kuivuri on vuodelta 1967 ja sillä kuivataan edelleen. Tosin tilalla on jo toinenkin
ja suurempi kuivuri, mutta sekin on Arska.

 

 

 

 

Ominaisuudet

 • Kuivurin tilavuus 120 hl
 • Elevaattorin teho 35 tn/h
 • Kuivuriuunissa 5,5 gal suutin
 • Apusuutinta ei ole

Kuva ja teksti: Erkki Holma


 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita