Ammattimies osaa hommansa

28.11.2012 // Seppo Nykänen

Janne Kari Uuraisilta on pyörittänyt omaa Konehuolto Jakari -yritystään 12 vuotta. Uusi halli on ollut käytössä neljä vuotta. K-huoltosopimuksen hän teki vuoden 2005 puolella.

Janne Kari kertoo olleensa koneiden kanssa tekemisissä lähes siitä asti kuin muistaa: kaikenlaisia vehkeitä on tullut värkkäiltyä. Omaa Konehuolto Jakari -yritystä pyörittävä ammattimies on kouluttautunut autonasentajaksi raskaslinjalla.

– Koulun jälkeen vieraan leivissä meni joitain vuosia, siinä alkoi sitten tulla omia töitä sen verran, että uskalsin aloittaa yksityisyrittäjänä.

Toimialueena Jakarilla on suurin piirtein entisen Keski-Suomen läänin alue.

– Tässä on tullut katseltua näitä hommia molemmilta puolilta, koneiden käyttäjänä ja korjaajana. Siinä on saanut melko hyvän perspektiivin asioihin. Asiakaskunta koostuu hyvin pitkälti maatalouspuolesta, etenkin kesällä, jolloin eniten työllistävät rehukoneet. Talvella on sitten enemmän traktoreita, jonkun verran myös kaivureita ja metsäkoneita. Keskon ­sopimushuollon kautta tulee eniten töitä, mutta korjaan kyllä muitakin merkkejä.

Hyvä verkosto

Janne antaa tyhjentävän vastauksen kysymykseen, miksi yrityksen sijainti ei ole ihan isoimman tien varrella eikä kaupungin kupeessa: Konekauppiaat on kyllä siellä, mutta isännät on täällä maa­seudulla. Lisäbonuksena sijainnille on lähellä sijaitseva metallialan yritys, jossa on tietotaitoa ja hyvät koneet. Sieltä löytyy apua tiukan paikan tullen, jos tarvitaan jotakin erikoisempaa osaa nopeasti. Varsinkin vanhempiin koneisiin on usein järkevämpää valmistaa joitakin yksinkertaisempia osia itse kuin metsästää niitä ympäri valtakuntaa, ja aikaa säästyy. Lisäksi Uuraisilla on muitakin alan yrityksiä, joita Janne hyödyntää toiminnassaan.

Uutta tekniikkaa

Koneet ovat muuttuneet, etenkin traktorien tekniikan kehitys on ollut viimevuosina huimaa ja opiskella saa jatkuvasti, että pysyy mukana. Pelkällä mutterinväännöllä ei enää pärjää, tietotekniikan ja siihen tarvittavien laitteiden on oltava myös hallinnassa.

– Kesko on hyvä kumppani kouluttamaan huoltomiehiä huoltokursseilla, aina on viimeisin tieto saatavilla, Janne antaa tunnustusta.

Asiakkaiden asenteet ovat myös muuttuneet etenkin uudempien traktoreiden osalta. Niitä huollatetaan säännöllisesti. Aikaisemmin saattoi olla tilanne, että kone tuli ensimmäisen kerran huoltohalliin, kun se jostain kohden hajosi.

Kokemuksella ja koulutuksella on merkittävä sija huolto- ja korjaustoiminnassa, etenkin vanhempien koneiden osalta, joihin ei välttämättä ole aina saatavana huolto- ja korjausohjeita. Tärkeää on tietää mitä tekee, ettei purkaessaan aiheuta alkuperäistä suurempaa vikaa.

Ennakoiva huolto säästää rahaa ja hermoja

Janne painottaa ennakoivaa huoltoa erityisesti rehukoneissa. Talvella olisi hyvää aikaa laitella koneita kuntoon käymällä läpi ennalta tiedettyjä kriittisiä kohtia. Esimerkiksi pyöröpaalaimiin kannattaa vaihtaa laakereita ennakkoon kovimmalla rasituksella oleviin kohtiin. Ohjeeksi Janne antaa heinä­koneille kunnollisen puhdistuksen käyttökauden jälkeen. Paremmalla ajalla kannattaa hoitaa kunnon huolto ja tarvittava kunnostus.

Nurmirehun korjuun aikaan on tietysti kiirettä ihan riittämiin, mutta siinäkin on pakko pyrkiä joustamaan äkillisten remonttien takia. Varsinkin ensimmäisen sadon tekemiseen on aikaa vähän. Koneen ei ole hyvä seisoa pitkiä aikoja. Vaikka kuinka on huollettu kone, voi pellolta löytyä kivi yllättävästä paikasta. Yleensä törmäysvauriot ovat isoja.

– Silloin yritetään auttaa kaikin mahdollisin tavoin. Voi pyytää vaikka toisen asiakkaan traktorin huollon siirtämistä hieman eteenpäin. Siinä ei muutaman ylimääräisen käyttötunnin aikana ehdi tulla ongelmia. Tärkeintä on saada työkone kuntoon.

Työn laatuun Janne kiinnittää erityistä huomiota.  Huolellisella esivalmistelulla ja vian etsinnällä säästää aikaa varsinaisessa korjaustyössä. Kun purkaa konetta vain sen verran kuin tarvitsee, ei tule tehtyä turhaa työtä.

Jannen mielestä asiakkaan etu on myös huoltoyrittäjän etu. Tyytyväinen asiakas tulee uudelleen.

 

Konekesko Trainee -ohjelma käynnistyy keväällä

Mekaanikkoja Konekeskon huoltopisteisiin sekä sopimushuoltoverkostoon eri puolille Suomea.

Koulutus toteutetaan yhteistyössä TTS:n kanssa Rajamäellä Nurmijärvellä.

Edellyttää teknisen alan ammattikoulun suorittamista tai vastaavaa teknistä osaamista/kokemusta.


Rekrytointikoulutus 6kk

(15.4–27.9.2013), mahdollisuus saada koulutustukea Kelalta tai työttömyyskassalta.


Oppisopimuskoulutus 18kk (palkallista)

Koulutuksessa perehdytään Keskon edustamien traktoreiden, puimureiden ja työkoneiden tekniikkaan. Koulutus sisältää moottorin ja voimansiirron, hydrauliikan, sähkön / elektroniikan sekä vianhakudiagnostiikan perustaidot.

 

Lisätietoja:
www.konekesko.fi/huoltotrainee

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita