Aidanrakentajan oksankohdat – ja miten välttää ne

Aita on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, mikä kannattaa muistaa joka kerta, kun suunnittelee uutta tai korjaa vanhaa sähköaitaa. Sähköaidan rakentamisessa on tärkeää olla huolellinen ja käyttää laadukkaita tarvikkeita.

Alla on yleisimpiä virheitä aidan rakentamisessa sekä ohjeita, miten välttää ne.

  1. Maadoitus

– Käytetään liian vähän maadoitussauvoja. Tarve on kahdesta viiteen sauvaa paimenen tehosta riippuen.

– Vääränlainen maadoitussauva: käytetään niin sanottua ”mustaa rautaa”, joka ruostuu ja siten estää maadoituksen toimivuuden. Oikea valinta ovat Olli-maadoitussauvat.

– Maadoituksen sijoitus on tärkeä. Huonoin mahdollinen paikka on kuiva sora rakennuksen vieressä. Oikea paikka on kostea savimaa, esimerkiksi ojan penkka.

  1. Liitokset ja eristimet

– Jokaiseen liitokseen ja aidan jatkamiseen on käytettävä siihen soveltuvia tarvikkeita. Tyypillinen virhe ovat solmut, jotka itse asiassa vähentävät aidan tehoa huomattavasti, voidaan jopa puhua 20–40 prosentin tehonhävikistä.

– Eristimien tehtävä on eristää jännite ”maasta”. Jos ei käytetä eristimiä tai käytössä olevat eristimet ovat huonoja, aidan teho alenee huomattavasti ja voi pahimmissa tapauksissa mennä täysin oiko­sulkuun.

  1. Nauhojen ja lankojen laatu

– Kannattaa panostaa laadukkaisiin nauhoihin ja lankoihin, joissa on riittävän suuri halkaisija ja riittävän monta johdinta. Ominaisvastus on myös tärkeä mittari, kun valitsee nauhaa tai lankaa.

  1. Aitatesterin käyttö

– Monesti luotetaan, että aidassa on ”iskua” tai kokeillaan kädellä. Ihminen on herkempi kuin eläin; se mikä meistä tuntuu kovalta iskulta,  ei eläin välttämättä tunne paksun karvapeitteen takia. ­Aidan jännitteen tulee olla vähintään neljä kV (4000 V), jotta eläin saa tuntuvan iskun. Aidan jännitettä ei voi millään tietää ilman testeriä. Olli Digi- tai Supertesterillä varmistat, että aidassa on riittävästi tehoa.

  1. Paimenen valinta

– Pienellä paimenella voi pärjätä, mikäli aita on huolellisesti rakennettu. Ylimitoitetusta paimenesta ei ole kuitenkaan koskaan haittaa – se vain parantaa aitauksen toimivuutta.

– Hyvä nyrkkisääntö on valita mieluummin hieman liian iso kuin pieni paimenmalli.

Kaikissa Olli-sähköpaimenissa on sisäinen ukkossuojaus. Sähköpaimen kannattaa kuitenkin aina suojata lisäksi Olli-salamasuojalla, joka asennetaan aidan ja paimenen väliin, koska aita toimii hyvänä antennina ukkoselle.

Talvi tuo haasteita aitaamiseen

Monesti ihmetellään, kun aita ei toimi talvella. Ajatellaan jopa, että silloin tarvitaan erillinen ”paimen, joka toimii myös talvella”. Vastaus ongelmiin löytyy itse ­aidasta.

Tavallinen kesäsähköaita toimii talvella huonosti, koska lumi eristää eläimen jalat maasta. Vaikka paimen toimii hyvin, sähkön tie katkeaa eikä eläin saa tuntuvaa iskua. Näin voi käydä myös hyvin kuivissa oloissa tai kallioisessa maastossa.

Talviaitaukseen on kaksi toimivaa vaihtoehtoa: ­

  1. Kaksilanka-aita, jonka asentajan täytyy olla tarkkana, etteivät langat/nauhat kosketa toisiinsa, muuten aita menee ”oikosulkuun” eikä toimi ollenkaan.

  2. Olli-talvinauha, jonka asennuksessa täytyy huolehtia, ettei ”johdinryhmiä” yhdistetä millään metalliliittimellä.

Olli-talviaitaustarvikkeilla ja -ohjeilla rakennat helposti ympärivuotiseen käyttöön aidan, joka toimii niin kuivilla kesäkeleillä kuin talvipakkasillakin. Talviaitaus kannattaa tehdä siihen suunnitelluilla tarvikkeilla.

Ohjeet ”kesä”- ja talviaitaamiseen saat kaikista K-maatalouksista. Jos silti jää kysyttävää, soita Olli-aitaneuvontaan, joka palvelee Farmcompilla arkisin kello 9–15, puhelinnumerossa 09-77 44 970.

Miksi kannattaa valita Olli-sähköpaimen?

  • Kotimaista kestävää laatua jo vuodesta 1938
  • Toimiva ja turvallinen
  • Kolmen vuoden tehdas- ja ukkostakuu
  • Maankattava huoltopalvelu tarvittaessa
  • Ystävällinen ja toimiva asiakas­palvelu suoraan tehtaalta