Haapalan perhetilalla Ilmajoen Kiikerinkylässä on kasvatettu broilereita vuodesta 1997. Tila on ollut saman suvun hallussa 1800-luvulta saakka. Nykyisin tilaa isännöivät veljekset Jussi ja Sami Haapala, jotka edustavat jo tilan viidettä sukupolvea.
Haapalan tilalla kasvatetaan myös sikoja sekä harjoitetaan metsätaloutta. Pelloilla kasvaa ohraa ja vehnää omien eläinten tarpeisiin.
Sukupolvenvaihdos Haapalan tilalla tehtiin vuonna 2001. Jussin mukaan alusta asti oli selvää, että he, veljekset, jatkavat tilanpitoa yhdessä. Vastuunjako on myös selvä Jussin keskittyessä enemmän talouspuoleen ja suunnitteluun ja Samin kantaessa vastuun korjaustoiminnasta. Työt tehdään sujuvasti yhdessä.
Tilan viljelysuunnitelmat on laadittu huolellisesti ja mm. kasvinsuojelutoimenpiteet on suunniteltu tehtävän käyttäen jaettua käsittelyä ja kasvitaudintorjunta-aineita. Sadon laadussa ei olekaan ollut moittimista, vaan sekä valkuaiset että hehtolitranpainot ovat olleet hyvin kauppalaatuisen viljan mukaisia, vaikka vilja käytetäänkin omalla tilalla.
Satotasoissa toki esiintyy vaihtelua vuosien välillä, mutta keskimääräiseen satoon ei silti tule tyytyä. Maali pitää asettaa korkeammalle, jotta pitkän aikavälin kannattavuus voidaan turvata. Sanonta ”Sika on viljan jatkojaloste” ei valehtele kovin paljoa, kotieläintuotannonkin tehokkuus ja tuloksellisuus syntyvät hyvän ruokinnansuunnittelun lisäksi hyvistä komponenteista ja hyvät satotasot tuovat kannattavuuden.
Tehtävässä tilakokeessa keskitytään ohraan lajikkeen ollessa monitahoinen Brage. Lisäksi lannoitusta tehostetaan lisäämällä fosforin käyttöä, sillä tila ei ole sitoutunut ympäristökorvaukseen, ja näinollen esimerkiksi fosforilannoitusta saa käyttää kasvin tarvetta vastaavasti. Myös kasvinsuojelua ja hivenlannoitusta tarkennetaan.
{{item.Title}}
({{item.UpdatedVat}})