Viikko 9/2019

Markkinakatsaus viikolla 9/2019

Maailmanmarkkinoilla seurataan tarkasti USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluja. Julkisuuteen on väläytelty tietoja, jonka mukaan Kiina korottaisi omia varastojaan ostamalla amerikkalaisia tuotteita 30 miljardin dollarin arvosta tavanomaisten tarpeidensa lisäksi. Mikäli tämä toteutuu, olisi se suuri piristysruiske hyödykemarkkinoille, koska se heilauttaisi maailman viljataseita suuresti. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten maiden keskinäiset kauppaneuvottelut etenevät. Viimeisten viikkojen aikana viljojen futuurikurssit ovat laskeneet voimakkaasti osin teknisistä syistä, mutta osansa on myös hyvillä sato-odotuksilla pohjoisella pallonpuoliskolla. Amerikkalainen ja eurooppalainen vehnä on parantanut suhteellista kilpailuetuaan muihin alkuperiin nähden, joka on ollut satokauden alkupuolella heikkoa etenkin EU-viljalla.

EU:n länsiosissa kevättyöt ovat päässeet liikkeelle etuajassa lämpimän sään ansiosta. Talvituhoja ei ole raportoitu Länsi- ja Keski-Euroopasta, joten satonäkymät ovat tällä hetkellä hyvät. Viimeisimpien satoarvioiden mukaan ja normaalin kasvukauden oloissa EU:n viljantuotanto tulee kasvamaan yli 30 miljoonalla tonnilla 310 miljoonan tonnin tuntumaan. Viime kesän kuivuuden jälkeen on kuitenkin huomattava, että pintamaa on hyvin kuivaa monissa Euroopan maissa. Tämän takia maassa ei ole vettä puskurivarastona, joten ensi kesän sademäärillä on ratkaiseva merkitys viljasadon kannalta ja siksi sademäärien seuraaminen on tällä kaudella ratkaisevan tärkeää.

Suomessa VYR julkaisee kevätkylvöaikomukset maaliskuun alkupuolella. Syyskylvöjä tehtiin poikkeuksellisen runsaasti viime syksyn hyvissä kylvöoloissa sekä rukiilla että syysvehnällä. Näiden oraiden talvehtiminen on vielä kysymysmerkki, mutta tavanomaisesti talvehtiessaan etenkin ruismäärä näyttäisi nousevan korkeaksi markkinan vetoon nähden. Rukiinviljelyä on syytä siirtää yhä enemmän sopimusviljelyn suuntaan. Viljojen kauppaantulo viime vuoden viimeisellä neljänneksellä oli sato huomioiden erittäin vilkasta ja tämän vuoksi on oletettavaa, että tiloilla myymättömän viljan määrä on tavanomaista vähäisempää. Niin ikään tämän satokauden jäljiltä laadukasta elintarvikekauraa, rehuvehnää tai 12–13 % valkuaista myllyvehnää tulee olemaan satokauden jäljiltä tavanomaista vähemmän. Kysyntätekijät on hyvä pitää mielessä kylvöjä sekä kasvukaudenaikaisia viljelytoimia suunniteltaessa.

Tutustu Lantmännen Agron viime vuonna lanseerattuihin viljakaupan työkauluihin »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}