Viikko 52/2017

Markkinakatsaus viikolla 52/2017

Maailman viljantuotantoarvioita ovat kohottaneet mm. Kansainvälinen Viljaneuvosto IGC sekä USA:n maatalousministeriö USDA viimeisimmissä arvioissaan. Amerikkalaiset kohottivat etenkin vehnävarastojen määrää ja tämä on tuonut osaltaan painoa viljapörssien futuurihintoihin ympäri maailmaa. Tällä hetkellä ollaan varsin matalalla tasolla, johtuen mm. juuri suurista laskennallisista viljavarastoista. Venäjän ja muun Mustanmeren maiden aktiivisuus on jatkunut vehnän vientimarkkinoilla, jota on tukenut USA:n dollarin heikentyminen mm. euroa vastaan. Talven aikana nähdään jatkuuko Venäjän voittokulku viljatoimituksissa, mutta tähän vaikuttavat mm. jäätilanteet Mustanmeren tärkeimmissä vientisatamissa. Arvioissa on, että Venäjällä sekä viljan tuotanto että vienti ovat tällä kaudella ennätystasolla. Suurempien määrien vienti kuitenkin vaatii parannuksia mm. viljatoimitusten infraan sekä maakuljetuksissa että satamissa.

Euroopassa viljan tuotantoarvioihin ei ole tullut viime viikkoina suuria muutoksia. Eurooppalainen vilja on jäänyt vientimarkkinoilla EU:n ulkopuolelle menevissä laivauksissa usein muita alkuperiä jälkeen, sillä täällä hinnat ovat olleet tärkeimpiä kilpailijamaita korkeampia. Ranskalaisen vehnän korkeasta laadusta huolimatta se on jäänyt jälkeen edullisemmista alkuperistä mm. Mustanmeren maista. Syyskylvöt jäivät Itämeren alueella tavanomaista pienemmiksi myös Suomea vaivanneiden matalapaineiden takia. Arviossa on, että mm. ohraa tullaan siksi kylvämään keväällä tavanomaista enemmän ja useimmat kevätohrat ovat mallasohralajikkeita. Kevään kylvöihin vaikuttavat erittäin olennaisesti myös saatavilla olevat siemenet ja paikoin siemenistä tulee olemaan pulaa. Tämä tekijä voi vaikuttaa vielä erittäin voimakkaasti kevään kylvöihin naapurimaissamme.

Marraskuun lopussa julkaistujen lukujen mukaan Suomen viljasato jäi n. 3,4 miljoonaan tonniin, joka on toiseksi alhaisin 2000-luvulla. Eviran julkaisemien laatutietojen mukaan laatuvaihtelut ovat suuria maan eri alueiden välillä. Yleisenä trendinä näyttää olevan, että maan lounaisosissa sato onnistui laadullisesti parhaiten ja se heikkenee itään päin mentäessä. Luonnollisesti myös tila- ja lajikekohtaiset erot ovat suuria. Koko syksyn ajan Suomessa viljan hinnat ovat olleet kotimaan teollisuudessa naapurimaitamme korkeampia käytännössä kaikilla viljalajeilla. Viljaa on ajettu etenkin Pohjanmaan käyttävälle teollisuudelle maan eteläosista. Suurten laatuvaihteluiden takia on tärkeää tutkia oman sadon laatu mahdollisimman tarkasti, jotta viljalle löytyy oikea käyttötarkoitus. Myös keväällä kylvettävien siementen itävyys pitää varmistaa ajoissa riittävän itävyyden varmistamiseksi.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}