Viikko 51/2018

Markkinakatsaus viikolla 51/2018

Mustanmeren alueen viljalaivaukset ovat hiljenemässä tavanomaiseen tapaansa sydäntalvea kohti mentäessä. Satokauden alusta lähtien sekä Venäjä että Ukraina ovat dominoineen markkinaa ja siksi mm. eurooppalainen vehnä on ollut usein tarjouksissa Mustanmeren maiden alkuperää kalliimpaa mm. Pohjois-Afrikkaan toimitettuina, jolloin kysyntä on kohdistunut Mustanmeren alueen vehnään. Markkinoilla on spekulaatioita siitä, alkaako Venäjä jälleen rajoittaa viljanvientiään. Viljanviejät kokoontuvat Venäjällä 21. joulukuuta ja markkinat ovat olleet hienoisessa nosteessa ennen tätä kokousta. Joulun ja uudenvuoden ajaksi Venäjälle Voronezin ja Volgan alueelle ennustetaan hyvin kylmää säätä, joka lisää tämän tärkeän alueen talvituhoriskejä lumipeitteestä huolimatta. Argentiinassa sateet ovat haitanneet viljankorjuuta ja heikentävät etenkin korjatun vehnän laatua, mutta vaikutukset jäänevät ennakoitua vähäisimmiksi.

EU:ssa syyskylvöjen määrä nousee merkittävästi useissa maissa. Esimerkiksi Saksassa syysvehnää kylvettiin 3,03 miljoonaa hehtaaria, joka on 4,6 % viime kautta enemmän. Syysohraa kylvettiin eniten lähes 10 vuoteen ja myös ruista kylvettiin eniten viiteen vuoteen. Saksa tuottaa n. 40 % EU:n rukiista ja myös Puolassa ennakoidaan suurta ruisalaa. Satoennusteiden mukaan EU:n viljantuotanto kasvaa ensi kaudella merkittävästi: vehnä 147 miljoonaan tonniin (+16 %), ohra 61,5 miljoonaan tonniin (+10 %) ja maissi 62,9 miljoonaan tonniin (+4 %). Määrät perustuvat pitkäaikaisiin hehtaarisatoarvioihin sekä kylvettyihin pinta-aloihin ja suluissa oleva luku on muutos kuluvaan satokauteen. On kuitenkin huomattava, että tällä satokaudella sato oli selvästi tavanomaista pienempi ja siten suuret tuotantoluvut ovat enemmän paluuta normaaliin.

Suomessa syyskylvöjen pinta-alat kasvoivat erittäin merkittävästi sekä rukiilla että vehnällä ja molempia kylvettiin yli 40 000 hehtaaria. Tavanomaisilla sadoilla arvioituna rukiissa päästään kirkkaasti omavaraisuuteen, jolloin ennalta tehtyjen toimitussopimusten rooli korostuu entisestään. Etenkin rukiinviljelyä pitäisi saada entistä enemmän sopimustuotannon suuntaan, jotta sen menekki saadaan varmistettua. Ruista ei ole viety Suomesta merkittäviä määriä mm. hintasuhteiden takia, joten sen tuotanto jää kokonaisuudessaan Suomeen. Syksyn viljaruuhka on rauhoittunut viimeisten viikkojen aikana. Viljaa on tullut markkinoille hyvien hintojen saattelemana selvästi tavanomaista etupainotteisemmin ja siksi viljatoimitukset ruuhkautuivat monin paikoin esimerkiksi rehuohran ja kauran osalta. On kuitenkin huomattava, että uusiin puinteihin on vielä aikaa yli kahdeksan kuukautta ja viljaa kuluu sitä käyttävillä tahoilla vielä paljon.

 

Lantmännen Agro toivottaa kaikille viljelijöille ja vilja-asiakkailleen hyvää ja rauhallista joulua sekä hyväsatoista uutta vuotta 2019!

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}