Viikko 47/2016

Markkinakatsaus viikolla 47/2016

Viljamarkkinoiden mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä syyskylvöihin sekä niiden talvehtimisiin pohjoisella pallonpuoliskolla. Kuivuutta on havaittu USA:ssa syysvehnäalueilla ja Australian vehnänkorjuun laatu on vielä avoin ja siihen voivat vaikuttaa ennen puinteja mahdollisesti sattuvat sateet. Maailman suurin vehnänostaja Egypti osti marraskuun 11. päivä päättyneessä tarjouksessaan myllyvehnää yli 202 dollarin tonnihintaan purkusatamaan toimitettuna. Dollarikohtainen hinta on kohonnut selvästi syksyn edetessä, mutta viljan alkuperä ei sen sijaan ole muuttunut Mustaltamereltä mihinkään; tämänkin tarjouskierroksen voitti Venäjä, kuten se on tehnyt lähes 70 % myydyistä määristä. Muille mitalisijoille ovat päätyneet Romania 28 % osuudella ja Ukraina on jäänyt kolmanneksi 3 % osuudellaan. Pistesijoja ei ole jaettu eli ostot ovat keskittyneet näille kolmelle maalle. Venäjän ennätyksellinen sato on löytänyt tällä kaudella ostajansa ja se onkin onnistunut hyödyntämään EU:n huonoa satoa. Maailman viljanostajat löytävät viljansa aina jostakin ja eri alkuperiä korvataan toisilla.

EU:ssa viljelijät eivät ole vähentäneet syysvehnänkylvöjä ensi syksynä korjattavaa satoa vastaan matalasta hintatasosta huolimatta. Mikäli EU:ssa korjataan ensi syksynä trendinomainen vehnäsato 6,01 tn/ha, tuottaa alue 145 miljoonan tonnin vehnäsadon, joka olisi toteutuessaan 10 miljoonaa tonnia tänä syksynä korjattua suurempi. Jos hehtaarisadot ovat yhtä hyviä kuin syksyllä 2015, puitava määrä olisi 152 milj. tonnia ja mikäli tuotanto ei onnistuisi vuotta 2007 paremmin, jää tuotanto vain 124 milj. tonniin. Vuonna 2007 hehtaarisato oli 5,09 tn/ha. Esimerkki osoittaa hehtaarisadon vaikutuksen koko korjattavaan satomäärään ja sitä kautta myös viljamarkkinoihin. EU:n rapsintuotannon niukkuus on näkynyt myös Suomessa maksettavien öljykasvien hinnoissa ja öljykasvien kylvö pitää olla ensi keväänä erittäin vakavassa harkinnassa täällä meilläkin.

Suomen viljasadon kauppaantulotilaston mukaan viljaa liikkui puinneilta kauppaan ja teollisuuteen hyvin huolimatta siitä, että teollisuuden puintiajan varastot olivat korkeita etenkin ohran osalta. Loppusatokauden myyntiaikomukset ovat melko tasaisia. Luonnonvarakeskuksen ennakkosatotilasto päivittyy marraskuun lopussa, mutta siihen ei ennakoida suuria muutoksia ja kokonaisviljasato jäänee jonkin verran viime satoa pienemmäksi, arviolta 3,6 miljoonaan tonniin.

Seuraa Vilja-alan yhteistyöryhmän toimintaa osoitteessa www.vyr.fi ja ota sivu suosikkeihisi!

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}