Viikko 37/2019

Markkinakatsaus viikolla 37/2019

Viljojen futuurihinnat ovat olleet laskussa viimeisten viikkojen ajan. Sadot ovat olleet pohjoisella pallonpuoliskolla hyviä ja etenkin Mustanmeren alueelta puintiaikaan viljojen myyjät ovat olleet aktiivisia. Esimerkiksi Ukrainasta laivattiin elokuun aikana 5,4 miljoonaa tonnia viljaa, joka on ennätystaso ja tukee käsitystä maan erinomaista viljasadosta. Alueen logistiikka soveltuu myös parhaiten siihen, että suuret viljavolyymit laivataan heti puinneilta ennen kuin maissinkorjuu alkaa ja tuo osaltaan painetta logistiikkaan, joka perustuu erittäin suuresti rautatievaunujen käyttöön. Eteläisillä pallonpuoliskolla säät eivät ole olleet suotuisia viljojen kehityksen kannalta, esimerkiksi Australian vehnäntuotantoennustetta alennettiin 19,2 miljoonaan tonniin 21,9 miljoonasta tonnista. Samoin Argentiinan länsiosissa kuivuus haittaa maan vehnäntuotantoa, ja markkinat seuraavat näiden alueiden säätilojen kehittymistä. Saudi-Arabia osti 780 000 tn vehnää eri alkuperistä ja ensimmäistä kertaa tähän tarjoukseen toimitetaan vilja myös Mustanmeren alueelta.

Euroopassa sadonkorjuu on edennyt loppusuoralle, puimattomat alueet löytyvät lähinnä Pohjoismaista. Viljan laatu on ollut pääosin hyvää ja sitä on markkinoilla runsaasti, joka on osaltaan painanut hintatasoja selvästi alaspäin. Euroopassa syyskylvöjen etenemistä seurataan tarkasti, paikoin Keski-Euroopassa syyskylvöt hyötyisivät sateista. Iso-Britannian todennäköinen ero EU:sta tuo oman lisäelementtinsä viljamarkkinoille. Se on ollut suuri rehuviljojen viejä moniin maihin, kuten Espanjaan ja Irlantiin, mutta toisaalta se on tuonut itse etenkin myllyvehnää. Myös kaurantuotannossa maalla on suuri merkitys, joten Brexitin ajankohta tuo oman lisävärinsä eurooppalaisiin viljamarkkinoihin tämän syksyn aikana.

Suomessa viljakorjuu on edennyt hyvää vauhtia. Viljojen hehtolitrapainot ovat kauttaaltaan hyviä, valkuaisissa on vaihtelua ja toistaiseksi esim. kauroissa ei ole havaittu merkittäviä määriä Don-hometoksiineita. Hehtaarisadot ovat olleet syysviljoilla suuret, samoin kuin paikoitellen myös kevätviljoilla. Luken virallisen ennusteen mukaan viljojen kokonaissato on 3,5 miljoonaa tonnia, mutta odotettavissa on, että satoarvioita tullaan nostamaan arvioita 3,7 miljoonaan tonniin. Syksyn edetessä viljan hinnat spot-markkinassa ovat seuranneet muun Euroopan hintoja ja tulleet reilusti alaspäin. On kuitenkin syytä muistaa, että viljoja voi myydä jo ennen puinteja ja varmistaa siten hintatasoa osalle sadosta. Viljakauppa ja viljaa käyttävä teollisuus ovat tuoneet viljelijöiden käyttöön erilaisia työkaluja näitä tilanteita varten, joita auttavat mm. pitkin vuotta julkaistavat viljojen kylvöalaennusteet ja -tiedot.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}