Viikko 35/2016

Markkinakatsaus viikolla 35/2016

Pohjoisella pallonpuoliskolla satoarvioita on edelleen reivattu ylöspäin sadonkorjuun edetessä. Kansainvälinen viljaneuvosto IGC nosti elokuun raportissa satoarviotaan kaikkien aikojen ennätykseen, 2069 miljoonaan tonniin. Lisäystä heinäkuun luvuista on 23 miljoonaa tonnia ja lisäys johtuu odotuksia paremmista sadoista etenkin entisen Neuvostoliiton alueella sekä USA:ssa. Parantuneet näkymät näillä alueilla enemmän kuin korvaavat EU:n huonosta kasvukaudesta ja vaikeasta sadonkorjuuajasta johtuneet sadon määrälliset ja laadulliset ongelmat. Viljapörssien hinnat ovat näiden uutisten jälkeen ottaneet uusia pohjakosketuksia, mm. Chicagon vehnäfutuurit kävivät elokuun lopussa alhaisimmalla tasollaan 10 vuoteen. Venäjä on voittanut jälleen maailman suurimman vehnänostajan Egyptin tarjouskilpailun myymällä 180 000 tonnia myllyvehnää ostajan satamaan toimitettuna alle 166 euron tonnihintaan. Hinta sisältää kaikki viljan käsittelykulut puimurin tyhjennystorven alta merirahtiin saakka ostajalle toimitettuna.

Toisin kun valtaosassa muuta maailmaa EU:n sadon laadussa on ollut pettymyksiä, etenkin alueen länsiosissa. Ranskan viljasato on heikoin 30 vuoteen ja on arveltu, että se joutuu jopa tuomaan myllyvehnää tarpeisiinsa. Sen sijaan Itä- ja Kaakkois-Euroopassa tilanne on ollut toinen ja siellä sadot ovat olleet paikoin jopa hyviä. Itämeren alueella pitkään jatkuneet matalapaineet ovat huonontaneet sato-odotuksia etenkin Baltiassa ja Puolassa. Etenkin Baltian viljantuotanto jää selvästi jälkeen määrältään mutta etenkin laadultaan viime vuosista. Nähtäväksi jää, miten jo ennen sadonkorjuuta tehdyt myyntisitoumukset saadaan täytettyä. Britanniassa Brexit-äänestyksen aiheuttama punnan heikkeneminen suhteessa muihin valuuttoihin on auttanut saarivaltakunnan viljanvientejä, lisäksi sadon määrä ja etenkin laatu ovat muodostumassa odotettua paremmiksi.

Suomessa viljasato jää selvästi viime vuotta pienemmäksi. Luken virallisen arvion mukaan täällä tuotetaan viljaa n. 3,6 miljoonaa tonnia ja se on näin ollen 200 000 tonnia viime vuotta vähemmän. Avoimilla markkinoilla toimiessa on syytä huomata, että pienempi viljasato ei automaattisesti merkitse korkeampaa hintaa, vaan viljan hinnanmuodostus riippuu tavattoman monesta asiasta. Maailman ennätyssuuri viljasato sekä 30 vuoden suurimmat viljavarastot pitävät viljan hintatason kaikkien alalla toimivien kannalta valitettavan matalana. Suomessa korjatussa viljassa laatuvaihtelut ovat tällä kaudella tavanomaista suurempia. Siksi on tärkeää, että viljasta otetaan edustava näyte ja se toimitetaan K-maatalouden kautta K-maatalouden Koetilan viljalaboratorioon analysoitaviksi, jotta sadon laatukuva muodostuu. Kaupan tehtävä on kerätä viljat yhteen ja muodostaa niistä järkeviä kauppaeriä joko kotimaan käyttäjille tai vientiin.

Seuraa Vilja-alan yhteistyöryhmän toimintaa osoitteessa www.vyr.fi ja ota sivu suosikkeihisi!

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}